Umetnik Andrej Josifovski Pijanista uhapšen zbog ispisivanja grafita



Poznati umetnik Andrej Josifovski je na postamentu spomenika ispred Skupštine Srbije napisao „Mama, kako to da su konji zajahali ljude?!“
 
Andrej Josifovski Pijanista, poznat po neobičnim i kontroverznim instalacijama i uličnim grafitima, priveden je popodne ispred zgrade Narodne skupštine zbog ispisivanja grafita.
Snimak njegovog privođenja objavljen je na društvenim mrežama.

Pijanista je na postamentu spomenika ispred Skupštine napisao "Mama, kako to da su konji zajahali ljude?!“.

Radomir Lazović, prvi na listi "Srbija protiv nasilja“ na republičkim izborima, napisao je na Fejsbuku da je Josifovski grafit napisao veštačkim snegom koji se lako i brzo skida.

"Upravo je uhapšen umetnik Pijanista zbog ispisivanja ovog grafita novogodišnjim snegom koji se odmah skida, na stubu Narodne skupštine. Policija nije stala na hapšenju, već su kartonom pokušali da sakriju grafit. Pa dobro da li je moguće???

A da ne govorim o tome da je čovek uhapšen zbog grafita, a da je na mene, baš na tim stepenicama, nakon pretnji da će me ubiti, nasrnuo jedan od jurišnika SNS-a i niti je uhapšen, niti do danas znam šta se desilo sa prijavom koju sam podneo.
... a dok ovo pišem policija, upravo ne dozvoljava novinarima da snime šta se desilo !!!", napisao je Lazović.

Pre dve godine, Josifovski je Beograđanima priredio performans kada je postavio svetleći falus ispred Skupštine Beograda.

Za svoje radove kaže da su izraz bunta, nezadovoljstva i borbe. Projektima koje je posvetio ekologiji apeluje i podiže svest o značaju reciklaže, skreće pažnju na probleme s deponijama, zagađenja vode...

"Sve je počelo slučajno. Svi moji radovi su izraz bunta, nezadovoljstva ili borbe. Tako su i ti radovi bili nešto što me tišti i što bih voleo da promenim", rekao je svojevremno Josifovski za "Blic".

Izvor: Vreme, Nova.rs