DRAŽA PETROVIĆ - Bogovi majmunskih boginjaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Smislio sam jedan vic. Kao, ode ministar Vulin kod doktora i kaže: “Doktore, mislim da sam oboleo od majmunskih boginja!” Doktor pogleda malo, kaže mu: “Ne brinite Aleksandre, nisu boginje!” - Pa šta je onda, pobogu - upita Vulin. -Nešto majmunsko jeste, ali boginje nisu sigurno! – kaže doktor. -Uh, dobro je, sad mi je lakše - uzdahne Vulin, ljudsko biće.

U Srpskoj naprednoj stranci postoji uverenje da čovek nije nastao od majmuna, nego od Vučića, mada imaju jednu struju koja tvrdi da ništa loše ne bi bilo ni da su nastali od majmuna, pošto su i majmuni sigurno nastali od Vučića.

Kakve to veze ima sa majmunskim boginjama… Pa ima, videćete.

Prvi slučaj majmunske boginje u Srbiji uočen je pre neki dan kada je Ana Brnabić opisivala koliko je u Srbiji struja skoro džaba, pa su svi njeni obožavaoci složno uzviknuli: “Kakva je ona boginja!”

A svi njeni neobožavaoci su se osuli od glave do pete.

Otad građani veruju da se majmunske boginje mogu ufasovati ako slušate Anu Brnabić duže od dva minuta kako izlaže neku svoju ideju, zapažanje ili opis.

Pošto se u tom periodu osećate ko majmun, a većina se i ospe po celom telom na samu njenu pojavu, Svetska zdravstvena organizacija može premijerku Srbije uvrstiti među moguće kliconoše majmunskih boginja. I to na daljinu.

A Srpska napredna stranka može podneti inicijativu da se u registar osobenih pojava našeg društva uvrsti i Majmunska boginja – specijalno božanstvo čovekolikog srpskog biračkog tela.

“Naši građani nemaju osećaj koliko je ovde struja jeftina” - opisivala je najpre Brnabić u toj emisiji da svaki građanin morati imati osećaj za struju.

- Osećaj za struju se – samo što nije dodala Brnabić – “dobija tako što turite dva prsta u šteker. Probajte! Osećaj je neverovatan. Osećaj za struju se takođe može dobiti ako uhvatite rukom, nebitno levom ili desnom golu žicu...”

- Dobro premijerka, u redu – samo što je nije pitao voditelj emisije - ali kako se dobija osećaj koliko je struja jeftina?

- To je bar lako. Kada je struja jeftina, a turite dva prsta u šteker, osetićete blago prijatno peckanje, ali kada je struja skupa, kao u nekim zemljama, vi ćete imati želju da se roknete, a najbolje vam je da roknete tako što turite dva prsta u šteker. I onda ćete osetiti jak strujni udar! - samo što nije objasnila premijerka.

Okej, ali šta je još izistinski u toj emisiji rekla premijerka, zvana Brnabić. Rekla je: “Hajde, kad izađemo iz prostorije da za sobom ugasimo sijalicu, državi će biti malo lakše da preraspodeli struju negde drugde, ili manje uveze”.

Tu je zaboravila samo jednu stvar – kod građana Republike Srbije ne postoji ta navika da ko izađe iz prostorije ugasi svetlo, ali odavno postoji natpis na graničnim prelazima na izlasku iz Srbije: “Ko izađe poslednji neka ugasi svetlo!”

On služi da bi se u Srbiji štedela struja čak i kad u Srbiji više niko ne bude živeo.

Uz to, najveća štednja struje u Srbiji dešava se kada ona gostuje na televiziji, jer je, prema podacima EPS-a, uočeno da svaki drugi stanovnik Srbije u tom vremenskom intervalu isključi televizor, a pojedini ga i trajno odstrane iz svog domaćinstva, uglavnom bacanjem TV aparata kroz prozor, u strahu od majmunskih boginja.

Premijerka je u toj emisiji još rekla: “Kada sam živela u Velikoj Britaniji imali smo luster sa tri puta četiri sijalice i odvrnete neku jer vam ne trebaju sve. Tamo je struja toliko skupa da svaki dan razmišljate kako da ja budem efikasnija zato što te lupi po džepu".

Svaki voditelj bi je posle toga verovatno pitao: da li sijalice sa lustera odvrće i u Srbiji?

- Znate kako – odgovorila bi premijerka da ju je voditelj to pitao – “ja i sada imam luster sa četiri puta pet sijalica, ali kad god krenem da odvrnem sijalicu, zateknem predsednika Vučića kako pokušava da se obesi o luster! I jedanput kada mu je uspelo da se obesi o luster, luster je pao s plafona zajedno sa predsednikom Vučićem na pod, pa su se u tom momentu desile dve dobre stvari za moje melo dedinjsko domaćinstvo: predsednik nije uspeo da se obesi, živ je i zdrav, a mi u našoj vili više nemamo luster. U pitanju je dakle totalna štednja. Tako da građanima preporučujem da ne odvrću samo jednu ili dve sijalice, nego neka pozovu predsednika Vučića da se obesi o njihov luster, pa onda više neće morati da odvrću sijalice i gase svetlo. Sve to će im rešiti naš predsednik, jednim udarcem. Pardon, jednim bešenjem…” - objasnila bi, samo da je htela, domaća boginja majmunskih boginja.

Okružena drugim bogovima majmunskih boginja iz iste partije, koji će vam objasniti da to što je EPS detaljno upropašćen zbog njihovog lošeg kadrovskog rešenja, više stručnog za reš pečenje nego za rešenja, nije njihova krivica, već onih prethodnih: “Da se drugačije radilo 2002, 2003, 2004. godine imali bismo drugačiju situaciju sada. Lako je biti general posle bitke” - objasnila je u istoj onoj emisiji Ana B(oginja).

I verovatno dodala:

- Kriv je, znate i Tesla! Da Tesla nije izmišljao struju, ne bismo danas ni imali ovakvih problema – rekla bi ona, a na konstataciju voditelja a je Tesla izmislio naizmeničnu struju, dodala bi: “Pa i predsednik Vučić je izmislio dve naizmenične struje u našoj strnaci, jednu za Rusiju, drugu za Evropu, ali te dve struje su bolje od Tesline struje, jer ne morate da ih plaćate na kraju meseca”.