Nije poznato koliko robnih rezervi nedostaje: Kontrole su najslabija karikaU sveopštoj nestašici pšenice, brašna i ulja, građani Srbije uveravani su da razloga za zabrinutost nema, da su robne rezerve popunjene. Vanrednim kontrolama, međutim, utvrđeno je da dela tih rezervi - nema. Iz Republičke direkcije za robne rezerve nisu odgovorili na naše pitanje o kojoj je količini reč. "Dobijanje licence za ovlašćenog skladištara je stroga procedura, većina ih nije zloupotrebila robu iz državnih rezervi. Oni koji jesu, krivično će odgovarati", kaže za Infobiz Žarko Galetin, agrarni analitičar i dodaje: "Najslabija karika su - kontrole".

„Robne rezerve država čuva kod licenciranih skladištara koji prolaze strogu proceduru da bi licencu za skladištenje dobili, a potom za čuvanje robe dobijaju od države naknadu. I to je jedina zarada koju treba da imaju od skladištenja. Ipak, neki od njih su zloupotrebili položaj i pokušali da zarade, prodajući robu koja je državna u trenutku kada je skupa, a plan im je bio da je kasnije, kada pojeftini, kupe i nadoknade to što su prodali“, kaže Galetin.

On naglašava da je to krivično delo i da oni koji su zakon prekršili treba da budu sankcionisani, kao i da država u tome treba da bude dosledna.

Prema njegovim rečima, skladištari kod kojih prilikom kontrole nije zatečena potrebna količina robe, moraće i da nadoknade ono što nedostaje.

Galetin podseća da se i pre često događalo da prilikom vanrednih kontrola bude utvrdjeno da nedostaju robne rezerve, i da je kontrola rak rana i najslabija karika u tom procesu.

A kako se kontrolišu robne rezerve i ko to radi?

Galetin objašnjava da Direkcija robnih rezervi sklapa ugovor sa kontrolnom kućom, koja će po nalogu direkcije vršiti kontrolu kod ovlašćenih skladištara o fizičkom prisustvu robe.

Jednom godišnje se obavlja ta kontrola - to je redovna kontrola, koja se vrši u vreme žetve i otkupa - a postoje i vanredne kontrole.

"Kada postoje insinuacije, ovlašćeni kontrolor ide uz asistenciju MUP-a i kriminalističke policije u kontrolu. Sa te strane vi imate logistiku, ali očigledno to nije dovoljno - očigledno je stvar kapaciteta tih kontrolnih kuća koje ne mogu da idu češće u kontrole. U svakom slučaju najveći problem su upravo kontrole", zaključuje agrarni analitičar.

Izvor: N1 Beograd