Jovanjica i Banjska: Dvojac sa kormilarom



Zbog Predraga Koluvije i Milana Radoičića u svakoj uređenoj zemlji pala bi vlada da se nikad više ne podigne. A opet – kad bi u takvim državama „Hadži“ Vulin i Bata Gašić postali to što su u Srbiji

Piše: Filip Švarm, tekst za nedeljnik ''Vreme''

Što spaja Jovanjicu i Banjsku, Predraga Koluviju i Milana Radoičića? Čitalac zna: obojica su "dobro“ pod zaštitom države. Plantažer marihuane je uboga "žrtva“ dvojice policajaca, a najnoviji paravojni komandant – "heroj i borac za slobodu“. Njihovu vrijednost vlast je davno prepoznala: prvi je letio u delegaciji privrednika sa predsjednikom Srbije, drugi mu na sastancima sjedio sa desne strane. Zato je ovaj tandem imun na pravosudni sistem.

Koluvijinim ortacima iz Službi (Jovanjica II) suđenje stoji već dvije i po godine, a na njegovoj obrani uz Đuku radi i najbolji student prava ikad, Aleksandar Vučić. Radoičiću ide još bolje: Vučić je onomad saopćio da je prošao poligraf kao osumnjičeni za likvidaciju Olivera Ivanovića i to je bilo to – kakva istraga, kakvi bakrači. Sada pravosuđe tretmanom kapitalca iz Banjske prikazuje sav raskoš i humanizam sportskog ribolova: uhvatiš, uslikaš, poljubiš i pustiš.

Pošto su Koluvija i Radoičić u Srbiji pozitivci, tko su negativci? Čitalac i ovo zna.

U slučaju prvog – Slobodan Milenković i Dušan Mitić, inspektori koji su razotkrili Jovanjicu i zbog toga trpe nezapamćen teror režima. Došlo je dotle da im je život u pitanju. Ali čim Milenković napravi službenu bilješku da je za njegovu sačekušu isplaćeno pola miliona evra, a vjerovatno toliko i za Mitića, eto Radoičićevog kuma Zvonka Veselinovića pravac u policiju. MUP potom saopći da je prošao poligraf – nit’ zna, nit’ pozna inspektore – i time okonča operativne i sve druge radnje.

Što se tiče Radoičića, negativac je svaki novinar u Srbije koji pita što je zaista radio u Banjskoj. Takve Vučić etiketira kao eksponente Aljbina Kurtija i njegovog ministra policije Dželjaja Svčelje. Ako na tome i ostane, biće dobro. Ono malo preteklih nezavisnih medija naviklo je i na gore.

Ali više od ičeg, Koluviju i Radoičića spajaju "Hadži“ Vulin i Bata Gašić. Ovaj dvojac sa kormilarom godinama se rotira na relaciji BIA – Ministarstvo obrane – Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vjeruje li itko ozbiljan da nisu znali za Koluviju i kakvu ulogu u Jovanjici imaju njihovi podređeni u službama?

Još gore je sa Banjskom. Ako nekim čudom s onu stranu mogućeg nisu znali što Radoičić radi, to je najveći dokaz elementarne nesposobnosti od kada je službi. A ukoliko su sa "Gospodarem Severa“ u Banjskoj tikve sadili, onda je riječ o umišljajnom i direktnom ataku na nacionalnu bezbjednost. Od nje, u oba slučaja, sada postoje samo froncle, iste onakve kakve ostaju kada Gašić i Vulin ubace dokumente u šreder.

Zbog Jovanjice i Banjske – pojednično i zajedno – u svakoj uređenoj zemlji pala bi vlada da se nikad ne podigne. A opet – kad bi u takvim državama "Hadži“ Vulin i Bata Gašić postali to što su u Srbiji?