Jovan Memedović dao otkaz na RTS-uNovinar i urednik Radio televizije Srbije Jovan Memedović dao je otkaz posle više od 30 godina rada u ovoj kući, potvrđeno je za N1.

Kako su objavili mediji, razlog je Etički kodeks RTS koji je Upravni odbor na čelu sa Brankom Klanščekom usvojio krajem prošle godine, a prema kojem je zaposlenima na javnom servisu zabranjeno da rade i u emisijama spoljne produkcije. Problem u Memedovićem slučaju je emisija „Potera“.

Vest o Memedovićevom otkazu objavila je njegova koleginica sa RTS-a i poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

„Kažu kolege da je Memedović prošlog petka dao otkaz na RTS-u. Koliko sam shvatila, kviz radi i dalje, to je eksterna produkcija“, napisala je ona na Tviteru.

Kako saznaje Nova, razlog Memedovićevog otkaza je Etički kodeks RTS, koji je usvojen u decembru prošle godine, a prema kojem je zaposlenima na RTS zabranjeno da budu voditelji u emisijama eksterne produkcije.

Ovaj kodeks usvojio je Upravni odbor RTS, na inicijativu predsednika Branka Klanščeka.

U izjavi za Nova.rs Klanšček kaže da je informaciju o Memedovićevom otkazu dobio od bivše urednice zabavnog programa RTS Olivere Kovačević na sednici Programskog saveta.

„Ona je tada saopštila da je Memedović dao otkaz, da je trenutno na godišnjem odmoru i da se više neće vraćati na RTS. To je sve što znam. Prema Etičkom kodeksu on više nije mogao da radi na RTS-u, na način na koji je radio do sad. Emisije „Sasvim prirodno“ i „Potera“ su spoljna produkcija, s tim što se „Sasvim prirodno“ snima za RTS, a za „Poteru“ licencu ima „Adrenalin“. Suština je u tome da ne može neko ko je zaposlen na RTS-u da bude angažovan od strane spoljnih produkcija da vodi i njihove emisije“, rekao je Klanšček.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd