Skandal u Sl. Brodu: Učenici dizali desnice u zrak, s njima na fotografiji pozirala i profesorica



Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, Nives Romanjek, na svom je Facebooku objavila fotografiju na kojoj pozira s maturantima koji su podigli desnice u zrak, u znak nacističkog pozdrava.

Na fotografiji koju je objavio lokalni portal SB Plus, učenici su odjeveni u uniforme koje podsjećaju na HOS-ove. Na sebi imaju beretke, maskirne hlače i crne majice na kojima je natpis 'Za norijadu spremni'.

Profesorica Romanjek također pozira s njima na fotografiji i sa smiješkom ih gleda sa strane.

Ravnatelj škole Luka Mladinović rekao je kako njihova škola ne podržava ovakvo ponašanje te da je zgrožen fotografijom i objavom na društvenoj mreži.

- U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagirao. Učenika je puno pa je teško obratiti pozornost na sve, ali razrednica je trebala reagirati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost, rekao je ravnatelj.

Fuchs: 'Poduzet ćemo korake iz svoje nadležnosti'

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje škole o incidentu, ne bi li dobili detaljnije informacije.

- U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni događaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti. Uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije, škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto, izjavio je Jutarnjem ministar Radovan Fuchs.

Pojašnjava kako se poticanje na nasilje i mržnju kažnjava po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije te Kaznenom zakonu za koji prekršajne, odnosno kaznene prijave podnose Državno odvjetništvo i policija. 

Izvor: Jutarnji list