Ministre, sistem je zakazao – a i Vi zajedno s njim



Vlada Živanović, tekst za ''Danas''

Izjava ministra prosvete Branka Ružića da „sistem nije zakazao“ prilikom tragičnog događaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a da su za pogibiju osmoro dece i jedne odrasle osobe krive „zapadne vrednosti“, blago je rečeno, sramna.

Sistem je i te kako zakazao, ministre, čim to ja moram da vam saopštim, umesto vaših saradnika iz ministarstva i iz vrha države. Sistem zakazuje godinama unazad, ali na to niko ne obraća opažnju. Pošto u ovoj državi mora da se desi katastrofa da bi neko shvatio da nešto nije u redu. Tako su i vozovi svakodnevno ispadali iz šina dok se cisterna s amonijakom nije prevrnula kod Pirota i ubila nekoga.

Sistem ne funkcioniše svaki dan. Nije funkiconisao ni 2011. kada je Aleksa Janković (13) iz Niša zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo, a njegova majka do danas nije uspela da natera državne organe da pronađu rešenje za ovakve probleme. Svako malo i danas slušamo o vršnjačkom nasilju i o tome kako se najčešće žrtva premesti u drugu školu, valjda da ne smeta nasilniku. Sve su češće priče i da roditelji sami uzmu pravdu u svoje ruke i obračunavaju se s roditeljima ili samim nasilnikom.

Da sistem ne funkcioniše videlo se i na bezbroj primera u kojima učenici maltretiraju nastavnike koje ste potpuno razvlastili. I to ste uradili po receptu istih tih zapadnih vrednosti koje kritikujete, ali ste uredno nastavniku oduzeli bilo kakav autoritet. Sistem je zakazao i kada se toj deci iz „Vladislava Ribnikara“ mesecima preko puta ulice smeškao s murala lik čoveka koga Međunarodni krivični sud tereti za ratne zločine (Vlad*mir Put*n), a na samo par stotina metara od škole i Ratko Mladić koga vlast ne sme da prekreči.

Ma, o čemu Vam uopšte ovde pričam! Da je sistem totalno pukao, videlo se po tome da jedan Kristijan Golubović, jedini preživeli iz „Vidimo se u čitulji“, može da dođe u osnovnu školu i snima spot.

I na kraju, da sistem ne funkcioniše, dokaz je i to što ste uopšte Vi ministar prosvete. Previše je ministara opšte prakse u našoj zemlji. Malo ste fudbalski funkcioner, malo ministar za lokalnu samoupravu, sada i za prosvetu, sutra ćete možda da preuzmete resor turizma, kulture ili nečeg šestog.

A šta vi znate o prosveti? Reći ću vam. Očigledno ne znate ništa, čim mislite da sistem nije zakazao. Zapadne vrednosti koje vam nisu drage kažu da sistem očito ne funkcioniše kada je došlo do toga da maloletno dete ubije devetoro ljudi u školi, a koje je toliko malo da čak ni krivično ne može da odgovara.

Da se bar trunku ugledate na zapadne vrednosti, znali biste šta znači objektivna odgovornost i odmah biste podneli ostavku, pre nego što vas se odreknu stranka, premijerka koja vas je formalno imenovala i onaj šef koji je aminovao vaše nameštenje.

U čuvenoj seriji Siniše Pavića ima scena kada Srećku Šojiću nude ministarstvo bez portfelja, a on na to odgovori: „Šta, bez fotelje? Ne dolazi u obzir. Može bilo koje ministarstvo, ali samo sa foteljom“.

Pustite fotelju gospodine Ružiću i pustite da u prosveti decenijski nered počisti nego ko je dovoljno dugo u tom sistemu i ko ga razume.

Možda je vreme da i Vi kao Mića Grčić – odete da nešto drugo radite, negde gde manje štete možete da napravite.