Radnici Fijata: Sve što su nam obećali, sve su nas slagali



Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat blokirali su 22. juna oko 13 časova autoput kod Sava Centra u blizini mosta Gazela u Beogradu, nezadovoljni socijalnim programom koji im je ponudila Vlada Srbije i kompanija Stelantis, u čijem je Fijat vlasništvu.

Blokirane su obe trake autoputa kod Sava Centra u blizini mosta Gazela, te je saobraćaj zaustavljen, a kolone vozila stvorile su se u obe trake kolovoza.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa, na protestu nije prisutna policija, a radnici propuštaju vozila Hitne pomoći.

"Blokada će trajati nekoliko sati. Nismo želeli da idemo ispred Vlade Srbije, jer smo svesni da time ne bismo ništa postigli. Hoćemo posao. Hoćemo da radimo u našoj firmi. Fijat ne pripada Beogradu", rekao je okupljenima na protestu predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Plastik Zoran Miljković.

Radnici kragujevačkog Fijata su se odlučili da dođu u Beograd i blokiraju puteve nezadovoljni, kako kažu, propalim pregovorima sa Vladom Srbije. Spremni su, kako kažu, da provedu noć na ulicama Beograda, dok im se ne uspune uslovi.

Radnici fabrike u vlasništvu multinacionalne kompanije Stelantis, od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da se 1.500 radnika od ukupno 2.000 zaposlenih proglasi za tehnološki višak, uz mogućnost odlaska na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u Evropi, ili da im raskine ugovore o radu uz isplatu otpremnina.

U nekoliko sastanaka Vlade, predstavnika kompanije i radnika Fijata, nije postignut dogovor oko visine otpremnine, oko radnih uslova onih koji bi otišli na rad u inostranstvo, niti oko državne pomoći onim radnicima kojima bi prestao radni odnos.

Radnici se protive ideji da budu prebačeni na rad u Slovačku do 2024. godine, traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Zahtevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbeđene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

To za Bojana Cvetkovića, koji u fabrici radi od 2013. godine nije prihvatljivo rešenje. Kako kaže za RSE, on se izjasnio da ne želi da ide da radi u Slovačku.

"Od 1. jula ja sam maltene na birou (za nezaposlene) pošto nisam hteo da prihvatim rad u inostranstvu na dve godine", kaže Cvetković.

Dodaje da mu sin kreće u prvi razred naredne godine i da ne želi da propusti to vreme sa njim.

"On treba da pođe ove godine u prvi razred škole. Meni Fijat ovim zatvara jedno veoma važno doba za mog sina, da ja ne budem s njim", navodi Cvetković.

U jednom od saopštenja nakon pregovora, kompanija je obećala da će biti zaštićene ranjive kategorije i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Prema obećanjima, kompanija će posebno zaštiti žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece, majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Međutim, u razgovoru ra RSE, jedna od radnica, koja u Fijatu radi 10 godina, tvrdi da joj je firma rekla da nije zaštićena i da može da se odluči za to da bude tehnološki višak ili da ide na rad u Slovačku.

"Samohrana sam majka dvoje dece. Mi živimo od te jedne plate, imam kredit. Nemam kome da ostavim decu da idem da radim u Slovačku", rekla je za RSE Milica Dobrić.

Radnici su svoj dolazak u Beograd najavili na protestu 20. juna kada su blokirali magistralni put Kragujevac–Čačak u centru kragujevačkog prigradskog naselja Korićani.

Tada su dali rok Vladi da do 21. juna odgovori na sva sporna pitanja vezana za status zaposlenih i najavili da će, ako se to ne desi, u sredu (22. jun) doći u Beograd i blokirati ključne saobraćajne raskrsnice u glavnom gradu.

Nakon što su nezadovoljni radnici najavili da će blokirati ulice Beograda, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da radnici mogu da nastave pregovore o svojim zahtevima sa Vladom i da ne vidi šta bi oni tražili na ulici.

