Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog, dok neki nisu nikada bili spremni, ali su ima.li podršku zapadnih sila.

„U potpunosti su podržani od strane Velike Britanije i Nemačke i ostalih zemalja Kvinte. Doneli su dve odluke, jedna se tiče uskraćivanja prava ulaska sa ličnim kartama, gde će oni da uvode papire sa kojima možete da uđete. Druga odluka je sa ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova, da se napravi nova „Oluja“, gde oni u roku od dva meseca hoće da ubede Srbe da se registruju pod RKS tablicama albanskim, oni će valjda da im dele letke, pamflete, znate kako se radilo u Drugom svetskom ratu, pa će da ubede Srbe, ako ih ne ubede, onda će da otimaju tablice i vozila. Koliko će onda od Srba da opstane ne zanima ih niti ih interesuje“, rekao je Vučić.

Amerikanci su najmanje bahati i arogantni u odnosu na sve ove druge, o kojima sam već govorio i imate bezbroj primera u kojima nas ponižavaju ili pokušavaju da nas ponižavaju, rekao je.

"Trpim i slušam te laži već deset godina, praveći se da sam i gluplji nego što jesam, ali je problem što ne mogu više da trpim, da vi mislite da ste mnogo pametniji. Ma nema problema, sad provodite golu silu, pa da vidimo dokle ćete. Nemojte da nam pričate o pravu i pravdi. I ovde je sada jasno da nema dijaloga ni razgovora ni bilo čega, biće samo mnogo problema. Mi ćemo uvek gledati samo da sačuvamo mir. Ali, očigledno da neki drugi to ne žele. Ne samo Albanci s Kosova, već i njihovi mentori. Znate šta kažu - Kosovo je za nas nezavisna država. Je li? Stvarno? A gde to piše? U kom aktu UN, pošto se na to pozivate. A što onda imamo dijalog uopšte. Što ne ukinete dijalog, provedete teror do kraja, završite posao", upitao je.

Imali smo teške razgovore, užasne odluke Međunarodnog suda pravde, navodi Vučić, ali se, dodaje 2013. vraćamo za pregovarački sto.

"Dobijamo Briselski sporazum koji nije bio lak ni jednostavam, išao sam na Kosovo da objašnjavam našim ljudima. Od tog sporazuma, sve što je trebalo Srbi da ispune, Srbi su ispunili, oni nisu jedinu stvar koju je trebalo. Zapadna petorka ćuti na Zajednicu srpskih opština, a kada Srbi okače baner ZSO onda vi idete u zatvor, jer reklamirate nešto što je predviđeno međunarodnim pravnim ugovorom, potpisanim pod pokroviteljstvom EU. Onda su rešili da upadaju na sever sa specijalnim jedinicama, iako smo imali dogovor sa NATO da to nemaju pravo da rade. Dolazili su sa dugim cevima, a onda su se setili da treba dalje da sprovode teror i pričaju o reciprocitetu. Tu je najveće licemerstvo Zapada”, navodi Vučić.

Kako je rekao, žele da se pokaže Srbima da ne mogu da imaju Srbiju ni u kakvom obliku na prostoru Kosova.

“Njih ne interesuije međunarodno pravo, sve sam ovo saopštio Lajčaku”, poručuje Vučić.

"Kada govore o Ukrajini, puna su im usta Povelje UN, a kad pomenete Srbiju i Povelju UN i Rezoluciju 1244 SB UN, onda se zamisle, rekli biste sve Ajnštajn do Ajnštajna, sve Hegel do Hegela", kazao je.

Naveo je da Srbija nema nuklearno oružje ni naftu i da Zapad zato Srbiji "može da radi sve što poželi, ili misli da može". Dodao je da moli kosovske vlasti "da ne napadaju srpski narod" i da premijer Kosova Aljbin Kurti "sanja da bude" u poziciji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Kurti sanja da bude Zelenski, nekad sanja da je (nemački filozof) Hegel, ali ne brine mene on, nego oni koji ga u sve to guraju. Moja poruka je njima upućena, mene on ne zanima, on je mali kalibar, nego ovi koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanju Srbije da bi oni bili dovoljno zadovoljni time koliko su Srbiju uništili", rekao je Vučić.

On je nekoliko puta rekao da nije problem što predstavnici Zapada "misle da su Srbi glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni".

"Oni pokušavaju da završe kosovski problem da im (predsednik Rusije Vladimir) Putin ne bi ispostavio 'pet Kosova', Donjeck, Lugansk, Krim, Herson, Zaporožje, pokušavaju da završe što pre. Može im se, ili bar tako misle, sve se praveći da to nije to, nego da je to nešto normalno, demokratski princip valjda", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je ključno pitanje "ko je taj ko ruši međunarodne zakone".

"Ako mi kažete da treba da ćutimo i da pustimo da se to desi, ja neću da ćutim, a vlada će biti uskoro formirana pa može i da ćuti i da donese drugačiju odluku. Može da postoji drugačija večina u skupštini i vladi koja će da se pravi da je sve u skladu sa međunarodno pravnim normama i da je demokratski da ćutimo. Ja neću da se pravim, bolje da me nema nego da slušam ovakve gluposti koje mi vređaju ono malo inteligencije što imam", naveo je.

Podsetimo, Kurtijeva vlada donela je ranije danas odluku o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS (od 1. avgusta), odluku o nalepnicama za vozila iz Srbije i o privremenoj potvrdi umesto srpskih ličnih karata na Kosovu, kao "meru reciprociteta".

Izvor: N1 Beograd