Radnica (39) iz Niša umrla posle infarkta koji je doživela u fabričkoj haliRadnica turske kompanije Aster tekstil u Nišu A. I. (39) preminula je u petak, 3. marta od posledica akutnog infarkta koji je doživela na radnom mestu, saznaje portal N1. Prema rečima njene koleginice, nesrećna žena se nešto ranije tog dana požalila da joj je loše, ali joj, kako tvrdi sagovornica portala N1, nadređeni nisu dopustili da napusti fabričku halu da bi se javila lekaru.

„Ženi je bilo loše, pa je pitala da izađe s posla da ode do ambulante koja se nalazi na stotinak metara od fabrike. Nadređeni je nisu pustili i žena je posle nekog vremena kolabirala“, ispričala je za portal N1 radnica fabrike Aster tekstil, koja je iz razumljivih razloga zamolila da ne objavljujemo njeno ime i prezime.

Navode radnice proverili smo i u niškoj Hitnoj pomoći, gde smo dobili nezvaničnu potvrdu da je medicinska ekipa iz Niške Banje, po pozivu iz fabrike, intervenisala u petak, 3. marta u 15.08 i da je dijagnoza pacijentkinje A. I. bila akutni infarkt. Žena je potom prevezena u Klinički centar Niš, gde je nešto kasnije i preminula.

Kako smo nazvanično saznali u Kliničkom centru Niš, radnica fabrike Aster tekstil A. I. primljena je u tu zdravstvenu ustanovu sa „jedva merljivim vitalnim funkcijama“.

Informacije o tragičnom događaju zatražili smo i od poslovodstva fabrike Aster tekstil, koje je, izražavajući duboko žaljenje zbog gubitka koleginice, potvrdilo da je radnica niškog pogona te kompanije preminula nakon što joj je pozlilo na radnom mestu, ali je demantovalo tvrdnje izvora portala N1 u toj fabrici da pokojnoj A. I. prethodno nije bilo dopušteno da se javi lekaru.

U pisanom odgovoru uprave fabrike na upit portala N1, navodi se da je 3. marta 2023. koleginica iz neposrednog radnog okruženja preminule radnice „primetila da A. I. deluje slabo, zbog čega ju je pitala da obavesti nadređene u kompaniji, kao i da pozovu Hitnu pomoć, s čime se A. I. nije složila“.

Aster tekstil: Pružili smo svu moguću pomoć koleginici

Prema navodima iz kompanije, A. I. je rekla da se zbog istih tegoba kao tog dana prethodnog vikenda javila u zdravstvenu ustanovu i da joj nakon pregleda medicinski radnici nisu zadržali na bolničnom lečenju, niti su je uputili da se javi izabranom lekaru radi otvaranja bolovanja.

„Uprkos protivljenju A. I, koleginice koje su radile zajedno s njom procenile su da joj je potrebna zdravstvena pomoć, te su samostalno odlučile da o njenom stanju obaveste nadređene i lice za bezbednost i zdravlje na radu u kompaniji, koje je odmah pozvalo Hitnu pomoć. Sve vreme A. I. je bila u komunikaciji sa licem zaduženom za bezbednost i zdravlje na radu i ostalim zaposlenima i usmeno tvrdila da je sposobna da se sama odveze kući i da smatra da tegobe koje oseća imaju veze sa hroničnim zdravstvenim stanjem koje je duže vreme lečila“, naveli su u kompaniji Aster tekstil u Nišu.

Dalje se navodi da je ekipa Hitne pomoći došla na lice mesta i odmah je pregledala, odradila EKG i dala terapiju, nakon čega su je prisutne kolege prenele do saniteta koji ju je odvezao na lečenje u Klinički centar Niš, gde je i operisana.

„Lice za bezbednost i zdravlje na radu je sve vreme bila uz A. I, kako u krugu fabrike, tako i u sanitetu i tokom prijema u Klinični centar. Naša draga A. I. je sve vreme bila svesna i prisebna i komunicirala kako sa zaposlenima tako i sa medincinskim radnicima. Po obavljenom prijemu u Klinički centar, lice za bezbednost i zdravlje na radu naše kompanije je sačekalo člana porodice A. I. Na veliku žalost i tugu svih, nakon nekoliko sati dobili smo informaciju da je naša draga koleginica preminula u Kliničkom centru. Prema informaciji koju smo dobili od osobe bliske porodici pokojne koleginice, smrt je nastupila tokom operativnog zahvata koji je trajao više sati“, naglasili su u upravi fabrike, dodajući da su sva lica iz Aster Tekstila, bez obzira na njihova radna mesta ili položaj, reagovala na „najsavesniji mogući način i u najkraćem vremenskom roku, pružajući svu moguću pomoć našoj dragoj koleginici A. I.“.

Ipak, da u fabrici Aster tekstil može doći i do posledica po zdravlje radnika, grupa zaposlenih upozoravala je u avgustu prošle godine u obraćanju Inspektoratu za rad, moleći ih da izvrše inspekcijski nadzor u fabrici. U mejlu koji je bio prosleđen i medijima, radnici su naveli da imaju više problema u fabrici koje je „više nemoguće izdržati“.

„Klima-uređaji ne rade, u hali je pretoplo i zagušljivo i svim radnicima je postalo nemoguće za rad. Nekim ženama je pozlilo zbog zagušljivosti i vrućine u hali, bia je i Hitna pomoć zbog toga i rekli su da ženicu puste kući, ali dozvola za izlazak nije data zbog manjka radnika“, naveli su radnici u obraćanju Inspektoratu za rad.

Radnici: Ko ode na bolovanje, nema prava na godišnji

Zaposleni su se požalili i na odnos koji prema njima imaju menadžeri proizvodnje, specijalisti za normu i supervizori, tvrdeći da trpe mobing.

„Kada se obratimo HR upravi za pomoć, oni nas ne čuju i ne zanima ih šta se dešava u hali. Kada je cela firma bila na kolektivnom odmoru, mala grupa radnika je radila jer im je rečeno da nemaju prava na godišnji odmor zato što su bili na bolovanju. Radnicama koje se vrate sa porodiljskog bolovanja preti se da će, ako ne potpišu ugovor kojim pristaju na rad prekovremeno i subotom, dobiti momentalni otkaz“, napisali su u dopisu radnici fabrike Aster tekstil.

Iz Inspektorata za rad stigao je kratak odgovor u kojem su radnici obavešteni da, ukoliko se radi o povredi prava zaposlenih, mogu da se obrate Odeljenju inspekcije rada u Nišu. Portal N1 nema saznanja o tome da li su nadležni organi postupili po žalbi radnika Aster tekstila, ali sudeći po tragediji koja se dogodila 3. marta odgovor se nameće sam po sebi.

Tragičan slučaj u fabrici Aster tekstil dogodio se svega šest dana nakon što je radnica fabrike Leoni u Kraljevu preminula usled povreda zadobijenih na radu. Radnik te fabrike (ime i prezime poznati redakciji) rekao je za portal N1 da se radnica kraljevačkog Leonija nekoliko dana pre nego što je umrla onesvestila na poslu, dok u toj kompaniji tvrde da se žena povredila „prilikom slučajnog spoticanja i pada“.

Koleginica: Danima joj je bilo loše, ali je išla na posao

Jedna od koleginica preminule, koja je takođe insistirala na anonimnosti, ispričala je novinaru N1 da je A. I. „danima bilo loše, ali je dolazila na posao“.

„Ne znam da li su joj nadređeni branili da prekine rad i javi se lekaru“, dodala je radnica s kojoj smo razgovarali.

Izvor: N1 Beograd