Znakovi pored puta



NIN istražuje: Кako su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić po profitu premašili i Miroslava Miškovića

Znakovi pored puta

Stari ortaci sa severa Кosova postali su deo nove srpske biznis elite. Za dve godine, otkako su ga oni preuzeli, Novi Pazar put je prihode uvećao dva i po puta, a profit za čak 5.600 odsto, dok je njihov Inkop lane ostvario rekordnu neto dobit od 15,2 miliona evra

Кada neka kompanija za dve godine, od koje je jednu obeležila pandemija i pad privredne aktivnosti većine firmi, pa i zemalja sveta, uspe da poveća neto dobit za 57 odsto to svakako predstavlja poslovni uspeh vredan pažnje šire javnosti. Šta tek reći za preduzeće koje u takvom ambijentu neto dobit poveća ne 57 odsto, već 57 puta, a da to u javnosti prođe gotovo neprimetno, jer se o tim uspesima glasno ne govori. Njima se ne hvale ni vlasnici, čak ni najviši državni zvaničnici, koji po pravilu ne propuštaju priliku da istaknu u prvi plan kada srpski BDP raste brže nego u drugim zemljama.

Ovakav uspeh, koji mnogi srpski biznismeni mogu samo da sanjaju, java je za vlasnike firme Novi Pazar put, koja je 2019. imala neto dobit 20,9 miliona dinara, a prošle godine skoro 1,2 milijarde dinara. Bolje od toga moglo bi samo da postoji perpetuum mobile za pravljenje profita. Usput je, i to uglavnom asfaltirajući puteve širom Srbije, čija se izgradnja finansira javnim novcem – manjim delom iz republičkog i lokalnih budžeta, a uglavnom stranim kreditima koje će sa kamatama vraćati svi poreski obveznici – Novi Pazar put utabao stazu uspeha, povećanjem poslovnih prihoda sa dve na pet milijardi dinara.

U čemu je tajna njegovog uspeha? Кako je tom preduzeću pošlo za rukom da 2020, kada je većina biznismena zbog krize izazvane pandemijom kovida-19 gledala kako da preživi, prihode poveća za 50 odsto, a neto dobit za nestvarnih 3.200 procenata? I to u godini u kojoj je i u Srbiji, za koju i zvaničnici vole da kažu da je u samom vrhu rang-liste evropskih zemalja po stopi privrednog rasta, BDP pao 0,9 odsto. To, međutim, nije bio kraj puta za ovu firmu, jer je u 2021. dodala gas i prihode povećala za dodatnih 60 odsto, a neto profit na više od 10 miliona evra. Prava slika o razmerama njenog nesvakidašnjeg uspeha ne bi bila potpuna bez podatka da je samo dve godine ranije imala dobit manju od 180.000 evra. Кoliko je još firmi u Srbiji u tako kratkom roku uspelo da profit poveća za Riplijevu rubriku „verovali ili ne“ – za više od 5.600 posto?

Mogla bi unedogled da se ređaju slična pitanja, ali je utisak da bi na sva mogao da se pruži isti odgovor. Do ključnog zaokreta došlo je u januaru 2020, kada je Novi Pazar put preuzeo Inkop iz Ćuprije, u kom 20 odsto udela ima Žarko Veselinović, a po 40 odsto njegov, javnosti mnogo poznatiji brat Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, uz čija se imena obično navodi da se radi o kontroverznim biznismenima sa severa Кosova, koji su veoma bliski Srpskoj naprednoj stranci. Radoičić je pride i potpredsednik Srpske liste, svojevrsnog ogranka SNS-a na severu Кosova.

To je, čini se, ključna tajna uspeha, i to ne samo Novi Pazar puta, već još nekoliko preduzeća uigranih ortaka, koji su proteklih nekoliko godina u legalnim poslovima stvorili više profita od mnogih, široj javnosti neuporedivo poznatijih srpskih tajkuna. Njihova „krovna“ firma, Inkop iz Ćuprije, preko koje su na velika vrata i zakoračili u svet legalnog biznisa, prošle godine obezbedila je Radoičiću i Veselinovićima profit od skoro 1,8 milijardi dinara ili 15 miliona evra. Pri tome je Inkop lane dobit povećao 66 odsto (sa nešto manje od 1,1 na 1,8 milijardi dinara), uz još dinamičniji rast poslovnih prihoda za 82 odsto (sa 3,15 milijardi na 5,72 milijarde dinara).

Da je bar za njih nastupilo zlatno doba, svedoči i podatak da je i treća njihova firma, Betonjerka Aleksinac, prošle godine značajno, za 44 odsto uvećala poslovne prihode, sa 174,2 na 250,8 miliona dinara, a neto dobit za 224 procenta, sa 14,8 na 48 miliona dinara. Jeste to neuporedivo manje od profita Inkopa i Novi Pazar puta, ali poznavaoci prilika podsećaju da je Betonjerka godinama bila u stečaju i da od 2015. do jeseni 2019. nije imala ni dinar prihoda. Tako je bilo sve dok je 25. septembra 2019. nije kupio Inkop. A onda je, bukvalno preko noći, Betonjerka oživela i za samo tri meseca u finansijskom izveštaju za 2019, u rubrici poslovni prihodi, u kojoj je godinama pre toga stajala nula, uknjižila 11 miliona dinara i novim gazdama obezbedila dobit od 4,8 miliona dinara. Treba li posebno pominjati da kupovinom Betonjerke novi vlasnici nisu preuzeli ni dinar starih obaveza prema poveriocima, jer osim Veselinovića i Radoičića niko drugi nije hteo da je kupi. A oni su na delu pokazali da na neki čudan način i dugogodišnjeg gubitaša mogu da pretvore u fabriku za pravljenje para.

Piše: Milan Ćulibrk
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 21.7.2022.