DRAŽA PETROVIĆ - Vulin, ko stvoren za LazuDraža Petrović, kolumna za portal N1

Znate onaj vic: postao Aleksandar Vulin, skraćeno AV, direktor Bezbednosno informativne agencije, skraćeno BIA, i već prvog dana na poslu primeti da ga neko stalno prati.

Vulin u WC, onaj što ga prati za njim; Vulin u menzu, onaj što ga prati za njim; Vulin u kancelariju, onaj što ga prati za njim; Vulin krene kući, onaj što ga prati krene za njim…

– Odmah sam namirisao špijuna, ja sam odlično rešenje za direktora BIA, iako su mnogi sumnjali u moje nadljudske sposobnosti i vanserijske talente – kaže onda Vulin operativcima BIA da je postao totalno praćeno lice, te da špijuna odmah valja lišiti slobode i obesiti na Terazijama.

Ako ne na Terazijama, makar na Slaviji, čisto da narod vidi da Ozna sve dozna, da BIA sve sazna, da je Vulin skroz IN…

I potom operativci BIA, intenzivnim radom na terenu, utvrde da je slučaj praćenja direktora Vulina veoma komplikovan, jer Vulina već danima prati niko drugi do jedna opštepoznata osoba po imenu – Vulin.

– Možda nije zgodno da hapsimo direktora BIA zbog praćenja samog sebe – zaključe operativci dobronamerno, ali Vulin im odbrusi da su nesposobni, te lično uhapsi onog koji ga prati, te tako civilizacija prvi put u istoriji upozna institut samohapšenja zbog samopraćenja i samošpijuniranja.

Nije baš neki smešan vic, hm,hm, mada nije ni vic, ali spekulacije da je Vulin od svih upražnjenih direktorskih mesta predviđen za BIA, zabrinjava sve koje u Vulinovoj pojavi i Vulinovim očima vide neko loodilo, a loodilo nije baš idealna preporuka za osobu koja će imati uvid u sve vaše i naše tajne.

Tako da se ovih dana po Srpskoj naprednoj stranci debatuje na temu: koje bi drugo radno mesto najviše pasovalo Vulinu, pod uslovom da bude direktorsko.

I neko se seti…

– Hej, ionako ovih dana traže smenu direktorke bolnice Laza Lazrević, pa daj da je smenimo i postavimo na njeno mesto druga Vulina. Drug Vulin je ko stvoren za Lazu! – uskliknuo je prvo jedan, pa drugi, pa treći naprednjak…

– Jes, stvarno, on je za Lazu! – govorka se ovih dana po SNS i bolnici Laza Lazarević, ali postoji bojazan da bi imenovanjem Vulina za prvog čoveka Laze, opet bilo problema Vulina sa Vulinom.

I tamo bi ga garant neko pratio. Kako u takvim ustanovama uvek ima ljudi koji iz nekog razloga imaju utisak da su Napoleon Bonaparta, Džeki Čen ili Aca Lukas, konačno bi se pojavilo nekoliko osoba koje bi tvrdile da su baš oni originalni Aleksandar Vulin. I svaka od njih bi tvrdila da je ona druga stalno prati.

Kao što postoji teorija da je svaki psihijatar luđi od svojih pacijenata, tako imamo teoriju vulinititeta, po kojoj je svaki Vulin bar malkice luđi od onog drugog Vulina i pitanje je zapravo: kako nekog tog profila uopšte može da bidne bilo šta u vaseljeni, makar i Srpskoj naprednoj vaseljeni, gde svaka boodala ima svoju šansu, a svaka šansa ima svoju boodalu.

Kod uverljivog političara je najbitnije da li imate subjektivan osećaj da bi baš tom političaru ostavili dete da vam čuva dok ste na putu.

Znate ono: odlazite na produženi vikend, baba i deda baš tog vikenda imaju 50 godina mature, tetka ima roštilj sa društvom iz osnovne na Kosmaju, pa se na vratima vašeg stana pojavi spasonosno rešenje: drug Vulin.

Videvši druga Vulina, vi biste:

A: Odmah odložili produženi vikend

B: Zvali policiju

C: Zvali BIA-u

D: Zvali Lazu

E: Zvali Lazarevića

F: Zvali babu i dedu da ne idu na 50 godina mature

G: Zvali tetku da odloži roštilj sa društvom iz osnovne na Kosmaju

H: Zvali bi bilo koga da vam pričuva decu, samo da se spasite od Vulina

Test “Šta biste radili da vam na vrata bane Vulin u ulozi bebisiterke”, najbolje govori koliko je drug Vulin omiljen među narodom, koliko uliva poverenje, ali džaba kada je skroz omiljen među Vučićem.

Koji bi ne samo decu, nego celu državu ostavio Vulinu da je pričuva, a niko još nije napravio test “Šta biste radili da vam na vrata bane direktor BIA koji liči na Vulina. Ma šta liči, to je on! Aaaaaaaaaa…”

I zato je ovo država u kojoj svaki baksuz ima svoju šansu, a svaka šansa dobije svog baksuza.