„Ne želim da živim u zverinjaku“: Kostić, Majić, Popović i Bjelogrlić pozvali građane da povrate suverenitetGrupa intelektualaca i istaknutih ličnosti iz nauke, kulture, obrazovanja, medija, pravosuđa, donela je „ProGlas“ u cilju ohrabrivanja građana da se aktiviraju, izađu na izbore i povrate svoj suverenitet.

Tekst „ProGlasa“ će u četvrtak biti pred građanima, koji će moći da ga potpišu i podrže.

Prof. dr. Vladimir Kostić, nekadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) rekao je da je to otvoreni tekst, koji može da se dopunjava, iz njega da se izbacuju delovi. On je pozvao građane da ga podrže i potpišu, a onima kojima se ne sviđa je poručio da je otvoren za kritiku.

Prema Kostićevim rečima, potpisnici „ProGlasa“ predstavljaju grupu zabrinutih grđana, bez formalne i neformalne hijerarhije, i bez ličnih političkih ambicija i ciljeva.

Sami nemamo posebne iluzije u sopstvene domete, ne očekujem da u zemlji u kojoj je ta vrsta građanskog sistema razbijena ne očekujem da budemo mesijanstvo.

Nadam se da će oni koji će nas podržati, koji će da se pridruže u nekim vrstama aktivnosti.

Imam još jednu želju, koliko će biti realna, videćemo, je da nakon ovih izbora dolaze drugi i da zemlja ne prestaje da se kreće. Da ostanemo u nekoj poluformalnoj zajednici da diskutujemo.

Ciljevi grupe koja se okupila, dodao je Kostić, je da se građani ohrabre da shvate da je deo izlaska na izbore građanska dužnost.

„Drugi cilj je da podstaknemo sugrađane da za početak odstrane od sebe sve medijske pritiske koji ih uče da živimo u ‚Alisi u zemlji čuda‘ i da pokušaju da svojim čulima testiraju stvarnost, tačnije da sami odrede da li je realnost u kojoj žive dobra ili ne“, poručio je profesor Kostić.

Dodao je da cilj nije samo promena pojedinaca, već partokratskih ustrojstava i sistematska promena koja će sprečiti ponavljanje onoga što je već viđeno.

Bjelogrlić: Srbija je naša zemlja

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je predstavljajući „ProGlas“ istakao da kada država izgubi bitku s vlastodršcima, društvo postaje zverinjak.

„Došao sam s ovim ljudima da kažem da ne želim da živim u zverinjaku, želim da živim u normalnoj državi. Ovi ljudi nemaju političkih ambicija i ne vide sebe na političkim funkcijama. Mi smo se okupili da pokušamo da ponudimo pelcer aktivacije, da probudimo veru ljudima i da probamo da vratimo otetu državu“, rekao je Bjelogrlić.

On je podsetio građane kada je pre četiri godine na istom mestu rekao da je ovo malo i njegova država i poručio im danas “Srbija je naša zemlja“.

Profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog Univerziteta, je ukazala da budućnost ove zemlje zavisi od studenata.

Ona je istakla da grupa okupljena oko „ProGlasa“ veruje u slobodne nezavisne ustanove, u slobodne medije, u državu bez nasilja.

Majić: I ja zbog ovoga sutra mogu da izgubim posao 

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić je rekao da je za grupu okupljenu oko „ProGlasa“ zajedničko to da su zbog ozbiljnosti trenutka shvatili da je nužno da se okupe i pokažu solidarnost.

„Pitanje koje će se ovde postaviti je šta će ovde jedan sudija, naučili smo da sudije ćute. U najvećem broju slučajeva opravdanje za ćutnju je lagodna pozicija, tvrdnja da sudija ne sme da se bavi politikom. Uprkos tome, smatram da je svakom sudiji ovde danas mesto, svakom tužiocu i sudiji mesto je u potpisu ‚ProGlasa‘“, kazao je Majić.

On je upozorio da ne postoji autoritet u vakuumu koji je uvek spreman da se skloni i sačeka da vidi da li će brod da potone.

„Sudijama je ponuđena jedna grana vlasti i svako ko je ne brani je izdao svoju profesiju“, poručio je Majić.

On je pozvao građane da u najrazličitijim oblicima podignu svoj glas, bilo tako što će od apstinenata postati glasači, bilo tako što će postati čuvari kutija, ili svedočiti o pritiscima na kolege i koleginice kojima se preti otkazima.

„Za svakoga ima mesta. Građani su jedini koji imaju suverenost“, poručio je Majić.

Dodao je da zbog toga što govori i on sutra može da izgubi posao i da ne isključuje mogućnost da i protiv njega bude pokrenut postupak.

„Ali se apsolutno ne plašim toga i voleo bih da i oni prestanu da se plaše, čak i ako naiđu neke prolazne konsekvence, istina će na kraju pobediti. I iz još jednog raloga, što nikako ne bih bio srećan kada bih znao da bi moj posao bio zadržan time što sam pristao da ćutim“, kazao je Majić.

On je podsetio na reči Mihajla Pupina, koji je rekao da ako Srbija propadne, najmanje što će biti važno je propast jedne karijere.

Izvor: N1 Beograd