DRAŽA PETROVIĆ - Anatomija Acinog cirkusa



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Ja sam se u cirkusu nagledao i slona i tigra. A kada govore o pripitomljavanju Vučića, ja još vuka nisam video u cirkusu. Ni Vučića ni vuka – rekao je predsednik Srbije na godišnjoj konferenciji za štampu, na kojoj je u pojedinim mometima na prvi pogled delovao malko cirke, pa je valjda i logično bilo da se dotakne jedne od najvažnijih tema savremene Srbije – cirkusa.

Suzana V. mu je lepo napisala u beleškama za godišnju konferenciju: “Nemoj da cirkaš!”, ali je predsednik zbog njenog škrabopisa to protumačio kao naredbu “nemoj da pričaš o cirkusu”, pa je, kao čovek koga niko ne može da pripitomi, a naročito ne može da ga pripitomi medijska savetnica, koja mu s vremena na vreme otima čaše vina iz ruku, odlučio da u inat Suzani V. jedan deo svog izlaganja posveti upravo priči o cirkusu.

Ispostavilo se da je predsednik pre 15 godina, kako je rekao na godišnjoj konferenciji za štampu, bio u jednom cirkusu.

Dreser u tom cirkusu beše jedan slon koji voli da piše knjige. I to manijakalno.

Pa je onda, valjda, iste te godine, pobegao iz cirkusa, jer mu je dreser tog trenutka bio u Hagu. I dok je dreser sedeo u Hagu, on se iskrao iz kaveza i zbrisao u sledeći cirkus kod čoveka koji je idealan za pripitomljavanje, jer je u nekim trenucima karijere izgledao kao pripit, em se zove Toma.

Ni u tom cirkusu priptomljavanje nije uspelo, i pored Pripitog Tome, međunarodnog eksperta za pripitomljavanje.

I onda se desilo čudo – videvši da ni Vučića, ni bilo kog Vuka, nije moguće pripitomiti, Toma je pobegao iz svog sopstvenog cirkusa, pa je u njemu ostao samo nepripitomljeni direktor, zvani Aca Cirkus, i još 700.000 žonglera, gutača vatre, akrobata, među kojima je najviše klovnova. Posebno tužnih klovnova.

Jedna od najvećih atrakcija tog cirkusa su akrobate, među kojima se posebno ističe AkroBata Gašić, artista koji može da napravi akrobaciju preko svih koji lako kleknu, pa onda da završi veoma visoko, pod kupolom cirkusa.

Sem AkroBate Gašića, tu je AkroBata Kome Su Ukrali Ličnu Kartu, i njegov identitet je zbog toga veoma misteriozan, ali se veruje da je AkroBata Kome Su Ukrali Ličnu Kartu rođeni Bata direktora cirkusa.

Posebna atrakcija tog cirkusa su naravno tigrovi, i to specijalna vrsta tigrova, takozvani Ekonomski Tigrovi, od kojih je lakše pripitomiti jedino one koji veruju u Ekonomske Tigrove. Sem Ekonomskih Tigrova, svojevrsna atrakcija su i Ružičasti Slonovi. I Ekonomski Tigrovi i Ružičasti Slonovi su specijalna vrsta dresiranih životinjki koji postoje samo u dnevnicima, od kojih neki počinju od 18.30, a neki od 19.30, kada i počinju cirkuske predstave.

E sad, da bi posetioci cirkusa što više verovali u Ekonomske Tigrove & Ružičaste Slonove, Aca Cirkus je uspeo da izdresira jednu posebnu vrstu vukova, iz porodice Dejan Vuk Stanković, ili na latinskom Dejan Lupus Stanković, čiji je zadatak, kao osvedočenih Lupusa, da što više lup(us)aju kako bi publika poverovala u postojanje Ekonomskih Tigrova.

Osim Dejana Lupusa Stankovića, tu je i još jedna vrsta izdresiranih vukova, iz familije Vučićević, iliti Lupusčićević, koji takođe služe kako bi svojim lupanjem cirkuska publika poverovala u ozbiljnost Ekonomskih Tigrova.

Zatim, tu su i Gutači Vutre, koji za razliku od običnih gutača vatre izgledaju kao da su progutali celo jedno gazdinstvo za proizvodnju organskog povrća. Jedan deo cirkusa se zove Leteći cirkus, ali ne onaj Monti Pajtona, već Tome Mone i njegovih Pajtosa. Takozvani Leteći cirkus Mone i Pajtosa.

Onda, imamo tu mađionačare, čija je tačka sečenja akrobate Vulina na dva dela vremenom prerasla u tačku sečenja Vulina na koliko god hoćeš delova, jer su podeljene ličnosti veoma cenjene u svetu cirkusa. Na kraju ga uvek opet sastave u jednog. A publika vrišti, valjda od oduševljenja viđenim Vulinom.

Imam to i iluzioniste, zatim artiste koje ispaljuju iz topa u Skupštini Srbije, za koje nema nekih posebnih predispozicija osim da su glupi ko top, jer kad se glup ko top, dobrovoljno ćeš se prijaviti da te sa jedne srane cirkuske šatre ispale na drugu stranu, samo da bi publika aplaudirala. Posebno da bi aplaudirao direktor cirkusa, već pomenuti Aca Cirkus. Kome stalno viču: “Aco, cirkuse!”

Tu su još žongleri koji 10 godina vrte iste priče u krug, zatim tu je i atraktivna tačka sa moralnim patuljcima, onda spektakl sa dresiranim jaganjcima i prasićima čuvenog dresera Miće Grčića koji može danima da ih vrti u krug, tu je i artista koga posebno voli publika – pola čovek-pola Sarapa, onda pola čovek-pola Vesić i pola Halid-pola Dačić.

Jedina dobra stvar je što svuda u svetu cirkusi polako odlaze u istoriju. Tako da ne brinete. Odlazi cirkus, što bi rekao Đoka, samo je pitanje kad?