ANTE TOMIĆ - Naš veliki stručnjak za zgrčku i raznošku stručno nam tumači sve o covidu. Otkud, sto mu jelenskih rogova, on to zna?!



Ante Tomić, kolumna za ''Slobodnu Dalmaciju''

Govori se da će austrijske vlasti od iduće godine sasvim zabraniti svibanjska politička okupljanja naših desničara kod Bleiburga. Uopće ih ne žele na svome tlu, čak i ako dođu pristojno odjeveni u odjeću vedrih boja, ne pjevaju o Juri i Bobanu i ne podižu ruku ako ne moraju na zahod.

Austrijancima je dosadilo raspravljati je li “za dom spremni” stariji ili noviji hrvatski pozdrav, ne žele više mudrovati o sličnostima i razlikama ustaških i hosovskih barjaka i znamenja, ne zanima ih koji je najveći zločinac dvadesetog stoljeća. Sve povijesne prijepore oko kojih se mi desetljećima natežemo s druge strane granice će jednostavno razriješiti. Ustaškim će simpatizerima kratko, nedvosmisleno kazati odjebite.

UŽAS KAKOFONIJE

Ne mogu reći da mi se ne sviđa ova jezgrovitost. Mi se ovdje često gubimo u beskrajnim blebetanjima, zaplićemo se u riječima. Što se više trudimo razbistriti neku stvar, ona nam je sve zamagljenija. Pogledajte i ovo skupljanje potpisa za referendum na našim ulicama i trgovima. Organizatori referenduma službeno su protiv covid potvrda, ali to je u nerazmrsivom klupku s gomilom drugih, neslužbenih vjerovanja i traženja.

Manje ili više izravno tu se bori i protiv cijepljenja, i protiv testiranja, i zaštitnih maski, i vodi križarski pohod protiv međunarodnih farmaceutskih kompanija čak i protiv uvođenja brze internetske veze. Jedni zagovaraju homeopatsko liječenje, drugi veterinarske pripravke, a treći niječu da bolest uopće postoji. To je užasna kakofonija, zbrka uzrujanih glasova u kojoj se najbolje čuju oni koji najmanje znaju.

Koliko god nam nesporni autoriteti, međunarodno ugledni medicinski znanstvenici poput Ivana Đikića ustrajno i strpljivo tumačili zašto je važno nositi masku, cijepiti se i izbjegavati druženja u zatvorenom, uvijek će nekakav Ivan Penava s diplomom kineziološkog fakulteta, veliki naš stručnjak za zgrčku i raznošku, u modroj adidasovoj trenerci sa zviždaljkom oko vrata, tvrditi da on to zna bolje.

Bacio se Penava tako jučer pred novinarske mikrofone, srčano kao partizanski bombaš na neprijateljski bunker, da nam objasni kako “velikom dijelu populacije, posebice najmlađima, covid ne može ništa”, i nitko se od prisutnih nije sjetio da ga upita zašto on misli da to može kazati, što njega kvalificira za ocjenu tko se treba, a tko ne treba cijepiti?

I kad Penava kaže da nije samo jedan u nas umro od cjepiva, već “se zna” da je bilo još mnogo takvih slučajeva, otkud to, sto mu jelenskih rogova, naš nastavnik tjelesnog odgoja zna? Koji su njegovi izvori? Kako se, na kraju krajeva, zovu ti što su umrli?

NEOBIČNA PODUDARNOST

Lupetaju tako nepozvani glumeći da znaju o čemu govore. Gotovo se natječu tko će s većim samopouzdanjem izvaliti strašniju glupost, i kad vidite koliko je takvih oholih, drčnih budala, koliko njih neodgovorno sere dok nesretnici u bolnicama masovno umiru, da poželite da netko napokon ugasi kakofoniju, prekine ovo jalovo rapravljanje, ove iscrpljujuće Markove konake i objavi fajrunt. Odjednom, na rez, stani linđo, dosta je bilo!

Austrijanci, za koje ćemo složiti da nisu gluplji od nas, jer da su gluplji ne bi valjda nekoliko stoljeća vladali nama, donijeli su propis da nitko nigdje ne može bez covid potvrda, a očekuje se da početkom veljače donesu i drugi, još oštriji, da se svi moraju cijepiti.

Jednako kao što im je dosadilo natezanje s ustaškim simpatizerima, analiziranje je li koji od Hrvata podigao ruku da fašistički pozdravi ili se samo išao počešati po glavi, nego će im svima odreda zabraniti okupljanje kod Bleiburga, austrijske vlasti više ne žele ni gubiti vrijeme na teorije urote o izmišljenoj bolesti i pohlepnim farmaceutskim kompanijama, na priče o 5G mrežama, mikročipovima u cjepivima i nadnaravnim svojstvima Ivermektina.

Svim čudacima koji šire takve fantastične ludosti kratko i izravno su kazali odjebite i ne možete im se dovoljno nadiviti na njihovoj odlučnosti.

Nesreća je samo da su kod nas desničari koji su običavali u svibnju odlaziti u Bleiburg u velikom postotku isti oni koji se ne žele cijepiti protiv korone. Ne znam jeste li opazili tu neobičnu podudarnost. Austrija se u posljednje vrijeme baš potrudila da iskrene hrvatske domoljube ostavi izvan svojih granica.