ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz neta - Prvi porodični rijaliti



Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Sezona rijaliti programi se bliži kraju, a kako se narod u svakom trenutku mora zabavljati nečim, režiseri srpske realnosti rešili su da pokrenu jedan novi rijaliti šou, koji bi trebalo da nas sve zabavi tokom predstojećeg sušnog leta. Ma makar par dana da nam zaokupi pažnju, pa nije loše!

Dobro, nije ovo baš skroz novi rijaliti, pre će biti da je u pitanju nova sezona jednog već poznatog rijalitija koji traje, sa manjim ili većim prekidima, već nekoliko godina. I za razliku od ostalih rijalitija, gde se likovi prilično često smenjuju i gde na kraju obavezno ubace Eru Ojdanića, u ovom rijalitiju i u novoj sezoni imamo uglavnom iste likove, a Ere Ojdanića nema ni na vidiku.

Ovaj rijaliti nema neki zvaničan naziv, ali bismo mogli, na primer, za potrebe ovog teksta da ga nazovemo recimo Porodica. Dakle, na početku nove sezone ovog rijaliti programa nije se dešavalo ništa posebno u pogledu same radnje, ali je učesnica Dijana Hrkalović bila u ispovedaonici cela dva sata i ispričala baš svašta. Ona je optužila učesnika Nebojšu Stefanovića da je prisluškivao učesnika Vučić Aleksandra i da mu je čak radio o glavi. Optužila ga je, takođe, i da je namestio najmanje jednu aferu drugim učesnicima ovog rijalitija. Umešani su u celu priču i neki opasni momci koji ne prezaju ni od čega, a svi oni u paketu koristili su određenu aplikaciju preko koje su ogovarali jedni druge i kovali zavere jedni protiv drugih.

Važno je pomenuti da se svi učesnici ovog rijalitija već poznaju, zajedno su u programu već neko vreme, ali su gledaocima i dalje iz nekog razloga zanimljivi, valjda zato što su svi ostali rijaliti programi toliko dosadni i predvidljivi da mu ovo dođe kao pravo osveženje. Iako većina gledalaca već neko vreme sumnja da dešavanja u Porodici nisu baš skroz autentična, već pomalo nameštena i režirana. Nekako je i sa ovim rijalitijem sličan princip kao i sa većinom ostalih - učesnici se prave da ne glume, a mi se pravimo da ne primećujemo da, ipak, glume. Postoji taj prećutni dogovor, jer bi u suprotnom magija nestala i morali bismo da vodimo ozbiljne razgovore, a to niko ne želi.

Osim što nije preterano zanimljiv, problem sa ovim rijalitijem je i to što se već sada previše odužio, a pritom nikad ne znaš kad će da krene nova sezona. On je nekako periodičan, emituje se po potrebi, kad režiser proceni da je neophodno, i onda čak ni oni pasionirani ljubitelji nisu u stanju baš najbolje da isprate radnju i dešavanja. A možda to i jeste cilj ovog rijalitija, da se gledaoci zbune. Prošlo je vreme rijalitija kada smo uživali u scenama kada Milić Vukašinović i Era Ojdanić smišljaju pesmu, kada Skaj Vikler i Ajs Nigrutin Eri Ojdaniću bacaju stiropor u usta dok peva i kada Miki iz Кupinova istambura Marka Miljkovića. Ili kada Miki istambura Vladimira Tomovića. Ili kad Miki istambura Marka Vanilu. Ili kad Miki istambura Ivana Gavrilovića… Кada, dobro, shvatili ste. Nema više tih divnih, nevinih rijaliti vremena kada smo uživali u jednostavnim stvarima. Sada je sve nekako previše komplikovano, previše ozbiljno i previše namešteno. I ostaje nam jedino da se nadamo da će ovaj rijaliti biti uskoro završen. Parovi, vratite se. Sve vam je oprošteno.