DRAŽA PETROVIĆ - Sto dana iz LebanaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Od svih atraktivnih mesta za obeležavanje 100 dana treće Vlade Ane Brnabić, izabrano je Lebane, jer građani još od formiranja te vlade kad vide sve ministre zajedno sa premijerkom na okupu, jednoglasno uzdahnu: "Od ovih leba nema!"

I onda su novinari pitali građane Lebana: koji im je ministar u novoj Vladi najomiljeniji, a građani su jenoglasno izabrali jednog ministra koji se najviše istakao u prethodnih 100 dana.

– Najbolji ministar u Vladi Ane Brnabić je predsednik Srbije, dok je Ana Brnabić najbolja ministarka u Vladi predsednika Srbije! – složili su svi žitelji Lebana.

I kviz – kako se zove koji ministar u Vladi Srbije – prošao je slično.

NOVINAR: Kako se zove ministarka ekologije?

GRAĐANIN LEBANA: Aleksandar Vučić!

NOVINAR: Hm, razmislite dobro. U pitanju je ministarka, dakle, osoba ženskog pola!

GRAĐANIN LEBANA: Aha, osoba ženskog pola, dakle žensko! Pa to je bar lako, ministarka ekologije je gospođa Aleksandra Vučić!

NOVINAR: Ma hajte molim vas… Evo da vam pomognem. Prvo slovo njenog imena je I, a prvo slovo prezimena je V.

GRAĐANIN LEBANA: Aha, to je bar lako – ministarka ekologije se zove Ipak Vučić.

NOVINAR: Kako Ipak Vučić!?

GRAĐANIN LEBANA: Pa rekli ste, prvo slovo imena I, prvo slovo prezimena V.

NOVINAR: Jaooo… Zove se Irena Vujović. Dobro, ajde nešto lakše: kako se zove ministarka za brigu o porodici?

GRAĐANIN LEBANA: O čijoj porodici?

NOVINAR: O vašoj porodici!

GRAĐANIN LEBANA: Pa ministarka za brigu o mojoj porodici sam ja!

NOVINAR: Kako, bre, vi? Najpre: vi ste muško, a u pitanju je ministarka! Drugo, ministarka brine o svim porodicama, pa i vašoj…

GRAĐANIN LEBANA: Pa ministarka za brigu o svim porodicama zove se Aleksandar Vučić!

NOVINAR: Kako opet Aleksandar Vučić? Evo, malo ću da promenim formulaciju pitanja – znači, šta radi Ivica Dačić u ovoj Vladi?

GRAĐANIN LEBANA: Kako šta radi? Peva… On je onaj pevač!?

NOVINAR: Ma nije pevač!

GRAĐANIN LEBANA: Aaaa, znam, on se druži sa Aleksandrom Vučićem!

NOVINAR: Jooojjjj… Dobro, šta radi u ovoj Vladi Ana Brnabić!

GRAĐANIN LEBANA: Ana Brnabić, kolko ja znam ona hvali Vučića na Pinku, a ponekad ga hvali i na Hepiju!

NOVINAR: Aman, čoveče, ona je premijerka!

GRAĐANIN LEBANA: Kako premijerka, kad je Aleksandar Vučić premijerka!? Šta vi mene ovde zamajavate! Valjda ja znam ko je ko, ja svaki dan gledam Pink, gledam i Hepi, tačno znam ko šta radi u našoj zemlji!

NOVINAR: I, ko šta radi!?

GRAĐANIN LEBANA: Pa Aleksandar Vučić jedini u ovoj zemlji radi, a ovi ostali sviraju k….

NOVINAR: A otkud vi to znate!?

GRAĐANIN LEBANA: Pa znam, ja imam televizor i imam sve kanale gde se pominje Aleksandar Vučić, koji je naš najbolji glumac, najbolji novinar, najbolji voditelj, najbolji ministar, najbolji državni sekretar i najbolji fudbalski selektor, kao i najbolji kuvar! I najbolji Aleksandar Vučić od svih koji se zovu Aleksandar Vučić!

I onda je građanin Lebana pogledao na binu gde su stajali ministri, te uzdahnuo: “Od ovih leba nema! Sve u ovoj zemlji radi Aleksandar Vučić, sam!”

Lebane nije izabrano za proslavu 100 dana Vlade samo zato što građani tamo ne hvataju ništa sem Pinka i Hepija, nego jer je u leskovačkom naselju Podrum bila unapred zakupljena sala Doma kulture, inače bi proslava 100 dana Vlade u Podrumu bila mnogo slikovitija nego u Lebanu. Dok je naselje Muljara na Belom Timoku takođe imalo unapred zakazane obaveze, inače bi odlično glasio naslov: „Vlada Srbije proslavila 100 dana u Muljari, a Ana Brnabić poručila: “Neće više biti muljanja”. I niško naselje Šljaka je bilo idelano za proslavu 100 dana Vlade, jer je tamo cela Vlada mogla da nastupi pod geslom: „Biće šljake!“

Na ostrvu Goli Đoka kod Grocke, takođe, bili su zakupljeni svi termini, inače bi proslava 100 dana Vlade na Golom Đoki delovala veličanstveno i dirljivo.

Vlada Srbije je i inače jedna mala nevladina organizacija Aleksandra Vučića, pa niko ni ne zna čemu oni tačno služe, zašto su tu, nit građani Lebana znaju šta će ih toliko na jednom mestu kada je dovoljno da postoji jedan ministar, Ministar za sve i svašta iliti Ministar za od Silvane do Nirvane, i koji zna znanje, radi, šeta, pliva, popravlja, pregovara, zakiva, leleče, potpisuje, prepisuje, zapisuje, dahće, uzdiše, kukuriče, kopa, okopava, pozlaćuje, ne spava, ne jede, šmrče, nakašljava se, gradi, pegla, fajta, dograđuje i šteta je jedino što se ne zove Vlada, ali je i ovako on sam odlična Vlada Srbije.

Ali je lepše što se zove Aca. I prava je faca.