Prelević: Eskobar sanjao da ima svoju državu, SNS i Vučić taj san dosanjali



Advokat Božo Prelević izjavio je da je kolumbijski narko-diler Pablo Eskobar sanjao da ima svoju državu, a da su taj san ostvarili Srpska napredna stranka (SNS) i njen predsednik Aleksandar Vučić.

Prelević je agenciji Beta kazao da nema sumnje da su inspektorima za suzbijanje droga Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću ugroženi životi od strane vlasti jer su otkrili najveću planatažu marihuane iza koje stoji državni vrh.

„Srbija nije normalna država i zato nije za očekivati da će ministar policije Aleksandar Vulin da zaštiti svoje najbolje policajce. Ova država je poslala inspektora Milenkovića na poligraf, a predsednik Vučić je rekao da 1,4 tone marihuane otkrivene u ‘Jovanjici’, zapravo i nije neka količina“, rekao je on.

Prema rečima Prelevića, „Jovanjica“ je „užasno“ veliki problem za vlast.

„Nedavna rasprava između Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović, koja je ličila na razmenu uvreda između ozlojeđenih bivših ljubavnika, bila je uvertira za saslušanje i za pokretanje nekakvih postupaka protiv načelnika odeljenja za suzbijanje droga Slobodana Milenkovića, da bi ga devalvirali kao svedoka u postupku ‘Jovanjica'“, rekao je advokat.

Dodao je da se radi o već oprobanoj matrici, kao što je bilo u slučajevima kompromitacije inspektora Dejana Jovića zbog „ubistva na šinama“ ili povezivanja bivšeg načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića s narko-dilerima.

„Nedopustivi su napadi režimskih tabloida, ministra policije Aleksandra Vulina i advokata i funkcionera SNS-a Vladimira Đukanovića na tužioca Sašu Drecuna. Zapanjujuće je da je državni i partijski vrh protiv tužioca i policije. Očigledno je da je aktuelna vlast na strani kriminala. Vlast će na sve moguće načine pokušati da uništi tužilački predmet u slučaju ‘Jovanjica'“, ocenio je Prelević.

Na pitanje kakva je uloga Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac u predmetu „Jovanjica“, Prelević je kazao da je ona sebe „poništila i kao čoveka i kao pravnika“.

„Glavna tužitelja Dolovac nije zaštitila tužilaštvo ni u predmetu protiv grupe Veljka Belivuka, ni u predmetu ‘Jovanjica’. Ne čudi to što ministar Vulin u slučaju ‘Jovanjica’ nije zaštitio policiju, jer on nije ni doveden da bi štitio policiju, već mu je zadatak da stavi uzde partijskoj policiji i on to radi. Ali, Zagorka Dolovac je na čelu Tužilaštva došla kao nestranačka ličnost i ona nema pravo da ćuti pred napadima i pritiscima na svoje kolege“, istakao je advokat. ;

Dodao je da je „šokantno“ i to što se Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Mladen Nenadić nije stavio na stranu tužilaštva.

„Danas su na strani policije i tužilaštva samo nezavisni mediji, stručna javnost, par intelektualaca i par advokata. Molim kolege, koje organizuju proteste zbog stambenih kredita, da zajedno s Advokatskom komorom pozovu sve advokate i policajce kako bi dali jednu ozbiljnu podršku državnim organima u borbi protiv kriminala. Ako advokati ne vide da je u toku uvođenje potpunog mraka u pravosuđe, onda ne bi trebalo da se više nikad bune, jer prestaju da budu ljudi kojima je pravda važna“, rekao je Prelević naglasivši da je dužnost svih u pravosuđu i policiji da brane državu od stranke na vlasti.

Istakao je da srpski narod i svi građani Srbije trenutno prolaze kroz najveće poniženje u svojoj istoriji.

„U našem Ustavu piše da je Kosovo i Metohija deo Srbije, a Kosovo je jedina teritorija na planeti gde morate da prelepite oznaku ‘SRB’ na registarskim tablicama. Dakle, u svakom smislu mi trpimo poniženje od strane uzgajitelja marihuane i branitelja uzgajitelja marihuane“, kazao je on.

Prelević je rekao da otvoreno sumnja da aerodrom u Kruševcu služi za narko-rute.

„Aerodrom u Kruševcu za male avione je otvoren samo za narko-rute. Raspitivao sam se i nisam saznao da je bilo kome potreban aerodrom za male avione u Kruševcu, koji se nalazi na sat vremena od niškog aerodroma. Mi smo već postali evropska Kolumbija i toga već ima u evropskim izveštajima. Mi se davimo u drogi“, ocenio je advokat.

Kazao je da su Vučić i SNS dobili nameštene izbore uz pomoć „trojanaca“ iz opozicije, i da se zbog toga sada osećaju veoma moćnim.

„Ovo je zemlja gde se nekažnjeno ubijaju policijski inspektori, političari, kao i novinari. Svi koji su protiv vlasti nalaze se na meti. Ako se nešto desi inspektorima Milenkoviću i Mitiću, meni neće biti kriva samo stranka na vlasti, nego pre svega Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, koja odbija da radi svoj posao“, zaključio je Božo Prelević.

Izvor: Beta, N1 Beograd