Vučić, Grčić, Obradović i Srbija



Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Znate li gde je i od čega živi Aleksandar Obradović? Sećate li se uopšte tog čoveka koji je postao talac naprednjačke vlasti. A znate li gde je i od čega živi Milorad, milo ime, Grčić, doskorašnji direktor Elektroprivrede Srbije.

Zgažen od naprednjačke mafijaške družine čestiti čovek iz valjevskog „Krušika“ već treću godinu „robija“ bez posla i bez primanja, samo zato što je ukazao na milionsku pljačku državne fabrike. Umesto da bude nagrađen i odlikovan, osuđen je bez odluke suda, izolovan, prepušten sebi, da trune u tišini.

Onaj pod čijom rukom je EPS potonuo do neviđenih razmera, miljenik državnog vrha, majstor za pečenje, zbrinut je. Nema veze što se ložilo blato u termoelektranama, što je izgoreo bager, što smo bacili stotine miliona evra na uvoz struje. I što nekadašnji srpski gigant grca od Grčića – sve mu je oprošteno. Namešten je za pomoćnika predsednika opštine Obrenovac.

Obradović i Grčić su dva sveta. Sve što predstavlja prvi totalna je suprotnost onaj drugi. Između njih nema dodirnih tačaka, niti ih može biti. Ima, međutim, jedan čovek koji ih povezuje i koji određuje sudbinu i jednom i drugom – Aleksandar Vučić. Doduše, Vučić i njegova kamarila drže čitavu zemlju kao taoca i naše sudbine (o sudbino) su u predsednikovim rukama.

Vučić je taj koji je držao Grčića na čelu EPS čitavih pet godina i to u nezakonitom v. d. stanju. Za Vučića je najnesposobniji direktor elektroprivrede u istoriji bio dobro kadrovsko rešenje. Za njega on nije neko ko je „nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašćenja naneo državi štetu od preko 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem“, već Mića. Naš Mića, Mićica.

I onda je normalno da se neka državna firma ili opština nađe Mići pri ruci, da mu obezbedi posao, da čovek ne bi patio, da ne troši stečeno u EPS-u. Da ima povezan staž. Normalno je i da Tužilaštvo kojem je podneta krivična prijava protiv Grčića ima „razumevanja“ za njegov slučaj. Da odugovlači, pa će valjda vremenom ukapirati kako nema „objektivne odgovornosti“. Jer iza Miće stoji njegov partijski šef.

Taj isti šef se onomad obrušio na Aleksandra Obradovića, tražeći mu dlaku u jajetu, omalovažavajući ga samo zato što je obelodanio kriminal, prozivao je i njegovu majku, sve da stvori

utisak kako je to nekakav pokvarenjak, izdajnik. I baš zbog takvog stava, sve institucije drže Obradovićev slučaj na ledu, niti mu se sudi niti za njega ima posla. Sramota!

Pitam sebe i sve vas šta čovek koji je držao Grčića tolike godine na čelu EPS želi toj kompaniji. Šta želi građanima Srbije. Ne može biti da je u pitanju samo loša procena, pre je reč o otimanju novca od naroda koji će platiti ceh. A mnogo liči na zločin i izdaju nacionalnih intersa ravan uništenju EI, Goše, IMT, Jugobanke i prodaji NIS - zajedno.

Sad taj vrhovni interešdžija i njegovi Brnabići, Vesići, Vulini i Mali... treba da odrede budućnost čitave Srbije, kukala nam majka. Njhov izbor će biti spram njihove pameti, stranputica garant. Tako mi Sinoda. I EPS-a i korupcije.