TEOFIL PANČIĆ - Tako funkcioniše nacionalizam: nisu važni odnosi među državama, nego "naš narod“ i lažno pokroviteljska briga za njegovu kulturu, jezik, identitet, tradicije, svetinje...Teofil Pančić, kolumna Kulturni gnevnik za portal nedeljnika ''Vreme'', 25. jun 2023.

Premijer susedne države Andrej Plenković bio je prvi put u poseti Srbiji. Tako glasi vest, ali vest nije baš tačna, a naročito nije precizna.

Plenković, naime, nije posetio ni zemlju ni državu Srbiju nego etničke Hrvate koji žive u Srbiji. U Subotici im je, kao neki deda mraz iz matice, otvorio kuću koja se zove "matica“, a koju je Hrvatska finansirala, i potom se vratio kući.

Ni Aleksandar Vučić nije drugačiji: on baš i ne voli da posećuje susedne zemlje (Hrvatsku naročito), ali zato obožava da posećuje Srbe u susednim zemljama, zamišljajući sebe kao njihovog sveca-zaštitnika. 

Tako funkcioniše nacionalizam: nisu važni odnosi među državama, nego "naš narod“ i lažno pokroviteljska briga za njegovu kulturu, jezik, identitet, tradicije, svetinje...

To trajno truje odnose na Balkanu, i pošto nikako da nađemo političko rešenje za taj problem, predlažem aritmetičko: da se svi građani Srbije izjasne kao Hrvati, a da se svi građani Hrvatske izjasne kao Srbi. 

Tako će najzad naši očusi iz susedstva morati da povedu računa o nama.