Marko Vidojković: Saradnjom dve organizovane grupe bandita iz SNS i SNSD, u potpunosti je onemogućeno fer glasanje na izborima u Srbiji



Marko Vidojković, kolumna za ''Danas''

Sad napokon znamo sve. Znali smo zapravo oduvek, ali sad imamo i materijalne dokaze. Saradnjom dve organizovane grupe bandita iz dve države, SNS i SNSD, u potpunosti je onemogućeno fer glasanje na izborima u Srbiji.

Neverovatno je u kojoj meri sam precenio pripadnike ovih bandi, odnosno saučesnike u njihovom udruženom zločinačkom poduhvatu na krađi izbora, 17. decembra.

Na ovom istom mestu maštao sam o tome kako će niži slojevi ovih kriminalnih struktura otkazati poslušnost, da kapilarni glasovi neće podleći pritisku, a oni ne samo da su podlegli pritisku, oni su učestvovali u nezapamćenoj izbornoj krađi.

Oni nisu poslušno glasali na svom izbornom mestu, oni su, u novitetu kakav do sad nije viđen, poslušno promenili mesto prebivališta, pa su onda poslušno glasali na svom novom izbornom mestu, kako bi organizovana banda sebi osigurala pobedu na lokalnim izborima.

Na proleće idu izbori u drugoj polovini lokalnih samouprava i organizovana banda će svoje sigurne birače preseliti u drugu polovinu gradova, da tamo glasaju i u zamenu za to dobiju pare ili nešto drugo, a u vezi sa krivičnim delom podmićivanja u izbornom procesu.

O selidbi SNSD-ovaca u Beograd, pisaće se udžbenici. Oduvek smo znali da je njih na izborima nemoguće dobiti, jasno nam je bilo da se izborni spiskovi štimuju, nismo tačno znali čemu služe one gomile poziva na glasanje, fantomima koje u tim zgradama niko nikada nije video, a sad znamo sve.

Lakše vam je, zar ne. Oni treba da idu u zatvor. Umesto toga, smeju nam se u lice, uživajući u svojoj moći, bahateći se sopstvenom pokvarenošću, pojedinci iz manjeg entiteta BiH ovo čak porede sa Srebrenicom, a ja se pitam na koji način.

Zamislite samo da ova organizovana rulja hulja dobije drugačije naređenje. Da zadatak nije glasati na izborima za 2000 dinara, nego ucmekati onog iz broja 16, što je glasao za opoziciju, za 4.000 dinara.

Da li možete to da zamislite? Posle krađe od 17. decembra i zavidne discipline u saizvršenju krivičnog dela u onolikom obimu, od ove bande mogu da očekujem sve.

Nažalost, od policije i tužilaštva ne mogu da očekujem da ih pohapse, jer su, kako stvari stoje, ove institucije u dilu s kriminalcima, takoreći deo su ovog masivnog i jedinstvenog klana protuva. Policija bi morala da uhapsi dobar deo same sebe, za početak.

A vi ste apatični. Jer, bili ste na ko zna koliko protesta i ništa se nije promenilo.

Depresivni ste. Jer su pokazali izrazit talenat u kršenju zakona i vršenju krivičnih dela u vezi sa vašim glasanjem.

Ne biste baš opet za ulicu, em zima, em svaki dan. Pa šta ćemo, onda? Da ih pustimo da izvode svoju savršeno uigranu lopovsku akciju svaki put kad raspišu izbore?

Ili da dignemo ruke od izbora i mirno sačekamo svaki svog krvnika sa stranačkom značkom? Ili ćemo da popizdimo.