Viktor Savić napao Marinu Abramović: Vrati orden Vučiću



Glumac Viktor Savić je na svom Instagramu odlučio da kritikuje rad najnagrađivanije i najpoznatije konceptualne umetnice na svetu, te je objavio dva video snimka na kojima se vidi njen performans sa golim muškarcima koji prilaze umetnici dok ona kleči.

Preko prvog snimka Savić je konstatovao: „Znam, seljak sam … zatucani Srbin koji ne razume ‘umetnost'“, a preko drugog se nadovezao: „I kao takav kažem: Marina vrati nagradu“.

Goli muškarci u performansu redom prilaze Marini i pokazuju joj polni organ, kasnije dolazi i do kontakta.



Inače, jedna od najznačajnijih umetnica današnjice Marina Abramović u Njujorku je, u ime predsednika Srbije, primila Zlatnu medalju za zasluge, a uručio joj je ambasador Marko Đurić.

U pismu koje je Marini Abramović uputio Aleksandar Vučić, ističe se da Srbija razvija i implementira kulturnu politiku spremnu i sposobnu da privuče i zadrži malada umetnike, koji, poput Marine Abramović, neće morati da odlaze iz zemlje da bi ostvarili svoju umetničku viziju.

Vučić je istakao da je Marina Abramović pokazala ne samo Srbiji, nego i celom svetu kako se ruše zidovi i barijere i da je to ono što Srbija želi da usvoji kao svoj model.

Marina Abramović je za RTS rekla da nije očekivala da će dobiti medalju dok je živa.

Ko je Marina Abramović? 

Marina Abramović je rođena neposredno posle rata 30. novembra 1946. godine u partizanskoj porodici. Roditelji Voja i Danica Abramović bili su aktivni učesnici NOB, verovali su u revoluciju i komunističku budućnost SFRJ. Oboje su imali uspešnu vojničku karijeru. Danica Abramović je sredinom šezdesetih godina bila i direktor Muzeja revolucije u Beogradu. Njen deda je bio patrijarh srpski Varnava, patrijarh od 1930. do 1937. godine i sahranjen u Crkvi Sv. Save u Beogradu na Vračaru.

Marina Abramović od 1965. godine studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Kompletirala je svoje postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a zatim je predavala na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Od 1968. godine objavljivala je tekstove i crteže a od 1973. godine organizovala je svoje akcije performansa.

Od 1997. do 2004. godine bila je predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Braunšvajgu za umetnost performansa. U Njujorku osnovala je Nezavisnu performans grupu, jedan forum za aktuelnu performans umetnost gde želi da radi sa izabranim mladim umetnicima i umetnicama.

Marina živi od 1975. godine u Amsterdamu, gde je 1987. godine kupila kuću, ali je više vremena provela putujući po svetu i na izložbama. U jesen 2005. godine preselila se iz Amsterdama u Njujork. Godine 2005. udala se za italijanskog skulptora Paola Kanevarija.

Izvor: Nova.rs