MILAN ĆULIBRK - I na mostu i na ćupriji



Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 17. mart 2022. 

Nema danas srećnije zemlje od Srbije. Dok ceo svet strahuje od nove krize, nestašica i poskupljenja, građani Srbije mogu biti spokojni, jer im je predsednik sve obezbedio i to po najnižim cenama. I to vam je tako, što bi rekao Goran Vesić. I biće tako, bez obzira na globalne posledice rata u Ukrajini, bar do 20 časova 3. aprila. Dok se ne zatvore birališta. Do tada će cene brašna, šećera, ulja, svinjskog buta i mleka biti iste kao i 15. novembra. A šta će biti 4. aprila?

Aleksandar Vučić sam priznaje da najviše voli da priča o ekonomiji, ali je izgleda preskočio prvu lekciju - da nema besplatnog ručka. Još je i građane uverio da sve ono što ne plate na mostu neće morati da plate na ćupriji. I da ih brašno danas košta kao u avgustu 2021, iako je od tada kilogram pšenice poskupeo za 60 odsto, sa 22 na više od 35 dinara. Da zlo bude veće, nije pšenica poskupela samo kod nas. Indeks hrane Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu FAO, ovih dana oborio je sve rekorde. U Srbiji su cene mleka i suncokretovog ulja iste kao pre pet meseci, a u svetu su samo u februaru mleko i ulje poskupeli za 6,4 i 8,9 odsto, a pravi efekti rata Rusije i Ukrajine, najvećih svetskih izvoznika hrane, tek će se osetiti. No, za razliku od drugih Zemljana, nas to ne dotiče. Bar još malo. A posle ćemo već da vidimo svoga Boga. Samo da se razumemo, ako uskoro hrana, gorivo, struja… poskupe, neće to biti zbog toga što to žele kritičari vlasti. Zato je predsedniku bolje da već sada odustane od nacionalnog stadiona i drugih Potemkinovih sela, jer će mu stotine miliona evra, koje je uoči prošlih i predstojećih izbora rasipao iz helikoptera kao pijani milioner, biti potrebne da pomogne građanima čija maksimalna, nikad veća primanja neće biti dovoljna ni za minimalnu potrošačku korpu.

Verujem predsedniku da nestašica neće biti. A i zašto bi ih bilo, ako godinama izvozimo milione tona viškova brašna, kukuruza, pšenice, ulja… Pravo pitanje je samo koliko će to da nas košta posle izbora. I ko još veruje Vučiću, Siniši Malom, Ani Brnabić i Jorgovanki Tabaković da će sa februarskih 8,9 odsto inflacija već polovinom ove godine početi da pada?

Кomentarišući moju izjavu da bi „nestašice nestale čim bi Vlada ukinula odluku o zamrzavanju cena, ali da bi to izazvalo inflaciju koja u očima građana pred izbore ne bi dobro izgledala“, Vučić je rekao da kritikujem državu „što zaustavlja povećanje cena, koje bi razorilo građane“. „Zamislite da naplaćujemo osam puta veću cenu struje, jer je to stvarna cena na evropskom i svetskom tržištu. Građani, zamislite šta nam savetuju, da vam računi za struju budu osam puta veći, za naftu 2,5 puta veći, da vam računi za gas budu najmanje osam do 10 puta veći... Gledamo da država preuzme teret na sebe, da bi građani mogli da plate manje. Ne vidim da je u tome ikakav greh“, rekao je Vučić.

A šta nam je zapravo poručio? Da država struju uvozi po osam puta višoj ceni nego što je EPS naplaćuje potrošačima! Da se gas uvozi po 10 puta višoj ceni od one po kojoj ga Srbijagas prodaje! Samo nam nije objasnio ko je za to kriv? I da li bi, da su EPS-om upravljali profesionalci umesto vlasnika pečenjare, to javno preduzeće sada izvozilo, umesto što uvozi struju, koju je prošle nedelje plaćalo i 575 evra za megavat! I šta bi bilo da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno gasom po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara? Po računici Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, Srbiju će samo do kraja marta uvoz skupljeg gasa koštati 400-500 miliona evra, a od oktobra 2021. je zbog havarija u EPS-u za uvoz struje potrošeno 500-600 miliona evra. I šta mislite ko će da plati tih milijardu evra? Država? Ili poreski obveznici, isti oni koje ta država kao sada štiti, da bi im kasnije ispostavila račun, sve sa kamatama?

A ko zaista unosi nemir i pravi haos najbolje je na delu pokazao sam Vučić. Najpre je 10. marta zabranio izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja. Četiri dana kasnije omogućen je „kontrolisani izvoz“. I na sve to kaže da „nestašice postoje samo u glavama“ pojedinaca i čudi se što su ljudi sluđeni i što prave zalihe? A vlast toliko umirujuće deluje na svoje podanike da su devizne rezerve NBS u februaru smanjene za 530 miliona evra, pa je u prva dva meseca, da bi sprečila slabljenje dinara, NBS prodala 945 miliona evra više nego što je kupila. Uh, šta bi tek bilo da vlast nema podršku većine birača, kad je malobrojna opozicija u stanju da napravi ovoliki haos?