Vučić držao govor praznim foteljama u GlazgovuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je veoma zapažen govor u Glazgovu na globalnom samitu o klimi, prenela je većina medija u Srbiji. Ono što je pokazao sam kraj snimka, koji je prenosio RTS, jeste da je u sali tokom Vučićevog govora bilo tek nekoliko ljudi. Fotelje su uglavnom bile prazne.

U Glazgovu, na globalnom samitu o klimi, oko 120 svetskih lidera razmatralo je kako da se smanji emisija štetnih gasova do 2030. godine, kako bi se globalno zagrevanje održalo na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

Jedan od govornika bio je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Napisali su sjajan govor za mene, ali imam nekoliko pitanja na koje velike sile još nisu odgovorile“, rekao je Vučić. „Kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti?“

„Čuli smo priče o trilionima dolara koji će biti na raspolaganju, ali kolika će biti kamatna stopa, kako ćemo pristupiti tim fondovima“, upitao je Vučić.

„Kako ćemo pristupiti nuklearnim elektranama, smanjivati ili povećavati? Kako ćemo graditi obnovljive izvore energije ako jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova? Kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa, koji je u rukama velikih sila“, istakao je Vučić.

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori o tome kako će se rešavati pitanje kobalta, nikla i drugih ostataka od proizvodnje električnih automobila.

„Znamo šta su ciljevi, ali za neke je to velika bajka i moramo da budemo iskreni jedni prema drugima. Ako izgubimo ovu bitku, neće ostati ništa za našu decu“, zaključio je Vučić.

Međutim, kako pokazuje snimak objavljen na sajtu RTS, ovaj govor nije izazvao veliko interesovanje, a ubrzo su se fotografije praznih fotelja proširile društvenim mrežama.

Izvor: Nova.rs