Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovineKonsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da je Telekom Srbija, usled lošeg upravljanja, izrazito nelikvidan, da je jedan od najvećih dužnika za struju u zemlji, i da je zbog toga primoran da rasprodaje svoju stratešku imovinu.

Telekom već mesecima priprema rasprodaju antenskih stubova i prateće infastrukture, i to pod velom tajnosti, i bez znanja akcionara, odnosno građana Srbije.

Petrović je istakao da je njega mnogo više od toga da Telekom prodaje stubove uznemirilo to što nisu platili račun za struju, i što je Telekom šesti ili sedmi najveći dužnik EPS.

„Telekom sebi ne plaća tekuće račune i za to je prinuđen da plaća zateznu kamatu od 14,5 posto godišnje. Telekom je izrazito nelikvidan – ogroman iznos kratkoročnih obaveza i mala obrtna imovina. On od godišnjeg obrta ne može da servisira kratkoročne obaveze. Uzeo je kredit od 450 miliona evra, a ni to nije dovoljno, pa se mora ići ka prodaji antenskih stubova“, naveo je Petrović.

Bilans poslovanja Telekoma za 2022. godinu, u koji je BIRN imao uvid, pokazao je da su kratkoročne obaveze tog preduzeća mnogo veće od obrtne imovine, što svedoči da Telekomu zaista jeste potreban novac.

Petrović je istakao da Telekom mora da pređe na 5G tehnologiju, što podrazumeva izgradnju novih tornjeva, i „oni očekuju da će kompanija koja bude kupila te tornjeve investirati“.

„Mana je što Telekom svake godine treba da plaća zakup toj komapniji“, ocenjuje.

„To što je Telekom u problemu je indikacija vrlo lošeg upravljanja“

Šoškić je upozorio da je Telekom u vrlo teškoj situaciji i da je bio „involviran u neke neprimerene poslovne odluke, sa ogromnim investicijama“.

„Telekom je oblast u kojoj bi se mogao ostvarivati ogroman profit, pa je to da je naš Telekom u problemu indikacija vrlo lošeg upravljanja“, smatra Šoškić.

Petrović je podsetio da je Telekom otvoreno akcionarsko društvo sa pet miliona akcionara, i „u obavezi je da izađe na berzu i da na svaka tri meseca objavi svoje finansijske izveštaje, a mi još čekamo izveštaj za 2022. koji je prvo predat s greškama“.

Ukazao je da kompanija koja ima obrt od milijardu evra ne može na vreme da plati račun za struju i pita zašto dividenda akcionarima još nije isplaćena.

„Najverovatnije se čeka ova prodaja“, smatra.

Takođe je pitao zašto „Telekom izbegava da se listira na berzi i onemogućava građane da trguju svojom imovinom“.

„Telekom za kamate plaća 100 miliona evra više nego pre dve godine“

Upozorio je i da su za Telekom veliki problem i kamate, jer ta kompanija ceo dug ima prema varijabilnoj kamatnoj stopi. Dodao je da je godišnja kamata Telekoma za 100 miliona evra veća danas nego pre dve godine, zbog znatnog rasta euribora.

„Očigledno ide na prodaju osnovne infastrukture, jer je negde i na granici koliko može da apsorbujue kredita“, ocenjuje.

Petrović podseća da su radnici Pošte mesec dana bili u štrajku, prevashodno nezadovoljni uslovima rada i niskim platama, koje su toj kompaniji u proseku 53.000 dinara.

„Pošti je neophodno da se sklone viškovi u administraciji, da bi ljudi koji rade u proizvodnji dobili adekvatne plate. To važi i za Telekom. Jedna od stvari da neko ozbiljno radi u javnom sektoru je da smanjuje broj zaposlenih. To je Tomašević uradio u EPS-u, smanjio je broj zaposlenih za pet odsto. Enormni višak neproduktivnih radnika – ogroman problem u javnom sektoru“, zaključuje Petrović.

Šoškić ističe da je jako bitna stavka kontrola javnih preduzeća.

„Ukoliko ne postoji politička volja kontrole javnog preduzeća, onda ulazite u jedan milje koji vodi rastakanju državne imovine. Koliko god imate solidan brod, ako svako buši malu rupu u njemu, taj će brod potonuti“, zaključio je Šoškić.

Izvor: N1 Beograd