Kako žive umirovljenici u Hrvatskoj? ''Gladni su, znate, imam prijatelje i prijateljice koji su gladni''Sve je veća gužva pred Banskim dvorima - javlja se sve više nezadovoljnih. Sada se na prosvjed spremaju i umirovljenici.

Politička platforma "Umirovljenici zajedno" Vladi je zaprijetila prosvjedom. Upozoravaju na nehumane uvjete u kojima živi velik dio građana treće dobi.

Pola milijuna ih prima mirovinu ispod linije siromaštva pa traže da se udio mirovine u BDP-u poveća na europski prosjek. Žele i institut javnog pravobranitelja za umirovljeničku populaciju, 13. mirovinu, jeftinije lijekove, više domova i bolju medicinsku skrb.

Iz vladajuće stranke zasad se ne oglašavaju. Koalicijski partner Silvano Hrelja pak kaže: ''Možemo sigurno pokrenuti određene inicijative, a ni zima ni ljeto nije humano forsirati umirovljenike na bilo kakve prosvjede.''

"Bih, sigurno. Apsolutno da", odgovorila je Ivanka na pitanje bi li podržala prosvjed, a na pitanje kako je biti u mirovini u Hrvatskoj odgovorila je: "Jadno, jadno, nemate za kruh".

"Našu Vladu nije briga za nas. Niti najmanje. Kako se snađemo, snađemo se. To vam je tako nažalost", poručio je Drago Petrović, umirovljenik.

"Da nema tih flaša plastičnih, pitala bih ljude kako bi hodali ti umirovljenici. Gladni su, znate, imam par prijatelja i prijateljica koji su gladni", napomenula je Biserka, umirovljenica.

Podaci platforme koja prosvjed inicira pokazuju da oko pola milijuna umirovljenika živi ispod granice siromaštva.

Njihove su želje skromne pa tako Ivanka kaže da ne pije ni sok jer je preskup, a Drago bi želio otići na more.

Izvor: Dnevnik.hr