Finci su iskorenili vršnjačko nasilje pomoću KiVa metode: Menja pravila u grupiKiVa metoda je inovativni finski program za borbu protiv maltretiranja u školama, zasnovan na istraživanju i na dokazima za sprečavanje agresije i zaustavljanje uznemiravanja u školama kao i van nje.

Promoviše ličnu dobrobit i obrazovanje, i pruža adekvatne alate za iskorenjivanje slučajeva maltretiranja i uznemiravanja, kao i stalno praćenje situacije u školama.

Uključuje plan namenjen svim učenicima koji su fokusirani na prevenciju maltretiranja, kao i niz akcija koje treba primeniti kada se otkrije slučaj uznemiravanja i okončati situaciju.

Šta je KiVa metoda?

To je finska metoda koja se bori protiv maltretiranja, promovišući dobrobit i obrazovanje u školi. Usmerena je ka imanju ne samo najboljeg obrazovnog sistem već i jednog od najboljih sistema protiv maltretiranja.

KiVa dolazi od finske reči „Kiusaamista Vastaan“ što znači protiv maltretiranja. Nastala je na Univerzitetu u Turkuu 2007. godine, a realizuju ga stručnjaci za ovu materiju i finansira Ministarstvo prosvete i kulture.

Čak 90 odsto škola u Finskoj koristi ovu metodu, koja se već proširuje i primenjuje u drugim školama u Belgiji, Švedskoj, Estoniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu i Španiji, što dokazuje njen uspeh i efikasnost.

KiVa je naučno dokazana brojnim naučnim studijama, a njeni efekti se takođe procenjuju. Pored toga, profesionalci koji koriste ovu metodu moraju biti obučeni u programu.

Ovaj program se fokusira na smanjenje, sprečavanje i kontrolu uznemiravanja među učenicima bilo koje vrste, uključujući maltretiranje putem interneta. Fokusiranje je prvenstveno na svedoke i gledaoce i to je ključni aspekt programa, a ne isključivo fokus na žrtvu ili žrtve.

„KiVa pokušava da promeni pravila koja vladaju u grupi. Unutar grupe su i ostali, oni ljudi koji ne maltretiraju, koji posmatraju, koji su svedoci i koji se smeju. Kroz tu neverbalnu komunikaciju oni prenose poruku da je ono što se dešava zabavno ili dobro, čak i ako imaju drugačije mišljenje“, smatra Kristina Salmivali, profesorka psihologije i jedna od kreatora programa.

Cilj je da grupa uvidi da uznemiravanje nije zabavno, da ga nije potrebno tolerisati, da ga ne treba posmatrati kao dečje stvari i da se ne mora zauzeti pasivan i neutralan stav.

Grupa treba da učestvuje tako što će da zaustavi uznemiravanje tako što neće podržati uznemiravanje. Grupa treba da pruži podršku i zaštitu žrtvi da vidi da nije sama.

Sadržaj programa

Program se sastoji od tri celine:
  • Za uzrast od 6 do 9 godina
  • Za uzrast od 10 do 12 godina
  • Za prelazak na srednje obrazovanje, dostupno samo u Finskoj
Ima specifičan materijal za nastavnike, učenike i roditelje, to je program koji je trajno ugrađen u škole.

Sastoji se od 10 časova i radova koji se izvode tokom kursa, a gde učenici pohađaju časove, debatuju, sprovode aktivnosti i grupni rad na uznemiravanju i poštovanju drugih.

Učenici dobijaju časove o tome kako poboljšati suživot i znanje o različitim vrstama uznemiravanja, uz lekcije o poštovanju i empatiji, učenje kroz pomoćne materijale, audiovizuelne materijale, video igrice. Kao i materijali za nastavnike i razgovori za roditelje.

Pored toga, postavljeno je i virtuelno poštansko sanduče za one učenike koji nisu hteli da iznesu svoju situaciju pred drugim drugovima iz razreda i preko njega da kažu da su žrtve, ili da učenici prijave situacije kojima su svedoci.

Tu su i rekreativci, koji su zapravo učenici koji nose reflektirajuće prsluke, kako bi podigli svest i zapamtili da su i oni odgovorni za bezbednost svih.

S druge strane, svaka škola ima tim od tri profesionalca koji reaguju čim saznaju za situaciju maltretiranja ili sajber maltretiranja.

„Prvo deluju kao filter, da prepoznaju da li se radi o sistematskom uznemiravanju. Zatim se sastaju sa žrtvom radi podrške i pomoći. Takođe razgovaraju sa onima koji uznemiravaju kako bi bili svesni svojih postupaka i menjali ih“, objasnila je Kristina Salmivali.

Finska se smatra jednom od najinovativnijih zemalja u Evropi i zemljom sa jednim od najboljih obrazovnih sistema na svetu, prema izveštajima PISA.

Dokaz o efekasnosti programa

U Finskoj je procenjeno kroz jednu studiju da KiVa metoda smanjuje maltretiranje i viktimizaciju i povećava motivaciju, akademsko postignuće, percepciju pozitivne klime u grupi, kao i smanjenje anksioznosti i depresije.

Nakon intervencije, 98 odsto žrtava je reklo da im se situacija poboljšala.

Podaci iz više od 1.000 finskih škola pokazali su da je nakon prve godine implementacije programa maltretiranje i uznemiravanje značajno smanjeno.

Ovaj program je osvojio Evropsku nagradu za prevenciju kriminala (2009.), nagradu za najbolju socijalnu politiku (2012.) i Nacionalne nagrade 2008, 2010, 2011. i 2012. godine, piše Lifepersona.com.

Izvor: N1 Beograd