Međutim, kako su radnici saopštili uoči polaska za Beograd, sa premijerkom ipak nisu uspeli da ugovore sastanak.

Podršku radnicima Fijata pružili su Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i predstavnici dela opozicije.

Nedugo pre odluke multinacionalne kompanije Stelantis da tri četvrtine radnika fabrike proglasi tehnološkim viškom, Stelantis je sa Vladom Srbije potpisao 28. aprila ugovor vredan 190 miliona evra o proizvodnji automobila na električni pogon od 2024. godine u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja tog ugovora da će ta nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biti u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

Radnik Fijata: Sve što su nam obećali, sve su nas slagali

Jedan od radnika u Fijatu Miloš Milutinović izjavio je za N1 da je Vlada Srbije "slagala sve što je obećala" tokom pregovora o sudbini radnika te fabrike i da su u Beograd došli da pokažu svoje nezadovoljstvo. Izvinio se građanima Beograda zbog blokade i rekao da je to bila jedina opcija.

„Sve što su nam obećali, sve su nas slagali, da bi izašla Brnabić i rekla da smo mi krivi, da nećemo u pregovore. Neka pošalje njene i neka kažu – mi smo ispred, da ide grupa radnika da pregovara s njima“, rekao je.

Milutinović kaže da je 37 godina zaposlen u autoindustriji, pre Fijata bio je radnik Zastave.

"Rad u Zastavi je bila organizacija na nivou, rad u Fijatu je katastrofa... U zastavi kad god smo izašli, dobili smo šta smo tražili, ovo sad ništa. Oni se samo pravdaju - oni nam daju. Šta nam daju, meni daju 2200 evra, da li je to normalno, momcima koji rade 10 godina isto, 2000 evra... Ja sam 12 godina u Fijatu, od 1983. sam u Zastavi i nisam izašao iz te firme", rekao je.

Godine 2016. su mu, kaže, nudili "milion dinara" za otpreminu.  "Sad tražimo 1000 evra po godini radnog staza, nama iz Zastave do penzije nek nam daju po 500 evra, neće ni to. Izvinjavamo se svim građanima, ali mi hoćemo da Ana Brnabić izađe i da nam kaže...", dodao je Milutinović.

To što, kako kaže, predstavnici Vlasti "pričaju na Tviteru" je laž.

"Čista laž. Kada je gospodin predsednik rekao da nema ništa s privatnom firmom, a država je delom vlasnik, što je dao tamo subvencije, nek nam daju pare", izjavio je.

Biljana Stojković: Samo blokada u Beogradu može da izazove neke efekte, samo ih to boli

Profesorka Biološkog fakulteta i ekološka aktivistkinja Biljana Stojković rekla je tokom blokade Gazele od strane radnika kragujevačkog Fijata da samo blokada u Beogradu može da izazove neke efekte. "Samo ih to boli i očigledno je da mora ovako nešto. Radnici se izvinjavaju Begrađanima, ali je nužno ovako postupati", rekla je ona.

Kazala je da su ih radnici pozvali pre nekoliko dana da pruže podršku u Kragujevcu.

„Mi smo se tamo pojavili i napravili dogovor da oni dođu i u Beograd“, kaže.

Objasnila je zašto joj je bilo važno da se pojavi na protestu.

"Zajedno je leva organizacija, važna su nam radnička prava i sprovođenje pravde, što se ovde ne poštuje. Nemamo Zakon o radu koji brine od radnicima, već samo o multinacionalnim kompanijama, mi moramo da se borimo za njih. Kragujevac i Fijat je primer kako se postupa s radncima, svako kršenje ljudskog dostojanstva, bićemo solidarni s tim ljudima. Ja očekujem reakciju Brnabić i to će se desiti, jer oni samo reaguju na ulicu i blokade, ovo je jedino mesto gde može da se čuje reč građana Srbije, umesto nekih mantri i laži koje možemo da čujemo od predstavnika vlasti", rekla je Biljana Stojković.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, N1 Beograd