SVETISLAV BASARA - Riba preti od glave



Piše: Svetislav Basara

Pre nekoliko dana, grupa N. N. autora je na email urednika Danasa Draže Petrovića poslala email u kojem se „zbog uređivačke politike“ novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa preti „salvama metaka“. Ko biva... Novinari, urednici i kolumnisti su se otvoreno „stavili na stranu albanskih separatista“, a za to - zna se - sledi Šarli ebdo.

Sad će neki cinik reći, baš te briga, na vreme si zbrisao iz Danasa, nisi na listi za odstrel, a ja ću ciniku reći da su - iz razloga koje ću podastreti javnosti - svi u Srbiji na nekoj listi za odstrel, samo, što reko Ivo Andrić, čekaju svoj red.

Možda će Uprava za takozvani elektronski kriminal savatati pošiljaoce pretnje - ako se potrudi, hoće - ali problem time neće biti rešen. Nije on od juče. A tek nije od Danas. U suštini sama pretnja i nije glavni problem. Problem je - i to izgleda nerešiv - što bi za zastrašujuće visok procenat srbske populacije - među njima i za mnoge koji se javno izbrete nad pretnjama - repriza Šarlija ebdoa u redakciji Danasa bilo bogougodno delo.

Kao što glavni problem nije ni malanje Karadžićevih i Mladićevih murala, nego činjenica da isti zastrašujući procenat populacije smatra da su Karadžić i Mladić uradili pravu stvari i „osvetili“ već nešto. Mi smo krvoločno društvo, ne treba imati iluzije, srećna je okolnost da smo istovremeno i društvo potuljenih ženskih polnih organa, koji nemaju muda da pređu sa reči na dela, ali koji toplo pozdravljaju svaku ubilačku akciju složne braće, koja, po pravilu, prvo pucaju pa tek posle prete.

To potuljeno, ubilačko društvo ne sačinjavaju samo bezjaci i džebraci, o ne, ima tu i najmudrijih srpskih glava (sve ih isponabijam na qwrz), npr. Ćosić i Koštunica, koji (naoko) mrava ne bi zgazili, ali za koje je svaki mrtav Bošnjak ili Hrvat manje značio kvadrati metar velike Srbije više.

Što rekla Desanka Maksimović, tražim pomilovanje za pošiljaoce pretećih poruka. Ubilačke, naime, ideje nisu začete u glavama anonimnih pretitelja, nego u tintarama napred pomenutog dvojca, plus podugačak spisak dilbera koji izostavljam zbog oskudice u karakterima. Mirko Kovač je još davnih dana dokazao da je srpska elita gora od rulje. Kovač je hteo da kaže - da nije ubilačke elite, ne bi ni bilo ni preteće rulje.

Pošiljaocima pretećh poruka se može stati na put. Verovatno će biti savatani i osuđeni na tri meseca, uslovno na godinu dana, ali kako savatati ubilačku elitu. Sve kad bi neki međunarodni sud, poput onog za Ruandu, doneo odluku da ne kažnjava samo izvršioce nego i podstrekače zločina, koji bi to srpski kadiluk stisnuo muda da nekom od uglednih srpskih ubilačkih rendžera pošalje poziv za ročište.

Sve kad bi se i našao neki hrabar kadija, kakve bi šanse imao protiv peticije „patriotskih intelektualaca“, s Bećkovićem na čelu, koja bi promptno bila napisana i momentalno poništila poziv. Jednom je već tako bilo, tako će biti zauvek.