Roditelji ubijenih đaka OŠ „Vladislav Ribnikar“ posetili su porodice ubijenih u Duboni i Malom OrašjuRoditelji Ane Božović, Katarine Martinović, Mare Anđelković, Eme Kobiljski, Andrije Čikića, Adriane Dukić, Angeline Aćimović i sestra Dragana Vlahovića, uz ljubav i pozdrave roditelja Bojane Asović i Sofije Negić, koji su svim srcem bili zajedno danas posetili u Duboni roditelje Kristine i Milana Panića i Dalibora Todorovića, i u Malom Orašju, roditelje Nikole Milića, Nemanje Stevanovića, Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Lazara Milovanovića, Petra Mitrovića i njihove braću i sestre.

Roditelji su se susretali prvo na grobljima u tužnom upoznavanju kroz obostrano saučešće u bolu, uz svako grobno mesto, uz sveće i cveće, suze i pijetet prema svakoj žrtvi nečoveka koji je celo veče 4. maja sejao ovim sela.

Položeni su venci na mestima zločina ispred škole u Duboni i na Ravnom Gaju u Malom Orašju.

Roditelji mladića u Malom Orašju bili su u majicama sa slikama svih ubijenih i natpisom „Živite“, a sestre i braća sa imenima svojih najdražih.

U svakom trenutku, u četvorosatnom obredu i druženju, uz tugu i suze, razgovaralo se o divnoj deci, ali i o problemima i brigama: najviše o tome da li će i na koji način stići kazna za sve odgovorne. U nezalečivom bolu, strepnja da će ubice i pomagači proći sa malim kaznama, ili da će ponovo biti na slobodi, slobodni da ponove zlo koje su činili, stvara dodatno nespokojstvo.

Osećaj izolovanosti porodica ubijenih mladih u Duboni i Malom Orašju tokom proteklih pet meseci, novi je nivo nepravde koja im se događa.

Poseta roditelja ubijene dece iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, prvi je gest koji je obuhvatio iskazivanje pijeteta prema svim žrtvama.

Uz najdublje međusobno razumevanje i saučestvovanje u boli, koja je postala i zajednička, dogovorili su se da će sarađivati u zajedničkoj borbi za dostojno sećanje na najmilije, uz zalaganje da se ovakvi zločini ne ponavljaju, da zločinci ne samo dobiju maksimalne kazne, već i nikada više ne dobiju mogućnost da ponove zločine.

Prisustvo članova porodice ubice u Duboni i čuvanje njegove kuće od strane policije, posebno uznemirava porodice žrtava.

Zbog toga su se svi prisutni odlučili na simboličan protest pred kućom počinioca zločina u kojoj živi njegov deda i u koju redovno dolazi njegova majka.

Ispred kuće se nalazi parkiran auto policije iz Mladenovca, u kojem su kolege ubijenog Milana Panića.

Roditelji su napravili kordon ispred kapije u nemom protestu.

U jednom trenutku je izašao deda ubice, pokušavajući da isprovocira roditelje, ali mu je predstavnik policije zamolio da se vrati nazad u kuću.

Uz zagrljaje na odlasku izražena je važnost ovog susreta i namera za novim prilikama kako bi se kroz zajedničke aktivnosti porodica iz Beograda, Dubone i Malog Orašja, ukazalo na mehanizam relativizacije i normalizacije zla, na nepravdu, na sve propuste i na nedostatak rešenosti da se uradi sve što je potrebno da se zločini od 3. i 4. maja 2023. više nikada ne ponove.

Fond B92 i Veran Matić svojim angažmanom i radom pomogli su da se želja svih porodica da podele svoju tugu i iskažu solidarnost pretoči u jučerašnji susret.

Izvor: N1 Beograd