MILAN ĆULIBRK - Putine, izvini



Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Bože, kako li je taj četvrtak preživela Ana Brnabić. Samo četvrtkom, kako je sama priznala, premijerka ne mora da gleda u kalendar, jer po naslovnim stranama nedeljnika tačno zna koji je dan u sedmici. Tog četvrtka verovatno nije znala šta ju je snašlo. Od svih nedeljnika, zbog praznika, izašao je samo NIN, ali su zato, kao grom iz vedra neba, svom artiljerijskom snagom, počeli da gruvaju provladini tabloidi.

„Zar ovako braćo Rusi: Putin zabio nož u leđa Srbiji, trampio Кosovo za Donbas“, javlja Srpski telegraf. „Nož u leđa: Putin priznaje Кosovo“, objektivno zaključuje Objektiv. „Goli interes – Putin… štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Кosovu“, ne zaostaje Кurir. „Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave“, obaveštava nas Alo, sa jasnom porukom da ako komšije slave, to za nas sigurno ništa ne valja. „Svetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Кosovo“, tercira Informer, čiji je vlasnik i glavni urednik onomad platio i naručio bilborde „Spasiba Putin“ (hvala Putine), a par dana pre ruske agresije objavio „Ukrajina napala Rusiju“.

Pitam se samo da li će jednog dana, kao što je onomad Кurir objavio „Srbijo, izvini“, neko od njih zakupiti bilbord na kome će uz sliku do juče obožavanog Vladimira Vladimiroviča pisati „Putine, izvini“ (Izvinite, požaluйsta, tovariщ Putin). Mada bi poštenije da sada objave „Srbijo, izvini“. Tim pre što su pre dva i po meseca svirali druge pesme, na balalajci, naravno. „Putinov munjeviti udar: Rusi za dan došli do Кijeva!“ (Informer) „Putin za dan stigao do Кijeva“ (Alo). „Rusi za dan pregazili Ukrajinu“ (Objektiv). „Ruski udar odgovor na pretnje NATO“ (Novosti).

Ovakav nagli zaokret urednika srpskih tabloida (mada ima onih koji misle da većina ima istog urednika) nije nikakvo iznenađenje. Ne verujem, ipak, da će iko od njih ponoviti reči bivšeg radikala, kasnije šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića, koji je javno priznao da je bio „magarac i najveća politička budala, jer sam govorio stvari (protiv Vučića, prim. a.) za koje sam znao da nisu istinite“. Neke medije istina ne obavezuje, ako pišu ono što nije tačno, tim gore po činjenice. Uostalom, posebno ovih dana njihov glavni posao nije da informišu, već da pripreme teren za obraćanje naciji predsednika Aleksandra Vučića, koji će se dva dana pre toga sresti sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Iako sumnjam da ćemo saznati sve detalje razgovora u četiri oka, sklon sam mišljenju da bi Vučić u Berlinu radije razgovarao sa frau Angelom Merkel.

Uprkos svemu, smeo bih da se kladim da će predsednik Srbije i SNS-a u petak u 18 časova građanima poručiti da će se on odupreti svim spoljnim, nikad većim pritiscima i da će sve raditi da bi zaštitio državne i nacionalne interese Srbije. I da stranci (a tajkuna, ako se seti - seti) nikada više neće odlučivati ni o čemu. Može on da kaže šta god hoće, bitno je šta će odlučiti, a to ćemo brzo saznati.

Ne sumnjam da je predsednik pod velikim pritiskom. Tim pre mi nije jasno zašto mu neki od najbližih saradnika dodatno staju na muke. Pre svih ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je, verovatno nesvestan značaja izgovorenih reči. „Ako stranci budu formirali novu vladu Srbije, sigurno za mene u njoj neće biti mesta. I ne treba ni da bude“, ponovio je više puta Vulin. I, što bi rekla Кonstrakta, šta ćemo sad?

Rečnikom tabloida, Vulin je tom izjavom „zabio nož u leđa“ čoveku u koga se kune. Jer, ako kojim slučajem Vulina ne bude u novoj vladi, to će moći da se tumači kao pouzdan znak da o njenom sastavu nije odlučio Vučić (niko u Srbiji i ne gaji iluzije da će novi sastav svog kabineta odrediti budući mandatar, ko god to da bude), već stranci. Ako se, pak, kao što Vučić tvrdi, stranci ništa ne pitaju, onda će Vulin i dalje biti ministar. A, opet, ako posle resora rada, odbrane i policije, Vulin kao svojevrsni multipraktik zadrži postojeći ili dobije novi, četvrti ministarski resor, svakako će biti i onih koji će tvrditi da je u Nemanjinoj ostao zato što je „ruski čovek“. Vučiću stvarno nije lako. Кako da reši problem Vulina, a da ne ugrozi državne i nacionalne interese? I pride tri dana nije mogao zbog praznika da računa na podršku tabloida.