DRAŽA PETROVIĆ - Čovek sa BI(J)AgnozomDraža Petrović, kolumna za portal N1

Da je kojim slučajem Aleksandar Vulin pobedio na izboru za Miss sveta, on bi bio jedina misica u istoriji te manifestacije koja u pobedničkom govoru ne bi rekla ono klasično: “Pre svega bih htela da se zahvalim svojoj porodici. Zalagaću se za mir u svetu”.

Vulin bi sa okačenom lentom Miss World od učkura do grla bijela održao potpuno atipičan govor, što bi svakako napravilo revoluciju u besedništvu na toj tradicionalnoj svetskoj manifestaciji.

-Pre svega bih želeo da se zahvalim predsedniku Vučiću. Zalagaću se za rat u svetu – rekla bi misica Aleksandar Vulin, inače ubedljivi pobednik na najnovijem konkursu za Miss Bezbednosno-informativne agencije, zvane BIA.

Dakle, Vulin je pre neki dan izabran za direktora BIA, a niko i dalje na veruje, svi misle da će se odnekud pojaviti neko i umesto apri-li-li-li reći: “BIA -li-li-li”.

I onda je ponosno izjavio: “Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju” – mada bi njegova izjava mogla da bude i ovakva:

-Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Vučić ne popušta pod pritiscima medicinske struke i da lekari specijalisti u ovoj zemlji ne odlučuju.

Mogla bi da bude i ovakva:

-Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Vučić daje neobičan podsticaj mladim naraštajima da i oni jednog dana mogu postati direktori BIA, jer kada sam ja postao direktor BIA to svakako u budućnosti može postati svako.

Mogla bi da bude i ovakva:

-Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Vučić ne popušta pod pritiscima stranaca iz anglosaksonskog govornog područja i da u ovoj zemlji Vučića mogu pritiskati samo stranci sa ruskog govornog područja, koji odmah da vam kažem i nisu stranci, već domaći stranci, takoreći braća stranci.

Vulin Aleksandar na čelu BIA – to je kao slon u staklarskoj radnji, kao Simo Spasić u filharmoniji, ali, kažu stručnjacu, on je uvek delovao kao čovek sa BI(J)Agnozom, pa što mu se BI(J)Agnoza više komplikovala, on je bio sve predodređeniji da jednog dana preuzme BIA i sve naše državne i lične tajne. Jer kad neko ima tu vrstu BI(J)A gnoze, a u okruženju je Aleksandra Vučića, ne gine mu BIA, ona služba što prati, osmatra, osluškuje, podmeće, a povremeno i nekog kokne, najčešće novinara, zavisno da li je direktor BIA raspoložen za takve poduhvate.

Ruku na srce, svaki Srbin koji drži do sebe ima neki oblik BI(J)Agnoze. Od aforističara iz sela Tolić do antidinastičkog mislioca iz Babušnice svaki misli da ga prati BIA, kad telefonska veza krcka svaki misli da ga sluša BIA, i to nije ništa novo – opasnost nastaje kada na funkciju direktora te nadnacionalne institucije dođe osoba u podmaklom stadijumu BI(J)Agnoze.

I koji ne misli da samo njega neko prati i nešto mu krcka, nego iza svakog poštenog novinara vidi strane službe, iza svakog opozicionara vidi svetsku zaveru, iza svakog novinskog teksta prepoznaje mafijaške grupe iz senke koje rade o glavu najvećem među nama, najvećem sinu naših naroda, narodnosti i botova, takoreći predsedniku Vučiću.

Direktor BIA, dakle, čovek je koji bi sutra zaratio sa svima u okruženju, kome se priviđaju ustaše na svakom ćošku, “Šiptari” koji vrebaju iz mraka i ostali koji bi da nam dođu glave, pobodnik nemira & rata u svetu, navijač Rusa.

I možda takav tip nema maniju gonjenja, ali svakako postaje Manijak gonjenja, onaj što toliko priča da predsednika svi gone, sa leva na desno, odozgo, odozdo, da više ne liči ni na šta drugo nego na veoma, veoma, opasnog manijaka.

Što bi u razvijenim demokratijama značilo da će ga postaviti za eventualno direktora “Trećeg oka” ili “Zone sumraka”, nikako za direktora tajne policije. Ali naša razvijena demokratija je karaktersitična jer se u njoj razvijaju samo ne baš sasvim normalni, nepristojni i nedokazani.

Pravićemo, dakle, braćo i sestre, drugovi i drugarice, dame i gospodo Batu Gašića od blata, ako ne od blata onda ćemo svakako praviti Batu Gašića od keramičkih pločica, jer pravilo Vučićeve vlasti i jeste: nemojte misliti da i od najgoreg rešenja mi nemamo još gore rešenje.