Niški kardiohirurzi uspeli: Posle 12 radnih vikenda nema više liste čekanja"Posle skoro 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je postavila Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš da se eliminišu sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren! Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje", objavio je na Fejsbuku Dragan Milić, direktor klinike za kardiohirurgiju niškog Kliničkog centra.

Milić je napisao da se od danas klinika vraća na redovan režim rad, a da nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana.

Prema njegovim rečima, na početku godine postojala je lista čekanja na kojoj su se nalazila 149 bolesnika. Ona je pretvorena u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 pacijenta. Operacije koje su se prošle godine čekale tri do četiri, a ponekad i šest meseci, više se neće čekati, napisao je Milić.

„U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353! Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014, a prošle godine 1.467. Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija…. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2 odsto (1.98%) uključujući i hitne slučajeve“, objavio je direktor niške kardiohirurgije na svom Fejsbuk nalogu.

On je posebno istakao da nije preminuo nijedan pacijent koji je operisan tokom vikenda i da se nije pokazala tačnom pretpostavka da se tokom vikenda gubi koncentracija i opada kvalitet rada.

Lekari niške kardiohirurgije su u decembru 2022. godine zatražili da im se dozvoli da volonterski rade i vikendom, kako bi se smanjile liste čekanja, a od Ministarstva zdravlja, UKC i RFZO su tražili da im se obezbedi materijal za rad. Međutim, na odgovor su ostali nemi i ministarstvo i uprava Kliničkog centra, pa su lekari samoinicijativno rešili da sprovedu svoj plan u delo.

Doktor Milić kaže da je sve gore navedene rezultate za 100 dana postigla ista ekipa ljudi, sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu. On ističe da je ponosan na celokupno osoblje klinike koje je „istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja“.

„Pošto rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da postoje važnije stvari od novca – a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude sa kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svesni da im je pomoć potrebna“, napisao je direktor kardiohirurgije.

On je zahvalio i nadležnima koji su obezbedili dovoljno potrošnog materijala, napominjući da zvanično odobrenje za ovaj dopunski rad nikada nisu dobili.

Pored nade da će se na klinici obnoviti oprema i biti zaposleno još ljudi, Milić skreće pažnju da je smanjen broj anestetičara, ali i higijeničara i bolničara u odnosu na prošlu godinu, što prema njegovim rečima potencijalno može ozbiljno da ugrozi rezultate rada i činjenicu da klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije.

Izvor: N1 Srbija