Mogu li si Hrvati priuštiti ljetovanje na Jadranu?Turistička sezona obećava, mogla bi čak biti i dvostruko bolja, barem kada je riječ o zaradi. Cijene smještaja dosegnule su neslućene visine, ali bez obzira na to mnogi se odlučuju za ljetovanje na našem Jadranu. No mnogo je i onih koji će ostati kod kuće. Donosimo priču o tome kako će Osječani provesti ljeto.

34 Celzijeva stupnja već ujutro na osječkoj Promenadi. Ljeto je počelo pakleno pa mnogi građani već odavno znaju gdje i kako će se rashladiti.

- U svom dvorištu na ležaljci pod suncobranom. 

- Treba pobjeći odavde, sad je previše vruće, ali jedva čekam otići na more. 

- Moram riješiti ispite, ali poslije toga mislila sam malo raditi, malo otići na more. 

Rezervacije za popularna morska odredišta poput Kvarnera i Makarske počele su već u siječnju.

- U zadnjih par godina se jako puno iskorištava taj first minute popust koji je jako dobar. Svi znamo da su cijene na Jadranu ove godine posebno visoke te je taj popust bio jako dobar. Naši putnici se uglavnom odlučuju za hotelski smještaj, istaknula je Božena Menalo Adam, djelatnica turističke agencije, Osijek. 

Za što treba duboko posegnuti u džep.

- Cijene smještaja na Jadranu se kreću recimo od 300 eura pa na više, recimo za razliku od prošle godine nekakav porast je do 20, 30 i 40 posto, rekla je Menalo Adam. Što o cijenama smještaja misle građani?

- Cijene su u redu, nisu loše, rezervirali smo Brač i idemo tamo na dva tjedna.

- Ne bih se odrekla našeg mora ni za što, pa cijene su se svugdje podigle. 

U ovom smještajnom objektu, otkako je euro valuta plaćanja, cijene su ostale iste.

- Prvih šest mjeseci smo odradili iznad očekivanja, gosti su pola stranci, pola domaći, pola turisti, pola poslovnog angažmana, rekao je David Orahtouski, iznajmljivač apartmanskog smještaja, Osijek. 

Za one koji ne putuju nikamo, tu je uvijek primamljiva osječka Copacabana i Drava jer i ljeto kod kuće ima svojih draži.

Izvor: HRT