Palma: JS neće dozvoliti da dva muškarca idu u crkvu, venčaju i ljube u ustaPredsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da JS nikad neće dozvoliti ili glasati da dva muškarca "idu u crkvu, da se venčaju i ljube u usta", neće prihvatiti nešto što donosi štetu Srbiji, ali će biti pragmatična u određenim situacijama i podržaće ono što radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čuvaćemo srpsku zemlju i diplomatskim sredstvima se boriti za međunarodno pravo. Međunarodno pravo ne postoji više, ono se donosi dizanjem ruku, rekao je Marković na Izbornoj skupštini stranke u Beogradu.

Marković je najavio da će poslanička grupa JS tražiti u parlamentu da tačka dnevnog reda bude vraćanje cenzusa na pet odsto, zbog onih koji su dobili tri odsto, a posvađali su se i pre nego što su ušli u parlament. Sada zbog njih Srbija kasni na putu EU, istakao je on.

Marković je rekao da su rad stranke i koalicije sa SPS ocenili građani na izborima, na kojima je koalicija dobila 100.000 glasova više nego na prethodnim izborima.

Srpska napredna stranka nas je dva puta uzimala za koalicionog partnera, iako im nismo bili potrebni, ali naših 30 poslanika je nekoliko puta glasalo za važne zakone, koji drugačije ne bi bili usvojeni, podsetio je on. Bez naših odbornika ne bi bilo većine u Beogradu, ali mi nikad nismo ucenjivali ili tražili nešto zauzvrat, naglasio je Marković.

Ovo je peta izborna skupština i za nas je najvažnije da imamo kontinuitet u programu i radu. Mi smo državotvorna stranka, pokazali smo to u parlamentu, rekao je Marković.

Naša JS se bori za decentralizaciju, a od kada je napravljena vlast sa SNS, ona se svakodnevno sprovodi i sada je samo mali je broj gradova koji nisu dobili neku novu fabriku ili pogon, ocenio je on.

Srbija ima veliku popularnost u međunarodnim vodama, zbog politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić – tuđe nećemo, svoje ne damo, napomenuo je Marković. On je istakao da je zahvaljujući radu Ivice Dačića, koalicionog partnera JS od 2008. godine, 18 država povuko priznanje nezavisnost Kosova.

Nas i ceo svet je zadesila velika ekonomska kriza, a kod nas je najeftinija struja, prehrambeni proizvodi, potrošačka korpa, ilustrovao je on i založio se za zastavljanje uvoza mesa.

Penzije će da prate plate, a kada je reč o „gospodinu poljoprivrednom proizvođaču“, moraćemo da zamolimo da u budžet uđe neka vrsta kreditiranja, da se plaća i u naturi – dobiješ prase, pa kad dobiješ tovljenika, dva vratiš u robne rezerve, naglasio je Marković.

On je najavio da u ponedeljak vodi 40 ljudi na Hilandar.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, pohvaljujući tu inicijativu Vučića, Marković je konstatovao da se i Edi Rama „najveći neprijatelj srpskog naroda“, uverio da Srbi nisu loši ljudi.

Ne možemo da očekujemo da on povuče priznanje nezavisnosg Kosova, ali pare nisu obojene i možemo da sarađujemo ekonomski, ali nemoj da idete na more tamo, još ako idete preko Kosova, treba da brinem za vas, naglasio je Marković.

Izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije prisustvuju lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Srpske napredne stranje Miloš Vučević, predstavnici diplomatskog kora i ministri iz Socijalističke partije Srbije. Jedini kandidat za predsednika stranke je Dragan Marković.

Dačić: Ne možemo da priznamo sami sebe jer Kosovo je Srbija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su „licemerni pozivi Srbiji da prizna Kosovo kao nezavisnu državu“, navodeći i da je to nemoguće s obzirom da „ne možemo da priznamo sami sebe jer Kosovo je Srbije“.

„Teška su vremena, moramo da imamo pametne odgovore, da čuvamo slobodu ali i mir“, rekao je Dačić kao gost na izbornoj Skupštini koalicionog partnera Jedinstvene Srbije (JS).

On je naveo da za srpski narod nikad nije bilo jednostavnih prilika, „imamo i previše istorije i dali smo puno žrtva za slobodu, za raziku od nekih koji su svakom okupatoru bacali cveće“.

Govoreći o koaliciji Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik, i JS, rekao je da su oni „prijatelji koji imaju iste vrednosti – nemamo rezervne ideologije i rezervnu domovinu“.

„Ovde sam kao neki gost a u suštini sam među svojima. Mi smo naši“, rekao je Dačić.

Izvor: FoNet, Beta, N1 Beograd