VLATKO STEFANOVSKI – Sve počinje od kućnih biblioteka i diskoteka, šta se čita i sluša u kući - to će deca da nauče



Vlatko Stefanovski ponovo je svirao u Užicu, gradu koji voli i za koji ga vežu i rodbinske veze.

Koncert u GKC-u, došao je posle njegovog nastupa na Trgu partizana, pre nekoliko godina, koji kako kaže „jasno pamti“, baš kao i Užice.

„Mnogo sam vremena u Užicu proveo kao dete, letnji dani provedeni u ovom gradu su mi u bistrom i dragom sećanju“, kaže Vlatko za Danas.

Sada jedan od najvećih, ako ne i najveći gitarista bivše Jugoslavije, počeo je da svira u ranom tinejdžerskom dobu, sa 13 godina. Od tada do danas, mnogo šta se promenilo.

„U muzičkom smislu, došli su novi trendovi, tehnologija – proizvodnja muzike se potpuno promenila. Mi smo snimali na magnetfonima, deca danas snimaju na telefonima, na kompjuterima. Ovo je digitalno doba, sve je dostupno“, kaže poznati muzičar.

Na žalost, ali očigledno, nisu sve promene dobre.

„Desila se poplava medija, neukusa i kiča, poplava dezinformacija i srozavanje vrednosti. U takvom okruženju, posebno je važno podsetiti se da sve počinje od kućnih biblioteka i kućnih diskoteka – šta se čita i sluša u kući, to će deca da nauče. Odgoj, vaspitanje, počinje od nultog dana“, ističe Stefanovski.

Kako kaže, njegova deca, Ana i Jan, su sada odrasli i ima razloga da bude ponosan na njih.

„Moja ćerka je doktor nauka, ona živi u Irskoj, u Dablinu. Tamo je otišla na postdoktorske studije, ali su je zadržali i dali joj prestižan posao. Ana je ozbiljan naučnik. Jan je malo mlađi, svira sa mnom, na moju veliku radost i zadovoljstvo. Probao sam da im, iako sam često bio na putu, pokažem šta valja, a šta ne“, priča Vlatko Stefanovski.

Svestan je da je danas izgradnja pravih vrednosti mukotrpan posao.

„Ne može čovek sam protiv toga, potrebna je šira i duža akcija u vraćanju dobrog ukusa. U nju mora da se uključi celo društvo, institucije, škole... Iza mene je prilično velika karijera i broj godina. Stalno se borim sa novim demonima koji se pojavljuju u društvu i ne mogu to više stalno da radim. Mogu sa nečim da izađem na kraj, ali ne sa svačim, a mnogo je toga“, priča muzičar koji pamti mnogo toga kroz šta su narodi na ovom prostoru prošli.

Na svojim turnejama i sada često svira za publiku sa prostora bivše Jugoslavije, a ona se, kako kaže „ne menja tako lako“.

„Društvene okolnosti se menjaju, ali ljudi se ne menjaju tako brzo, oni su isti. Savremeni tokovi istorije utiču na mnogo toga, a ja u svemu tome pokušavam da uradim još nešto novo, fino, bolje“, objašnjava Stefanovski.

Njegovo stvaralaštvo oduvek inspirišu tradicija i folklor, pa tu crtu ima i njegovo novo studijsko ostvarenje „Taftalidze shuffle“, koje „Vlatko Stefanovski trio“ predstavlja na turneji koja je u toku.

„Makedonska muzika i balkanska muzika u širem smislu su ogromna inspiracija. Pri tom, ne mislim samo na sebe, već na mnoge druge muzičare. Šta god svirali, uvek su tu prisutni tradicija i folklor. Oni su odličan putokaz kako neke stvari raditi, rešavati. U muzičkom, estetskom i uopšte, umetničkom smislu, kaže poznati gitarista za Danas.

On je svoj poslednji album, kao i mnoge prethodne, posvetio svom Skoplju i kvartu Taftalidže za koji je posebno emotivno vezan.

Izvor: Danas