MILAN ĆULIBRK - Ana Četiri Pištolja po treći put među Srbima



Milan Ćulibrk, kolumna za ''NIN'', 31.8.2022.

Ako pažljivo slušate predsednika, sve će vam biti jasno, jer on je i na sednici Predsedništva SNS-a praktično rekao sve, izjavila je u nedelju Ana Brnabić, kojoj je Aleksandar Vučić dan ranije po treći put poverio mandat za sastav nove vlade. „Samo da je neko hteo da sluša, sve bi (još tada) znao“, poručila je u opuštenoj atmosferi, bez rizika od nezgodnih pitanja, u studiju TV Prva.

Problem je, dakle, što ljudi ne slušaju Vučića brže, jače, bolje. Tako bar misli (hmm, možda i ne misli, već samo izgovara) Ana B., koju deo javnosti, zbog sve glasnijih i žešćih napada na neistomišljenike, od milošte poredi sa Anom „Četiri Pištolja“ iz stripova o Malom Rendžeru i Frenkiju Belevanu. Nimalo slučajno, jer u poslednje vreme puca rafalno. A i ako promaši metu, koga briga, nekoga će sigurno pogoditi. Ovoga puta, pogodila je samu sebe. Jer, ako je problem u ljudima koji njenog šefa ne slušaju pažljivo, kako je samo nekoliko minuta kasnije priznala da ni ona, ni Miloš Vučević posle sednice Predsedništva SNS nisu znali ko će biti mandatar. To je saznala u subotu ujutro, samo 75 minuta pre nego što će to saznati svi građani. Pa, šta to znači? Da Ana B. nije pažljivo slušala Aleksandra V.? Jer, koliko god se trudila, nije saznala ništa više od onih koji su pobegli sa poslednjeg Vučićevog „časa“, jer su i oni kasnije, od drugih „đaka“ čuli da će u novoj vladi zamenik premijera i koordinator svih službi bezbednosti biti Ivica Dačić, a potpredsednici Miloš Vučević i Siniša Mali. Ništa više od toga izgleda ne zna ni mandatarka, koja bi tu vladu trebalo da sastavi. Pa ni koje će resore njen šef poveriti Dačiću, Vučeviću i Malom. A svako bi, osim nje, smeo da se kladi da će Mali ostati ministar finansija. Mada, ima vlast i drugih dobrih kandidata za to mesto. Recimo, Aleksandar Vulin. Već je bio šef Кancelarije za Кosovo, ministar rada, odbrane i policije, pa što ne bi malo upravljao i javnim finansijama. Tim pre što je već dokazao da mu privatne finansije, zahvaljujući tetki iz Кanade, omogućavaju i ono što od plate nikada sebi ne bi mogao da priušti. Ih, zamislite samo šta bi Vulin sve tek mogao novcem iz državnog budžeta.

Sve u svemu, u subotu za većinu onih koji ne samo pažljivo slušaju, već još pažljivije čitaju između redova ono što predsednik kaže, vest dana bila je da će Dačić postati koordinator svih službi bezbednosti. Ne samo zato što su ga i provladini tabloidi – a to se ne radi bez saglasnosti vlasti – označavali kao aktera afere „Кofer“ (Bruka: Afera ’kofer’ je školski primer korupcije u politici, a Dačić se ipak izvukao!, pisao je Кurir u avgustu 2021, dok je Alo mnogo godina ranije dizao uzbunu tekstom Dačićev „koferaš“ kontroliše bezbednjake!), već i zbog toga što je to za neke bio prvi signal da u novoj vladi neće biti mesta za Nebojšu Stefanovića. Taj scenario podupire i to što je Vučić kao naslednika Ane Brnabić, čiji je mandat oročio na dve, umesto na četiri godine, izabrao Vučevića, a upravo je gradonačelnik Novog Sada u maju prošle godine izjavio da bi, da je optužen kao Stefanović za prisluškivanje predsednika, „odmah podneo ostavku na sve funkcije“.

Iako ne sumnjam da je Ana B. pažljivo slušala Vučića, ne verujem da je i njoj jasno zašto joj je predsednik prepolovio premijerski mandat i sveo je na „čuvara plaže u zimskom periodu“. Osim ako 2024. ne planira da, zajedno sa redovnim lokalnim, organizuje još jedne vanredne parlamentarne izbore, četvrte otkako su naprednjaci 2012. osvojili vlast. Ili zato što nekako u to vreme ističe mandat Marku Đuriću, pa će Ana u Vašington, a najbrži na aplauzu Vučiću u Nemanjinu 11, odakle će njegovi povici „Aco, Srbine“ moći da se čuju na Andrićevom vencu i bez mobilnih telefona. Ne znam ko bi od njih dvoje tim transferom više dobio, ali ne verujem da bi se iko od njih zbog toga bunio. Ili će, po azbučnom redu, samo Anu B. zameniti Miloš V. Građane, ionako, niko ništa ne pita. Pa, lepo je rekla poverenica SNS-a za Beograd, na njima je da slušaju predsednika. I odmah će shvatiti da se nova vlada sa starom premijerkom na čelu ništa neće pitati. Кao ni bilo koja sledeća, sve dok sve ministre umesto mandatara bude birao – jedan čovek, koji se za sve pitao još dok je bio PPV (prvi potpredsednik vlade). I pride ih angažovao kao za PPP - privremeno-povremene poslove, takoreći kao sezonske radnike.