DRAŽA PETROVIĆ - Otvoreno preteće pismo Švajcarcima



Draža Petrović, kolumna za ''Danas''

Dragi Švajcarci, braćo i sestre Švajcarkinje,
Pišem vam u ovom historijskom trenutku, kada je, ima tome mesec dana, na mejl naše redakcije stigla preteća poruka da će nas neke časne patriote, pre bih rekao ne toliko časne kolko masne patriote, izbušiti ko švajcarski sir.

Švajcarski sir je, kao originalni Švajcarci to sigurno znate, sir u kome ima više rupa nego sira, pa srpski narod vekovima veruje da je švajcarski sir prevara i do danas niko nije uspeo da ih ubedi da, kada se sir meri u radnji, meri se zajedno sa rupama, pa je sira uvek onoliko koliko je izmereno, a i rupa je tačno onoliko koliko je izmereno. Obično bude 300 grama sira i nula grama rupa, ali srpski narod, naravno, veruje da im uvale 300 grama sira od kojih su bar 200 grama rupe.

Švajcarski sir je, ipak, i pored svih tih navedenih mana i drevnih verovanja među srpskim narodom, u Srbiji mnogo cenjeniji proizvod od novinara, tako da mi iz redakcije Danasa računamo da ako dođe do realizacije onog epohalnog poduhvata, tačnije, ako dođe do situacije da umesto ko novinari izgledamo ko švajcarski sir, bićemo mnogo više cenjeni nego sada, jer trenutno uopšte ne ličimo na švajcarski sir.

Tako da će nam pojava onih časnih masnih patriota verovatno pojačati rejting i renome, više nego sada kada smo samo (ne)obični srpski novinari. Jedino što nam to posle ništa neće značiti, kao i svakome koga izbuše ko švajcarski sir.

Od tada mi u našoj redakciji pevušimo onaj čuveni hit „Moj je život Švicarska“. Jedino nikako da se pojave oni koji su zaduženi da od nas naprave Švicarsku, a mi, ruku na srce, i ne bismo da se pojave… A i to ima veze sa Švajcarskom.

Braćo Švajcarci i sestre Švajcarkinje, ima tu, naime, jedna zvrčka zbog koje vam i pišem. Ako niste znali, švajcarska kompanija „Proton“ sa čijeg je mejla stigla ona preteća poruka o mogućnosti da se transformišemo u švajcarski sir, ne želi da srpskim istražnim organima, kako su nam rekli, preda sve potrebne podatke o adresi sa kog je pretnja poslata, kako bi locirali i otkrili bilmeza, bilmeskinju ili više bilmeza i bilmeskinja koji su nam pretili transformacijom u švajcarski sir.

E sad, nije da mi baš verujemo da srpske vlaszi žarko žude da razreše ovaj slučaj, ali nismo imali pojma da taj slučaj ne žele da reše ni švajcarski vlasti, sa kojima mi nemamo ama baš ništa. Što se tiče švajcarskih vlasti mi smo kao medijska kuća prema njima neutralni ko Švicarska, dok prema ovim našima i nismo baš Švica, a nisu ni oni prema nama.

Braćo Švajcarci i sestre Švajcarkinje, ipak imam jednu konkretnu ponudu u formi robne razmene – mi smo diljem Srbije poznati kao totalno izdajnički list, zato i hoće da nas izbuše ko švicarski sir, te vam i nudim jednu izdajničku nagodbu u ovom historijskom trenutku – mi vama možemo da dostavimo neke interesantne bezbednosne podatke o srpskoj fudbalskoj reprezentaciji sa kojom vaša reprezentacija igra večeras, pa da ih na osnovu tih podataka razvalite, a vi nama da date podatke o tome ko nam preti. I onda smo kvit.

Danima naime društvene mreže bruje o seks skandalu u reprezentaciji Srbije, a mene progoni jedan naš urednik, koji je povremeno mali čovek velikih ideja a povremeno veliki čovek malih ideja, i on mi je otkrio sve podatke o tom seks skandalu koji, tvrdi taj urednik, potresa srpsku fudbalsku reprezentaciju u Kataru.

Nisam baš shvatio matematičko-konfuzni prikaz seks skandala u interpretaciji tog našeg urednika koji me totalno udavio podacima, ali priča valjda ide ovako: trenutna devojka nekog srpskog fudbalera pre toga je bila sa nekim drugim srpskim fudbalerom pa su se oni potukli sa nekim trećim srpskim fudbalerom koji nikada nije bio s tom devojkom, tako da nije jasno zbog čega su se uopšte tukli, ali je bitno da su se tukli i da je narušena dobra atmosfera u reprezentaciji; a možda je, kolko sam shvatio onog urednika, i neki naš fudbaler bio sa jednim drugim srpskim fudbalerom, a ovaj sa trećim, koji je bio sa dve devojke od četvrtog srpskog fudbalera, pa su se svi oni međusobno potukli; moguće je i da je pomoćni maser naše reprezentacije bio sa dečkom jedne naše fudbalerke, pa su se onda potukli sa frajerom od dečka onog pomoćnog masera?

Meni ama baš ništa nije jasno, al’ kaže mi onaj urednik da ima potvrdu iz tri izvora, da ima sva imena i prezimena, pa kad sam ga već natčovečanskim naporima sprečio da sve to objavi objavi u Danasu, možemo makar da podatke dostavimo vama a vi to iskoristite za pobedu večeras. Mi ćemo zbog ovoga ostati izdajnici ali ćemo znati ko želi da nas izbuši ko švajcarski sir jer smo izdajnici, a vi ćete zato biti u osmini finala Mundijala ako mudro upotrebite ove podatke za psihološki rat, koji vam je u fudbalu važniji nego da u svlačionici imate belog maga.

Međutim, ako ne prihvatite ovu našu ponudu, mogu vam obećati samo jedno: ovi naši će večeras da vas izbuše ko švajcarski sir, tako da ovo pismo shvatite kao preteće.

Napred Srbija!