Devetoro stradalih u pucnjavi u školi na Vračaru, sedmoro ranjenih


Osam učenika i radnik obezbeđenja preminuli su u jutrošnjoj pucnjavi u školi na Vračaru, potvrdio je MUP saznanja portala N1.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, još šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni su i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Učenik ove škole К. К. (14) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu, potvrdio je MUP.

Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije, dodaje se u saopštenju.

Maloletnik je jutros oko 8 sati ušao u osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda i počeo da puca iz pištolja u đake.

Veliki broj okupljenih roditelja nije mogao da dođe do dece. Kako javljaju reporteri N1, okolina mesta pucnjave je blokirana. Roditelji koji se nalaze ispred škole rekli su da im ništa zvanično nije rečeno. Oni su ulazili i u raspravu sa policijom.

Policija onemogućava ulaz u Ulicu kralja Milutina, gde se nalazi škola.

Na mestu pucnjave nalazi nekoliko policijskih patrola.

Čuvar pokušao da spreči tragediju, nakon čega je ubijen. Ranjena i nastavnica koja je u teškom stanju. 

Otac devojčice koja je bila u učionici: Pucao prvo u nastavnicu, pa po deci

Otac devojčice koja je istrčala iz učionice tokom pucnjave kaže da mu je ona prenela da je u pitanju njihov školski drug, inače odličan đak, koji je ušao u učionicu sa hladnim izrazom lica i pucao.

Majka učenice: Dete mi je još u šoku

Majka jedne od učenica u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru izjavila je novinarima da je njeno dete u potpunom šoku i da ne mogu da je smire nakon pretrpljenog stresa.

Roditelji i dalje stoje ispred škole

U ulici Svetozara Markovića nekoliko desetina roditelja i dalje stoji i čeka ispred škole jer su njihova deca išla u odeljenje sedmo dva gde se tragedija dogodila.

Ispred škole kombi sa natpisom "pogrebne usluge"

Ambulantna vozila koja su u velikom broju bila parkirana kod ulaza u beogradsku Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" iz Ulice kralja Milutina otišla su, a ispred škole je stigao kombi sa natpisom "pogrebne usluge", javlja reporter N1.Prostor ispred ulaza u školu i dalje je trakama ograđen u širokom luku.

Pored traka sa natpisom "stop policija" i dalje stoje policajci.

Prosvetari o pucnjavi: Ono što smo slušali da se dešava u SAD, sada je kod nas

Katastrofa - to je sve što je uspeo da prokomentariše i od šoka zausti predsednik Društva direktora škola u Srbiji Dejan Nenadić.

Šokirana sam i tužna

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić oglasila se povodom pucnjave u školi u Beogradu u kojoj je, prema nezvaničnim informacijama, ubijeno osam učenika i čuvar.

Marija Pejčinović Burić oglasila se na svom Twitter nalogu.

„Šokirana sam i tužna vešću o pucnjavi u Beogradu ovog jutra. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama“, napisala je ona.

Prekinuta sednica odbora u Skupštini

Sednica Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, na kojoj je danas trebalo da se razmatraju izveštaji o radu resornih ministarstava, prekinuta je zbog dešavanja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Vanredna konferencija za novinare

U Vladi Srbije u 13.15 sati održaće se vanredna konferencija za novinare, a povodom tragedije koja se desila u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru. Na konferenciji će se medijima obratiti ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujićić i predstavnik MUP-a.

Sindikat pita: Dokle smo došli?

"Tragedija u OŠ 'Vladislav Ribnikar', dokaz je da živimo u uslovima ekstremnog nasilja. Nama više ne mogu pomoći ni promene zakona, niti nova podzakonska akta, već nulta tolerancija na nasilne oblike ponašanja, kako dece, tako i odraslih i kontrola oružja", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Zbog ove pucnjave treba svi da se iskreno zapitamo, kako smo došli dovde i ima li povratka posle tačke u kojoj maloletnik puca da ubije?!“, navodi se u saopštenju.

Iz sidinakata izražavaju najdublje saučešće porodicama.

„Izražavamo iskreno saučešće svima koji su se na bilo koji način našli u ovom metežu i insistiramo na hitnom uključivanju Ministarstva prosvete u objavljivanje validnih informacija“.

UNICEF: Škola je mesto nade, optimizma i pripreme za bolji svet, nije mesto za nasilje bilo koje vrste, dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi

Kancelarija Fonda Ujedinjenih nacija za prava deteta (UNICEF) u Beogradu uputila je saučešće porodicama i prijateljima žrtava današnjeg napada u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i onima koji su doživeli traumu.

Škola je mesto nade, optimizma i pripreme za bolji svet. Nije mesto za nasilje bilo koje vrste. Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je taj tragični događaj podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.

Kao društvo ne smemo da zanemarimo potrebe mentalnog zdravlja naše dece i mladih. Moramo da preduzmemo konkretne korake da identifikujemo i podržimo one koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja i stvorimo društvo kakvo promoviše mentalno zdravlje i dobrobit za sve, saopštio je UNICEF.

Izvor: N1 Beograd