DRAŽA PETROVIĆ - Kako su naprednjaci otišli po nošuDraža Petrović, kolumna za portal N1

Sedi tako Predsedništvo Srpske napredne stranke i razmišlja o predsedničkom kandidatu opozicije, pa u jednom trenutku, kako stvari stoje, svi odoše po nošu kad su čuli za Ponoša.

Prvi je po nošu otišao Darko Glišić, čovek koji bi sasvim izvesno uspešno iznervirao i budističkog monaha, a i Dalaj Lamu, moguće i Gandija, verovatno i Majku Terezu, pa sa noše ponosno izjavi: “Ponoš je čovek koji je istopio sve što je moglo da se istopi od gvožđa – tenkove, avione, topove”.

Sva sreća, razmišljao je Glišić posle te izjave, ali u sebi, pa Ponoš u akciji da istopi sve što je moglo da se istopi od gvožđa, nije istopio i onu indijsku gvožđaru u Londonu, gde je predsednik arbajtovao u mlađim danima. I da greškom prilikom tog topljenja svega od gvožđa nije istopio i predsednika na samom početku njegove karijere.

-Šta bi onda bilo sa svetlom budućnošću Srbije. Ko bi vodio Srbiju gvozdenom rukom, gvozdenom voljom – mora da je uzdahnuo Glišić, na noši, setno zagledan u daljinu.

Onda su svi ostali napednjaci koji su, po svemu sudeći, takođe otišli po nošu, nastavili da razrađuju tu početnu tezu o Ponošu, čoveku koji je posle topljenih sireva, topljene čokolade, patentirao topljene tenkove, topljene avione i topljene topove.

I sada mu je namera da istopi Srbiju – uzviknuše unisono sa svojih noša.

Izgledali su kao da su se usr...ećili od straha – rekao bi slučajni prolaznik kada primeti tu neobičnu skupinu ljudi na nošama.

Naprednjačka topionačarska odiseja nastaviće se sve do 3. aprila, mada kada se bolje razmisli, to što je Ponoš topio tenkove, iako ih naravno nije topio, bio je genijalan plan, pošto je bolje da Srbija nema tenkove, jer postoji opasnost da majmun uđe u tenak.

A kad majmun uđe u tenak, eto belaja.

Ponoš kao da je znao da će jednoga dana u Srbiji pojaviti veći broj čovekolikih osoba koje će svi ući u tenak i početi da iz neistopljenog tenka pričaju o istopljenim tenkovima.

Što se tiče topljenih topova, Ponoš ih je topio, iako ih naravno nije topio, zbog vizije da će Srbiju okupirati veći broj osoba glupih ko top, pa da spasi Srbiju i smanji konkurenciju.

Svi generali su pametni posle bitke, jedino je Ponoš, izgleda, general pametan i pre bitke, pa je istopio tenkove i topove, a njegov glavni poduhvat trebalo bi da bude topljenje tenkrea, zato što je povećan broj osoba koje se po šatrovačkom opisu zovu – tenkre – zaposeo Srbiju odozgo pa na dole. Osobito odozgo.

Te kad je već istopio tolke tenkove, valjda će mu topljenje tenkrea takođe poći za rukom.

-Šta ako istopi i nas? – naravno, uplašio se prvi tenkre koji je otišao po nošu, a odmah posle i drugi tenkre na noši.

-Svaki protivnik tenkova, jeste protivnik i našeg tenkreovskog društva u celini. Samo jak tenkre je dobar tenkre – kazao je još jedan sa noše, koji se, sedeći na noši, topio od miline što će zaustaviti topljenje rasprostranjene vrste zvane tenkre. Čiji je ponosni pripadnik.

Ponoš, dakle, ima čast da se na njemu sa jednom te istom pričom u naredna dva meseca izređa jedna te ista bulumenta dražesnih likova srpske napredne svakodnevnice, koja je nekim čudom uspela da uđe u istopljen tenak i teraće ga do izbora.

A u pauzama će sedeti na noši.

Što je savim normalno za ljude kojima garđanstvo Srbije često poželi govnjivu motku, a kada ti se smeši takva jedna stvarčica, moraš svašta da radiš da do bliskog susreta sa dotičnom stvarčicom ne dođe: da izmišljaš topljenje tenkove, topove i avione, da se topiš od sreće što Srbija ima ovakvog predsednika, da se topiš od miline što je Srbija na svim top listama novije istorije na prvom mestu, i neće je odande oterati neko ko je topio topove, pa bi valjda da topi i top liste.

Fobija od govnjive motke, takozvana motkofekalofobija je fobija koja se širi Srpskom naprednom strankom pred svake izbore, pa zato deluje da su sve maštovitiji, sve luđi, bezobzirniji i bezobrazniji...

Ali sve češće idu po nošu. Što je dobar znak.