DRAŽA PETROVIĆ - TikToker od kog smo dobili tikove



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Bila je ona spektakularna akcija predsednika Vučića, kada je još bio samo premijer Vučić, da svaka škola u Srbiji umesto poljskog klozeta ili čučavca dobije lep moderan WC. Tu drevnu akciju danas niko ne pominje, pa ni predsednik Vučić, jerbo je slavno propala.

Mnoge srpske škole do danas nisu dobile makar onaj simbolični Toi-Toi toalet, ali ovih dana stigla je kompenzacija: umesto makar Toi-Toi WC-a dobijenog od predsednika đaci su ovih dana dobili predsednikov TikTok, gde mogu do mile volje da gledaju predsednika kako se snima da bi zadovoljio osnovne fiziološke potrebe širokih narodnih masa mladih.

I moraće jednog dana da se kaže u istorijskim čitankama kako u vreme predsednika Vučića svaka škola možda nije dobila makar Toi-Toi, ali je zato svaka škola dobila predsednikov TikTok, jer je predsednik mnogo voleo mlade koji će jednog dana dobiti pravo glasa i postati sastavni deo bugarskog voza.

Oni malo stariji koji nisu za TikTok, od predsednika su odavno na poklon dobili tikove – iznenadne pokrete delova lica ili tela koji naizgled nemaju nikakvu svrhu i ti tikovi se javljaju gotovo uvek kada građani negde ugledaju predsednika Vučića. Na televizoru, na bilbordu, na Fejsbuku, na Instagramu, na otvaranju fabrike, na autoputu, na naslovnoj strani dnevnih novina...

Lekari kažu da je tik bez toka koji su od predsednika odavno dobili stariji i malo stariji građani Srbije brz, nevoljan, besciljan pokret, koji se ponavlja uvek prema istom obrascu, i često može biti praćen fenomenom nevoljne vokalizacije, ispuštanjem zvukova ili reči, najčešće psovkama.

Kod sve većeg broj biračkog tela, na pojavu predsednika bilo gde u okruženju, primećeni su namigivanje, trzaji glavom, grčenje lica, trzanje ramenom, proizvođenje zvukova nalik na izhrkavanje ili kašalj, grčenje usta...

I pošto je većina građana Srbije od najvećeg među nama dobila Tikove, ta pojava je nastavila svojim tokom, pa je predsednikov tim shvatio da se treba okrenuti onima koji su budućnost ove zemlje, najmlađima, koji još nisu dobili tikove, ali su dobili predsednikov TikTok koji se zove “Ja sam Aleksandar” ili već tako nekako.

„Zdravo, TikTokeri! Ja sam Aleksandar“, napisao je predsednik u svojoj prvoj objavi na jednoj od najbrže rastućih društvenih mreža na svetu i krenuo u osvajanje budućih generacija, tražeći nove pulene za Akademiju mladih lidera koja će svakako jednog dana završiti ono što je predsednik započeo, i dotući Srbiju. Ako od nje nešto ostane kad TikTokeri stasaju.

Na prvom TikTok snimku predsednik je pravio palačinke. To je višestruka simbolika zlatnog doba u kome živimo – kada je uspeo da smota dva miliona birača, što ne bi smotao jednu palačinku. Ali je ta simbolika još bolja kada se setimo da je omiljena palačinkarnica Radovana Karadžića, dok se skrivao po Beogradu, bila ona u Zemunu. Zvala se “Pinokio”. Pa je veoma izvesno da će i predsednik, ako jednog dana okači Andrićev venac o klin i vrati se normalnom mirnom životu, otvoriti Palačinkarncu “Pinokio”, jer to ime oslikava njegov neponovljivi karakter i epohu, zbog koje su oni stariji dobili Tikove od predsednika, a oni nešto mlađi predsednikov TikTok.

Na meniju palačinkarnice “Pinokio” biće:

- Palačinke punjene aplauzom Marka Đurića.

- Palačinke “Đuka”, punjene mesom endemskog fruškogorskog bizona.

- Palačinke “Izvinjonjo”, sa eurokremom i eurointegarcijama.

- Palačinke sa džemom od Sarapine kravate.

- Palačinke “Loverboy”, sa ukusom Đilasovog omiljenog ćurana.

- Specijalitet kuće “palačinke Pinokio” nafilovane svim obećanjima od 2012. naovamo, osobito kalorične i masne, jer se u tom periodu vrlo često i masno lagalo.

- Palačinke “Kurti” sa narendanim Briselskim sporazumom.

- Palačinke sa devet vrsta plazme, koje simbolišu devet časnih plazma televizora u predsednikovom kabinetu.

- Palačinke sa punjenim lignjama. Bljak!

Dakle, ako je do pre neki dan TikTok bio retka oaza bez Aleksandra Vučića, mesto gde ste mogli da se sklonite i gledate neke klince dok glume, plešu, pevaju ili imaju razne, često kretenske čelendže – poput nestanka na 72 sata, gutanje kapsula praška za veš i slično, sad možete pratiti ono što vas je oduvek najviše zanimalo – kako Aleksandar Vučić pravi palačinke, glumi Miki Mausa i Paju Patka i peva pesme od Lejdi Gage. Najverovatnije od Lejdi Gage Antonijevića.

I sada, kad je predsednik konačno osvojio i retko mesto gde ga nije bilo, građanima ostaje jedino da se presele u Nepal.

U Nepalu je, naime, TikTok zabranjen, a kao razlog su tamošnje vlasti navele to da ova društvena mreža ima „negativan efekat po društvenu harmoniju“.

Zato valjda u Nepalu nema Aleksandra Vučića ni u ostalim segmentima harmoničnog društva.

Živeo Nepal!