Ministarka: Kazna za pušenje u ugostiteljskim objektima da bude milion dinaraSutra bih uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru. Zakon je završen, sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati, istakla je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić odgovarajući na pitanje novinara N1 o inicijativi za zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

„Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti“, naglasila je ministarka zdravlja.

Grujučić je napomenula da zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima ne zavisi samo od nje, objašnjavajući da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da „nekad neko ima nekakvu primedbu, a nekad ne“.

„Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Nema nikakvih problema, tu je ćebe, grejalica, a bašte su leti otvorene svuda, pa neka puše do mile volje ako hoće. A da ne govorim da treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači“, zaključila je Grujičić, dodajući da elektronske cigarete nisu ništa manje opasne od običnih i da bi njihov uvoz zabranila „koliko sutra“.

Podsetimo, portal N1 je povodom Nacionalnog dana bez duvana razgovarao sa dr Srmenom Krstev koja se do decembra nalazila na mestu predsednice Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, a tema je bila upravo inicijativa da pušenje bude zabranjeno u svim zatvorenim prostorima.

„Predlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima postoji, ali nije došao na dnevni red za usvajanje, niti ima mišljenje Ministarstva zdravlja i drugih ministarstava. Komisija koju sam vodila napravila je predlog izmena tog zakona, koji je obuhvatao apsolutnu zabranu upotrebe duvana u svakom zatvorenom prostoru, a tu smo dodali još i sportske terene i autobuska stajališta. Predlog je poslat Ministarstvu zdravlja, ali je na tome i ostalo“, rekla je u razgovoru za portal N1 dr Krstev.

Prema njenim rečima, Radna grupa koja je formirana 2021. godine izradila je Predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je potom prosleđen Ministarstvu zdravlja.

Nešto više o statusu tog predloga pokušali smo da saznamo u Ministarstvu zdravlja, kojem smo poslali upit pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Resorno ministarstvo smo upitali da li je upoznato sa sadržinom tog dokumenta i da li ga je razmatralo, međutim odgovore na ta pitanja nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

Izvor: N1 Beograd