DRAŽA PETROVIĆ - Novak među tabloidiotimaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Teško je biti voljen među idiotima – kaže na jednoj karikaturi iz Šarli Ebdoa poslanik Muhamed, dok su oko njega teroristi opasani eksplozivom, druškani koji zloupotrebljavaju religiju tumačeći je na potpuno kretenski način u ime istog tog Muhameda.

I koji tvrde da je njihovo pogrešno tumačenje religije jedino pravo tumačenje.

Teško je biti voljen među tabloidiotima – mora da je proteklih nedelja pomislio i Novak Đoković, dok su oko njega, opasani eksplozivnim budalaštinama, bili šarmantni urednici srpskih tabloida, njihovi još šarmantniji kolumnisti, SNS analitičari retrogradnog Merkura i retrogradnog Đilasa, dakle svi oni koji sami sebe peporučili za prvu liniju odbrane Novaka.

Iako od njih to niko nije ni tražio, ponajmanje Novak, jer ko je lud da u svoj šampionski tim primi tu impresivnu skupinu uštva, probisveta i raritetnih mamlaza, jezivih gubitnika koji se ko pijavice nakače na svakog šampiona. Bez da ih je iko zvao.

Teško je odbraniti se od onih koji bi da te brane, jelte, pa je Novaka Đokovića stigla ona stara srpska kletva: „Dabogda te Grci hranili, a Rusi branili“, koja u savremenoj varijanti glasi:“Dabogda te Informer branio, Srpski telegraf hranio, a Kurir odbranio“.

I dok oni džihadisti opasani eksplozivom sa karikature iz Šarli Ebdoa misle da će ih u raju, u zagrobnom životu, kada se svečano raznesu, očekivati 72 mlade device sa osam hiljada slugu, srpski tabloidni džihadisti misle da će raj na zemlji nastati kada Srbija bude imala 72 mlada Vučića sa osam hiljada slugu uposlenih po Vučićevim žutarama, pinkovima i hit tvitovima.

Kurir, na primer, u broju od petka na naslovnici ima glavni naslov: „Rio Tinto deportovan, Srbija - Australija 1:1“, iz kog se da zaključiti da je Ana Brnabić „stavila tačku“ na Rio Tinto, ne zato što bi ljudu umirali od zagađenja, iseljavali se iz svojih kuća ili zato što su organizovano blokirali autoputeve baš pred izbore, nego da bi osvetila Novaka Đokovića.

Impresivno. Bolje je naime naći neku uzvišeni cilj za odluku premijerke, nego objaviti naslov: „Lažni ekolozi vode protiv Vlade Srbije sa 1:0“, jer, ko se seća, oni koji su blokirali puteve zbog Rio Tinta nazivani s lažnim ekolozima sve dok ih se nije toliko nakupilo da se predsedniku slošilo, a samim tim se slošilo i Ani Brnabić, koja nije meteopata, već vučićopata, raspoloženje predsednika utiče i na nju.

A među lažnim ekolozima koji su brinuli zbog litijuma, ko se ne seća, bio je i Novak Đoković.

Informer, takođe u broju od petka, ima glavni naslov: „Hrvati zakonom otimaju Novaka“. U tekstu koji kao da su pisala dva uduvana studenta nuklearne astrologije stoji: „Posle Ive Andrića i Nikole Tesle, zvanični Zagreb planira da i Novaka Đokovića proglasi za Hrvata, i to usvajanjem posebnog zakona!?!”

„Zvanični Zagreb“ je zapravo hrvatski profesor i akademik Ranko Matasović, koji je u jednom šaljivom i ironičnom Fejsbuk statusu napisao: “Povodom srpskog Zakona o kulturnom nasljeđu, kojim se tvrdi da su dubrovački pisci objavljeni do 1867. i srpski, mogu samo reći ovo: krajnje je vrijeme da Hrvatska donese Zakon o sportskom nasljeđu kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski teniser. Jer: Novak je staro hrvatsko ime (usporedi hrvatskoglagoljski ‘Misal kneza Novaka’), Đokovićevi djeda i baba su iz Vinkovaca, a za pripadnost sportiste nekom narodu nije važno samo kako se on osjeća, nego i ko mu je trener. Đokoviću je trener Hrvat Ivanišević, ergo…. Na kraju, hrvatski Zakon o sportskom nasljeđu odnosio bi se samo na sportiste rođene u bivšoj državi do 1991. godine prije nego što su Hrvatska i Srbija postale nezavisne. Đoković je rođen 1987. godine”, napisao je Matasović, sa dodatnim osvrtom, sa istim argumentima, na mogućnost da je i Dante Aligijeri hrvatski pisac.

Tu ironiju Matasović je završio zdravorazumskom poentom: „Sve dok nismo spremni takvu logiku dosljedno da sprovodimo u svim slučajevima, bolje da se držimo zdravog razuma: Dante je italijanski, ne i hrvatski pisac; dubrovački pisci su hrvatski, ne i srpski. A Đoković je samo srpski tenisač”.

Poente, naravno, nema u Informeru, jer njegov glavni J(ezivi) urednik, misli da je poenta vrsta palente, da je ironija vrsta aronije, a da je objavljivanje poluinformacija vrsta javnog informisanja. Takvi se novinari ne razlikuju od pekara koji umesto sa susamom, prave kifle sa ekserima.

Od mogućnosti da ga otmu Hrvati po tajnom receptu iz Informera, Novaku se dogodio jedan mnogo jeziviji scenario: oteli su ga srpski tabloidi.

Pa su jednu stvar koja možda ima veze sa politikom, ali australijskom, povezali sa srpskom politikom zbog koje i postoje.

“Ako Novaka uhapse ili deportuju biće krivi Danas, Nova, N1... – objavio je Informer pre neki dan, a osmah posle i tekst sa naslovom : “Sveti Sava čuva Novaka Đokovića”, uz sliku ikone Svetog Save naslonjene na Novakovu bistu.

Ali, j… ga, Sveti Sava nije uspeo, te se ispostavilo da Danas, Nova i N1 imaju čudotvornije moći od Svetog Save, pa je Novak blagodareći njima deportovan.

Međutim, predsednik Vučić je tako dobro branio Novaka da mu se divi ceo svet, piše u tekstu Informera od 15. januara pod naslovom: “ČITAV SVET ODUŠEVLJEN VUČIĆEVOM ODBRANOM NOVAKA! Australijanci poručuju: Eh, da je naš premijer kao on!”

Od “čitavog” sveta oduševljenog predsednikom Vučićem, Informer navodi tri tviteraša, iz čega se da zaključiti da Informer smatra da na svetu živi ukupno pet osoba – predsednik Vučić, tri tviteraša i Novak Đoković.

Pre samo dve godine, pak, isti Informer objavio je antologijski tekst u kome Darko Miličić, bivši košarkaš kaže: “Angažovanjem Gorana Ivaniševića Novak Đoković uvredio je sunarodnike koji su stradali od ustaša”. I još, pre toga, objavio je Informer, na Svetskom prvenstvu Novak je navijao za Hrvate protiv Argentine, u tekstu: “Novače, za koga to navijaš!?”

Sličan ton bio je i u ostalim bratskim srpskim žutarama, koje, eto, sada stoje na braniku osobe koja je uvredila Srbe, angažovala Hrvata Ivaniševića u svoj tim pored toliko časnih Srba, pregalaca iz srpskih tabloida, ni ne sluteći da će Hrvati na kraju smisliti pakleni plan, da otmu Đokovića.

Tako vam je to. Teško je biti voljen među idiotima.