Kako smo izgubili VMA: Najbolju bolnicu u Srbiji, vlast je pustila niz vodu



Liste čekanja na preglede, operacije, snimanja, uobičajena su pojava u svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji, ali i u svetu. Ipak, pacijenti se i dalje šokiraju kada im lekarski pregled zakažu za godinu dana unapred. Na portalu Nova.rs pisali smo o čoveku koji je 9. juna otišao na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) da zakaže pregled kod gastroenterologa. Dobio je termin – april, 2023. godine. A otišao je u bolnicu koja važi za najbolju u Srbiji ili je bar nekad važila…

Prestižna, cenjena i pre svega uspešna u lečenju najtežih oboljenja, ova bolnica koja je u nadležnosti Ministarstva odbrane, nekada je bila ponos srpskog zdravstva.

Vojna uniforma, koja je našem narodu nekada ulivala poverenje i osećaj sigurnosti, pa još i beli mantil, razlog su zašto je za pacijente u Srbiji, ali i za one u zemljama regiona, VMA bila neprikosnovena bolnica.

Onda je vojska otišla niz vodu, a sa sobom povukla i bolnicu.

U Ministarstvu zdravlja niko se ne bavi ovom ustanovom jer “nije u njihovoj nadležnosti”, a u Ministarstvu odbrane je poslednja rupa na svirali.

"Problem o kojem se ne govori često, je što je zdravstvena ustanova – VMA, već godinama ‘ni na nebu ni na zemlji’. Ova ustanova na neki način prati sudbinu vojske koja se transformiše, ali očigledno da tu postoji mnogo nerešenih pitanja", kaže za Nova.rs Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

U toj bolnici su naši vrhunski lekari, ali je sistem i procedura u zdravstvu sada takva, da uopšte ne koristimo kapacitete VMA, naglašava on.

Nažalost Vojnomedicinska akademija je u poslednje vreme, umesto po velikim zdravstvenim dostignućima, poznata po problemima u funkcionisanju i popriličnim skandalima. Pacijenti su, posle nekoliko dana potrage za njima, nalaženi mrtvi u toaletu, a porodice su se žalile da im je trebalo nekoliko dana da dođu do informacije o smrti svojih najbližih.

„Ovde je postalo jezivo raditi, nemamo više kapaciteta, ni ljudskih, ni prostornih. Urgentna i interna odeljenja, gastroenterologija, kardiologija, nemaju dovoljno mesta, ni kadrova da zbrinu sve obolele, koji hoće ovde da se leče. Imamo 25 boksova u Intenzivnoj nezi, a u najgorim danima pandemije imali smo tamo i po 50 ljudi, najtežih bolesnika. Po dva kreveta smo gurali u jedan boks, ljudi nisu mogli da dišu, a lekar je jedva uspevao da priđe pacijentu. Nikoga od nadležnih za to nije briga, jer da jeste nešto bi učinili. Sredom smo dežurna ustanova u Beogradu i tada se svi psiho-fizički spremamo za haos“ priča za Nova.rs jedan od hirurga na VMA, koji je zbog bezbednosti na poslu, zamolio da ostane anoniman.

Rešenje je da se sklone „ovi koji nas vode“, kaže on.

"Plate na VMA su manje nego u civilnom zdravstvu, a uslovi u kojima radimo su katastrofalni. Imamo najstarije sale za kateterizaciju srca u odnosu na sve bolnice u gradu. U Kliničkom centru su dobili sedam sala i drago mi je zbog njih, ali i mi treba negde da radimo".

Ministarstvu odbrane očigledno VMA nije prioritet, a Ministarstvo zdravlja ovde nema ingerencije, niti se trude da ih dobiju.

"Civilno zdravstvo ima svoje prioritete. Iz godine u godinu se smanjuje budžet VMA i o tome niko ne brine. Ovo malo hirurga što nam je ostalo i dalje leče najvažnije ‚glave‘. Političari i članovi njihovih porodica leče se kod nas, ali im na pamet ne pada da nešto učine da spasu bolnicu", revoltiran je ovaj hirurg.

Najveći apsurd na VMA su vodeći kadrovi: Načelnik VMA je pukovnik, a njegov zamenik je general!

"To vam govori koliko bilo koga u državi zanima ova bolnica. U vojsci je ovako nešto ‚nemoguća misija‘. Ne može zamenik da bude na višem položaju od svog nadređenog. Ako se propadanje nastavi, nećemo još dugo. Ne bi me čudilo da nas zatvore, a otvore neki šoping centar", sarkastično komentariše lekar.

Raspadanje VMA počelo je još 2012. godine.

"Tada je država ukinula budžet koji nam je bio potreban za različite projekte, kojih od tada više nema. To je uključivalo lečenje neuroloških i gastroenteroloških bolesnika i razne eksperimentalne terapije. Srbija odavno nema vojsku, pa hitno mora da se definiše čemu služi VMA i čija je ova, druga po veličini, bolnica u Beogradu. Ako bi se ministar zdravlja i ministar odbrane dogovorili i VMA prešla u ruke civilnog zdravstva, onda bi se možda nešto i promenilo", zaključuje naš sagovornik.

Stres, pritisak, loši međuljudski odnosi i dugogodišnji nemar države prema zdravstvenim radnicima, posebno onim zaposlenim na VMA, razlozi su za odlazak nekih od najboljih lekara. U jednom od prošlih tekstova pisali smo o odlascima lekara iz državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, a među njima je tada bio i doktor Ognjen Gudelj, koji je početkom godine za naš portal ispričao kako je otišao sa VMA.

"Bilo mi je dosta svega i prosto je došlo vreme da odem. Bio sam 15 godina vojno lice, oficir i otišao sam podignute glave sa Vojnomedicinske akademije. Teško mi je da pričam o VMA, to je za mene, ali I za sve moje kolege koji tamo decenijama rade, jako bolna tema, jer tamo sam proveo i neke divne godine. Kad god prođem pored te zgrade preplave me emocije, ali moralo je ovako da bude. Mnogo volim svoj posao i sada radim privatno, borim se i nadam se da će biti bolje" rekao je tada za Nova.rs dr Ognjen Gudelj, kardiolog, koji je u septembru 2021. dao otkaz u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Izvor: Nova.rs