Novi Zakon o radu: Poslodavac će moći ulaziti u stan zaposlenika, stiže nova vrsta bolovanja, neki ostaju bez božićnice



U javnu raspravu pušten je novi prijedlog izmjena Zakona o radu koji predviđa mnoge promjene u odnosu na postojeći zakon.

Izmjene Zakona o radu uvijek su popraćene žustrim raspravama u javnosti. Sada stiže novi prijedlog izmjena tog zakona, a portal savjeti.hr objavio je najvažnije promjene. 

Ograničenje broja ugovora o radu na određeno vrijeme na tri ugovora

Prema aktualnom prijedlogu bit će moguće sklopiti samo tri ugovora o radu na određeno vrijeme ili aneksa ugovora kojima se određuje trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca ili s njim povezanim poslodavcima. Pauza između ugovora na određeno vrijeme bit će šest umjesto dosadašnja dva mjeseca.

Poslodavac će, prema novom prijedlogu, morati pisanim putem obrazložiti radniku zašto odbija sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme ako je radnik uspješno odradio probni rad i radi već duže od šest mjeseci.

Time će se smanjiti broj radnika koji rade na određeno vrijeme, a posebno ako ih se prebacuje iz tvrtke u tvrtku koje sve imaju istu obitelj kao vlasnike, ili ih se forsira da budu nezaposleni dva mjeseca dok ne istekne pauza do novog zapošljavanja na određeno vrijeme.

Poslodavac smije ulaziti u stan radnika koji radi od kuće

Poslodavci će moći kontrolirati uvjete rada radnika koji rade od kuće, a s njima će morati ugovoriti uvjete pod kojima će im moći ulaziti u domove. 

Rad od kuće bit će moguć ako zaštita na radu procijeni da postoji mali rizik od ozljede na radu. 

Rad od kuće bit će moguć kao stalni ili kao povremen. U slučaju da traje duže od 15 dana u kontinuitetu, poslodavac treba odrediti i iznos naknade režijskih troškova radnika. 

Probni rad i dalje bi trajao najduže šest mjeseci, a to se vrijeme produžuje ukoliko je radnik bio odsutan zbog bolovanja ili slično, što dosad nije bio slučaj.

Radnik se slobodno smije zapošljavati za dodatne poslove, a samo u rijetkim slučajevima se matični poslodavac smije usprotiviti tome da radnik u slobodno vrijeme ima dodatan posao. Radnike se novim prijedlogom želi potaknuti da u slobodno vrijeme rade dodatne poslove poput vožnje taksija, dostava ili poslova čišćenja, kako bi se zadovoljila potreba za radnom snagom u tim područjima.

Light bolovanje

Radnik će smjeti koristiti neplaćeni dopust za obiteljske potrebe u trajanju pet radnih dana godišnje. Predviđa se da će se taj dopust koristiti za skrb o starijima, što je već dugo vremena potreba, a zbog čega se ne može otvarati bolovanje. Uvelo bi se i light bolovanje, pa će radnici smjeti izostati s posla jednom godišnje bez posebnih opravdanja, na trošak poslodavca. Poslodavac propisuje koliko će trajati light bolovanje, a zapadni standard je oko tjedan dana.

Za radnike starije od 65 godina života i s 15 godina radnog staža ne bi više bilo otkaznog roka ni otpremnine.

Kolektivnim ugovorom će biti moguće dati veću božićnicu i slična materijalna prava samo radnicima koji su članovi sindikata. Ta dodatna prava ne smiju prijeći dvostruki iznos godišnje sindikalne članarine. Ovo će potaknuti učlanjivanje u nezavisne sindikate i osnivanje novih sindikata u sektorima u kojima već postoje kolektivni ugovori, piše portal Savjeti.hr.

Izvor: Dnevnik.hr