DRAŽA PETROVIĆ - Putin ili ajfon?Draža Petrović, kolumna za portal N1

Ima ona čuvena fotka vlasnika & urednika renomiranog Informera Dragana J. Vučićevića, na kojoj ispred ogledala pozira u majici sa likom zagonetno osmehnutog Vladimira Putina, pritom praveći selfi u ogledalu mobilnim telefonom nezagonetne marke ajfon.

Poruka ove fotografije, kad je analiziramo iz pozicije istoričara umetnosti i hroničara modernih tehnologija, nije uopšte zagonetna: prosečan srpski autovani putinofil voli Putina skoro ko ajfon.

Da nema ajfona, kako bismo u ogledalu ovekovečili svoju ljubav prema Putinu, pitaju se srpski putinofili, koju uporno tvrde da su rusofili, iako se niko o njih nije slikao u majici sa likom Dostojevskog, već svi preferiraju isključivo dražesan lik Vladimira Vladimiroviča.

Putinofil, međutim, smatra da je Putin mnogo savršeniji od ajfona, jer ajfona svake godine usavršavaju, pa imamo ajfon 4, ajfon 6, ajfon 7, ajfon 8... ajfon 11, ajfon 12, ajfon 13, a Putin je skockan tako da je jedan jedini, jedinstveni.

I već u prvoj proizvodnoj seriji Putin je napravljen da ne mora da ima modifikacije i usavršavanja baterije, kamere, displeja ili operativnog sistema, te ne postoji Putin 1, Putin 4, Putin 7, Putin 11, Putin 12 ili Putin 13, već imamo samo jednog Putina, čisto savršenstvo.

- Ipak, došla su tako neka vremena kada od svih savršenih performansi Vladimira Putina sa njim možemo jedino da se slikamo, što ne znači da Putin ima bolju kameru od ajfona – uzdišu ovih dana srpski putinofili, tipa Dragan J. Vučićević.

Iako s Putinom, jelte, trenutno možeš samo da se slikaš, i dalje ajfon ima bolju kameru, pa je srpski putinofil sve više pred biblijskom dilemom: Putin ili ajfon?

U nekoliko srpskih provučićevskih tabloida ove nedelje su izašli naslovi: „Putin priznao Kosovo?“ (Informer), “Zar ovako, braćo Rusi: Putin zabio nož u leđa Srbiji, trampio Kosovo za Donbas” (Srpski telegraf), “Karte su otvorene: Goli interes, Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu” (Kurir), iz kojih je gotovo izvesno da će vekovna borba između Putina i ajfona na srpskom putinofilskom i ajfonskom tržištu, završiti tačno onako kako se moglo i očekivati. U korist bratskog ali prijateljskog ajfona…

Predsedniku Vučiću je, kao i obično, najteže od svih srpskih putinofila. On, kako kaže, koristi mobilne telefone jedino kad baš mora, jednom je izjavio da ima neki mobilni samsung iz 1997. godine, koji se svakako ne razlikuje puno od tostera.

A i navikao je da intenzivno druženje s Putinom može biti ponekad nezgodno: jednom je tako predsednik Vučić dovukao silu naprednjaka iz cele Srbije da sačekaju Putina ispred Hrama Svetog Save, nosili su preko Terazija transparent “Jedan od 300 miliona”, i taman kad je Putin trebalo da održi istorijski govor, Putin je rekao da ne govori na stranačkim skupovima.

Pa su se u ubeđivanje Putina da ipak kaže koju reč toj SNS sili naoružanoj besplatnim sendvičima sa ruskom salatom - uključili svi raspoloživi ubeđivači, od patrijarha Irineja do Svetog Save lično, te je Putin dovatio mikrofon i na kraju održao haiku govor: “Hvala na prijateljstvu!” Duži govor održala je čak i Ana Brnabić istorijskom Jakovu: “Drago mi je da sam u Surčinu… pardon Jarkovu”.

Onda je Putin pre neki dan rekao da Kosovo možda i nije Srbija, tabloidno rečeno – zabio nam nož u leđa do balčaka – te Srbijom šeta sve više tabloidnih putinofila sa nožem u leđima i ajfonom u srcu.

Te se mogu očekivati sledeći oštri koraci predsednika Vučića prema maćehinskoj Rusiji:

- Da Putin vrati predsedniku Vučiću šarplaninca kog mu je predsednik Vučić poklonio kad je bio Beogradu, jer ako Putin već nije uspeo da nam vrati Kosovo, nek nam makar vrati šarplaninca. To je naš šarplaninac, da bog ga šarplaninac ujeo za nogu, pre nego nam ga vrati!

- Da svi tabloidi objave da Putin ne ume da sklopi prosto-proširenu rečenicu, i to na ruskom, i kao dokaz prilože Putinov govor ispred Hrama Svetog Save.

- Da svi tabloidi objave sliku Vladimira Putina u njegovom punom pojavnom obliku, sa naslovom “Kepec”, te objasne srpskom narodu da je predsednik Vučić (visok 2,01) bar 30 centimetara veći čovek od Putina (visok 1,70).

- Da Srbija sem ambasadora iz Moskve, povuče i Miloša Bikovića iz Rusije, pa nek vidi onda Putin ko će da mu glumi glavnog frajera po filmovima i serijama. Tuđe nećemo, ali naše glumce Putinu ne damo!

- Da se parola “Nas i Rusa 300 miliona” promeni u “I bez Rusa nas je u sasvim dovoljnim količinama!”

- Da se kao u vreme istorijskog NE Rusima posle Rezolucije Informbiroa, donese Rezolucija Informera, kojom će se utvrditi odluka da se svi protivnici istorijskog NE predsednika Vučića predsedniku Putinu, hitno pošalju na ostrvo Goli Đoka kod Grocke, kao adekvatnu zamenu za Goli otok.

- Da se rezolucijom utvrdi da je ajfon mnogo veći prijatelj srpskog naroda od Putina.

- Da se u znak neprijateljstva prema Rusiji iz srpskog jezika izbaci slovo Z, pa da se sve reči gde ima slovo Z izgovaraju bez njega. Recimo: “Putin nas je ajebao oko Kosova”.

Tako će i psovke delovati pristojnije.

Živela Srbija!