Svetlana Bojković: "Sram bilo vlast ako joj je bitniji profit od života naroda""Moramo da pružimo otpor, da omasovimo naše proteste, pa da vidimo dokle će to da ide. Ne mogu da shvatim ovu vlast. Tu su dve mogućnosti - ili da su do te mere površni i obuzeti samobogaćenjem i profitom ili toliko potcenjuju svoj narod. Ako je tebi ovo važnije nego život sopstvenog naroda, a ti mi pričaš o patriotizmu, pa sram te bilo", rekla je glumica Svetlana Bojković na tribini "Tamna strana litijuma", na kojoj se govorilo projektu Rio Tinta.

Na tribini su osim Cece Bojković, govorili i profesor Ratko Ristić, dr Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Beogradskog univerziteta, prof. Dr Dušan Stanojević sa Medicinskog fakulteta i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović. Moderator je bila Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta.

Profesor Ratko Ristić upitao je da li je moguće da se naša država odriče identiteta, suverentiteta i poštovanja prava sopstvenih građana, rad interesa jedne privatne kompanije.

- Kao šlag na tortu čitate veste da je JP Putevi Srbije prenelo ovlašćenja na kompaniju Rio Sava da traži uslove, mišljenja i saglasnosti radi izgradnje putne infrastrukture koja vodi ka planiranoj poziciji rudnika. Gledao sam intervju koji je dao direktor tog preduzeća, izvesni Drobnjak, gde čovek pita u čemu je problem. Dakle Rio Sava, ćerka firma Rio Tinta dobija ovlašćenja da izradi projektnu dokumentaciju u funkciji budućeg rudnika i dobija čak dozvolu da prikupljaju dokumentaciju i rade idejno rešenje planiranog projekta. Ono što me najviše poražava jeste to što je privatna kompanija dobila pravo da sprovodi nešto što se doslovce zove akcioni plan relokacije stanovništava - rekao je Ristić.

Profesor dr Dušan Stanojević je rekao da zemljište od Loznice do Šapca predstavljaju najplodnije tlo koje ova zemlja ima.

- Ljudi iz tog kraja su mnogo stradali i u Prvom i Drugom svetskom ratu i uspeli su zahvaljujući tom tlu da se reprodukuju i normalno žive na tom terenu. Međutim, na taj deo Srbije nadvili su se crni oblaci koje proizvodi Rio Tinto… Ja ovom prilikom molim našeg predsednika da nas zaštiti od agresora koji se zove Rio Tinto, da mu pokaže gde se iz Srbije izlazi, da za njim zatvori vrata i tek tada da kaže "živela Srbija" - naveo je Stanojević.

Izvor: Direktno.rs