DRAŽA PETROVIĆ: Voleo bih da se desi nešto mnogo lepo i pozitivno, što bi bilo drugačije od onoga što proživljavamo poslednjih 30 godina



Draža Petrović, intervju za Novi dan na N1 televiziji

Glavni urednik lista "Danas" Dragoljub Petrović rekao je u Novom danu da je u otvorenom pismu Deda Mrazu predložio "da nam u Novoj godini ili donese nekog novog lidera opozicije ili da se sam kandiduje". "Napisao sam mu da je lagodno biti Deda Mraz, on dođe noćas, upadne kroz odžak, ostavi poklone ispod jelke, zato sam mu predložio da se kandiduje i da taj svoj lagodan život posveti opštem dobru, javnom interesu građana Srbije. Predsednik mnogo više radi, ima 365 dana danonoćnog rada, uglavnom bez spavanja, dok Deda Mraz ima taj jedan dan", kaže.

Kako je rekao, imali su dilemu da li da glavni naslov prazničnog izdanja Danasa bude „Godina koju je pojeo Vučić“.

„Zato što, nekako, Vučić je pojeo mnogo godina, nije samo ovu prošlu, ali to nam se činilo najpribližnije da opišemo šta se dešavalo, Vučić je opet bio sveprisutan“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „medijska slika je ista godinama“.

„Uopšte se ne menja. Nikako da i predsednik postane malo tolerantniji prema medijima koji ga kritikuju, ja bih mu poželeo da postane malo tolerantniji na medije, nije normalno da te svi vole. Mediji su korektiv i opozicije i vlasti, mi se time i bavimo kao novinari. Niko od tih političara nije baš preterano neosetljiv na medije, ima ih malo, ja zaista na prste jedne ruke mogu da nabrojim opozicione političare koji nikad nisu bili ljuti zbog nekog teksta u Danasu, većina ima preterano lepo mišljenje o sebi“, kaže.

Petrović je u prazničnom broju Danasa napisao i otvoreno pismo Deda Mrazu.

„Ja sam kao čovek koji i dalje veruje u Deda Mraza, njemu opisao kakva je Srbija država i gde će doći u ponoć, ako do sada to nije znao i predložio sam mu da nam u Novoj godini ili donese nekog novog lidera opozicije, koji bi možda uneo nadu narodu da može ovde biti i promene, iako ne deluje tako iz ove perspektive, ili da se sam kandiduje na izborima, pošto je ova godina pokazala da većina srpskog naroda, koja je u aprilu glasala za Vučića, voli te ljude koji dolaze iz hladnijih krajeva – Vučić je došao iz frižidera, pošto je to bio lajtmotiv njegove kampanje, a Deda Mraz dolazi iz Laponije“, kaže.

Predsednik je, kaže Petrović, poznat po tom „uh, uh, uh“.

„Dramske pauze čuvene, na redovnim vanrednim konferencijama za štampu, gde uzdiše i to se čuje, jer je dobro ozvučen, pa se to čuje u programu, a Deda Mraz ima, napisao sam mu da je lagodno biti Deda Mraz, on dođe noćas, upadne kroz odžak, ostavi poklone ispod jelke, zato sam mu predložio da se kandiduje i da taj svoj lagodan život posveti opštem dobru, javnom interesu građana Srbije. Predsednik mnogo više radi, ima 365 dana danonoćnog rada, uglavnom bez spavanja, dok Deda Mraz ima taj jedan dan“, kaže.

Ističe da „nema osobe koju svi vole“.

„To mora da shvati naš predsednik, a i Deda Mraz. Recimo Đoković je obožavan u našoj zemlji, što je zasluženo, a ima nekih koji ga ne vole. Poruka za predsednika je – ni Deda Mraza svi ne vole, pa se ne svađa s novinarima“, kaže Petrović.

Konstrakta je, kaže, sem za ljude koji su pratili Zemlju gruva, zaista bila osveženje.

„Obično se uvek na kraju godine razmišlja ko bi mogao da bude lik godine, ovde nije bilo dileme. Ako vratite godinu unazad, nema nikoga ko je više štrčao u toj godini u pozitivnom smislu od nje. Njena pesma se peva i po svadbama. Ceo taj njen stajling, imidž, to što je predsednica kućnog saveta, da je rekla da će se, ako pobedi, Evrovizija održati u Glibovcu, svašta nešto interesantno, netipično, osvojila je i one koji ne vole tu vrstu muzike“, kaže.

Ističe da su, posebno oni koji ulaze u ozbiljne godine, „svašta ovde proživeli“.

„Ne znam šta može da nas iznenadi, imali smo ratove, bombardovanja, pomračenje Sunca, šta god da se desi, to neće biti iznenađenje. Jedino što bih voleo da se desi nešto mnogo lepo i pozitivno, što bi bilo drugačije od onoga što proživljavamo poslednjih 30 godina“, kaže on.

Izvor: N1 Beograd