Jankovićev govor prekidan aplauzima opozicije i negodovanjem skupštinske većine



Predsedavajući skupštine, najstariji poslanik Vladeta Janković, rekao je da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema ravnopravnih izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti. Janković je više puta prekinut aplauzom opozicionih poslanika, uz negodovanje poslanika vlasti.

„Ne zaboravimo i to je najvažnije, da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka“, rekao je Janković.

Dodao je da ako skupština nije ustrojena kako treba, onda „u otkazu moraju biti“ i ostale grane vlasti – izvršna koja postupa po neposrednom diktatu vođe, a posebno pravosudna čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki građanin bude nezaštićen i bespomoćan.

Janković je dodao da Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja, a poštenih izbora ne može biti dok svaki i najudaljeniji građanin ne bude na RTS-u mogao da vidi šta govori vlast ali i oni koji nisu na vlasti, i ne može biti poštenih izbora dok bude pritisaka i nasilja.

„Ne može biti poštenih izbora dok izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari i dok hir jednog čoveka bude iznad Ustava“, rekao je Janković u Skupštini.

Janković je više puta prekinut aplauzom opozicionih poslanika, uz negodovanje poslanika vlasti.

Izvor: Beta, N1 Beograd