Branka Katić: Lična odgovornost je da budemo ljudi, da imamo saosećanja, da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna



Svaka zemlja koja voli svoju tradiciju i narod ulaže u kulturu i brine se o svojim umetnicima, ali čudna su vremena došla, rekla je Branka Katić u razgovoru za N1.

Njoj je sinoć u Beogradskom dramskom pozorištu uručena nagrada „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje – za ulogu Blanš u predstavi „Tramvaj zvani želja“ u režiji Lenke Udovički. Ovo priznanje dodeljuje Udruženje dramskih umetnika.

„Najlepši dan u mojoj pozorišnoj karijeri“, tim rečima glumica je dočekala nagradu.

Ako „treptaji njene Blanš ostanu sa publikom i posle predstave, ako učini da shvatimo da je surovost nepotrebna, da smo bolji ako saosećamo jedni sa drugima, i ponesu saosećajnost i požele makar u svom okruženju da brinu o onima kojma je pomoć potrebna, to će značiti da smo zajedno uspeli“, rekla je glumica.

Nagradu je glumici uručila njena koleginica i članica žirija Branka Petrić.

Ovo je četvrta po redu nagrada za Branku Katić za ulogu Blanš. Pored nagrade „Miloš Žutić“, tu su i nagrade Beogradskog dramskog pozorišta, zatim „Zoranov brk“ na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ i nagrada na Festivalu malih scena u Rijeci.

„Lična odgovornost je da budemo ljudi“

Na pitanje o tome očekuju li kulturu u budućnosti bolja vremena, Katić je odgovorila da svaka zemlja koja voli svoju tradiciju i narod ulaže u kulturu i brine se o svojim umetnicima.

„Ali čudna su vremena došla. I u predstavi Sumrak bogova, divnog Jagoša Markovića, koji me je i pozvao da se vratim u Beograd i opet se bavim pozorištem, glavna poruka je da smo svi krivi, jer mislimo da će boljitak doći jer će neko drugi izvojevati nešto za nas i raditi na tome da nam svima bude bolje. Ali lična odgovornost je da budemo ljudi, da imamo saosećanja, da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna“, ukazala je.

I predstava „Tramvaj zvani želja“, kako je rekla glumica, ima teme koje su potrebne, nasilje u porodici, položaj žena…

„Što sam starija, teže mi je da dokučim ima li izlaza iz ovog začaranog kruga nasilja i bezumlja“, dodala je.

„Zato mi je i drago, ako sam uspela da približim Blanšinu bol ljudima i ako publika izađe sa predstave i da poželi da bude bolja i koliko smo svi bolji kada smo dobri jedni prema drugima“, zaključila je Branka Katić.

Izvor: N1 Beograd