Marko Vidojković: Uticaj Vulinovog odlaska na satiru



Marko Vidojković, kolumna za ''Danas''

Neminovni odlazak Aleksandra Vulina sa javne scene, a možda i iz zemlje, u sklopu Vučićeve državne strategije „Novo normalno – jaja mi u fioci, idemo u Evropu“, biće nenadoknadiv gubitak za satiričarsku zajednicu, jer ovaj stvor davao nam je materijala za zezanje više nego svi ostali zajedno.

Setite se samo „tetke iz Kanade“. Lik je ispalio fazon koji će dugo posle njega biti aktuelan, a „tetka iz Kanade“ simbol za poreklo sumnjive imovine. Toliko smo trošili tetku iz Kanade, ali je nismo potrošili. Mogu da čujem klince u školskom dvorištu, 2087: „Ola, šubri, kam bre te tikule fensišmekenzi?“ „Alibaliekspres tetka iz Kanade, hohuha!“ (de, deca će biti mentalno poremećena, ali će fora ostati).

Vulin je ‘ladno bio ministar vojske i u tom periodu zemlja se nalazila u najvećoj opasnosti, jer je s njim na čelu vojska bila spremna na predaju i u slučaju invazije šesnaest malih skakavaca. Ministar je iskoristio svoju funkciju da odsluži vojsku, sa svojih pedesetak godina. Ovo jedinstveno služenje vojnog roka, u trajanju od dve nedelje i ukupno dva boravka u kasarni, takođe predstavlja strašan štos i voleo bih da pre odlaska u tri lepe, Vulin ode makar na jednu vojnu vežbu, da se još malo smejemo.

Vulin je trenutno ministar policije, a najviše prostora u medijima posvetio je preteći „Srpskim svetom“ i hapšenjem zbog jednog džointa. Zbog neobičnog govora, sa kombinacijom mekoće i drhtaja u glasu, doktori iz Bolnice za odvikavanje od bolesti zavisnosti u Teodora Drajzera su, igrajući preferans, zaključili: „Ljudi, ovaj je namrljan kao životinja.“ Da u ovome možda ima istine potvrdila je životinja, konkretno mađarski carinski pas, kad mu se Vulin približio na jedan metar.

Kuče je totalno odlepilo, počelo je da laje („Alo, ovaj ima nešto!“), pa uputilo pogled ka policajcu koji ne reaguje, pa opet laje („Ej, bre, ovaj pun belog, hapsite ga! Za šta vam, bre, služim, bre, av, av!“), što je dočekano osmesima i opravdanjima tipa: „Ne znamo šta je kučetu, mora da je ustalo na zadnju levu nogu. Oprostite, gospodine ministre, uspavaćemo ga.“ He he, nema veze, uspavajte ga“, odgovorio je najverovatnije Vulin.

Vulin je očigledno voleo kostimiranja, pa je tako, dok je bio ministar vojske, oblačio zelenu uniformicu, koja ističe sise, a kad je postao ministar policije, prešao je na plavu majicu koja ističe sise, sa lažnim policijskim grbom na levoj. Osim što je smešan, Vulin je i opasan i ono što ga je preporučilo za udaljavanje sa svake funkcije je praćenje ruskih opozicionara i formiranje radne grupe protiv obojenih revolucija sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Idi, nećeš nam nedostajati, iako će nam zafaliti materijala.